Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZITIVNI UČINCI

Vinkovačka Spačva uspješno provodi predstečajnu nagodbu

Dario Puljiz
Marko Lukunić/PIXSELL
28.02.2014.
u 08:19

Ključni element financijskog restruktiriranja je povećanje temeljnog kapitala uplatom 50 milijuna kuna od strane Quaestus Private Equity Kapital II i pretvaranje u temeljni kapital potraživanje od 20 milijuna kuna u ulog Hrvatske poštanske banke

Drvna industrija Spačva d.d. nastavlja uspješnu provednu predstečajne nagodbe s vjerovnicima kako je i predloženo u prihvaćenom Planu financijskog restrukturiranja.

Ključni element financijskog restruktiriranja je povećanje temeljnog kapitala uplatom 50 milijuna kuna od strane Quaestus Private Equity Kapital II i pretvaranje u temeljni kapital potraživanje od 20 milijuna kuna u ulog Hrvatske poštanske banke. Najveći vjerovnik, Hrvatske šume koje potražuju 62 milijuna kuna, preuzele su u vlasništvo nekretnine i pokretnine u vrijednosti od 78,5 milijuna, a u vrijednosti razlike od 16 milijuna, isporučit će Spačvi trupce što će ovom vinkovačkom drvoprerađivaču omogučiti zapošljavanje kapaciteta, povećanje proizvodnje i izlazak iz teškoća.

S Ministarstvom financija kojemu Spačva i Česma-SP duguju 33,7 milijuna kuna je dogovoreno da država otpiše dio duga i preuzme nekretnine u vrijednosti od 33,6 milijuna, a razlika od 8,3 milijuna poslužit će za podmirenje budućih poreznih obveza Spačve. Hrvatska poštanska banka se podmirila tako što je postala vlasnikom 26,48 posto temeljnog kapitala Spačve, Raiffeisenbank koja potražuje 14 milijuna kuna, pristala je otpisati redovite i zatezne kamate i 40 posto glavnog duga, a Spačva će preostalih 60 posto platila u kolovozu kreditom druge banke.

Privredna banka potražuje gotovo 33 milijuna, ali je otpisala kamate i 30 posto glavnog duga, a preostalih 70 posto Spačva je već podmirila jednokratnom isplatom. Dugovanja od 12,3 milijuna ostalim vjerovnicima rješena su otpisom kamata i 50 posto glavnog duga, a ostatak otplate je reprogramiran ili je dogovorena obročna otplata na pet godina.

Dario Puljiz, predsjednik uprave Spačve u izvješću Zagrebačkoj burzi navodi kako su učinci provedenog financijskog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe pozitivni.

- Smanjena je zaduženost, promijenjena je ročnost obveza i učinak je izravno povećanje svih pokazatelja likvidnosti i solventnosti - kaže Puljiz.

Komentara 1

ME
metaa
09:13 28.02.2014.

ma dajte molim vas,bitno da nas u Vrtnom naselju u Vinkovcima truju.Melju drveni otpad (za pelate ili kako već) na otvorenom prostoru 20m od prvih kuća.Bez obzira što se svi iz naselja bune i pisane su su peticije,na to nitkoo ne reagira ,imaju prostor za to ali ne žele ga koristiti jer netko im krade taj drveni otpad,a gospoda su zamračila milijune ,pa što je onda jedna prikolica "paprikaša"(drvni otpad)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije