Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudac kolakušić

'50 milijardi kuna je isparilo u nečijim vikendicama i stanovima'

Sudac Mislav Kolakušić u emisiji 'Nedjeljom u 2'
Foto: hrt.hr
23.02.2014.
u 16:30

- Kad sam pročitao taj zakon vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu koji omogućava veliki broj zloupotreba - rekao je Kolakušić.

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je Mislav Kolakušić sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, poznat po tome što je zatražio ocjenu ustavnosti zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, zbog čega ga je kritizirao ministar financija Slavko Linić. Kolakušić je kazao da je, kad je pročitao taj zakon, vidio da se radi o vrlo lukavom zakonu.

- Kad sam pročitao taj zakon vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu koji omogućava veliki broj zloupotreba. Istovremeno u tom zakonu sudjeluju tri državna tjela- ministarstvo financija, trgovački sudovi i upravni sudovi, a nitko ne odgovara ni zašto- rekao je.

Opovrgnuo je da je podnošenjem zahtjeva za ocjenom ustavnosti vladu htio optužiti za kriminal.

- Naravno da ne. Ja sam mislio sam da se radi isključivo o pogreškama. Zbog toga sam podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti. Sve dimenzije tog zakona i svih tih zlouporaba vidjet ćemo tek za godinu dana -kazao je Kolakušić.

Govorio je i o insolventnosti. Objasnio je i kako je Vlada smanjila insolventnost za 11 milijardi kuna. - Tih 11 milijardi kuna, to je otpisano - rekao je Kolakušić.

Kazao je i da vlada mora donijeti zakon kojim će se utvrditi gdje je nestalo 50 milijardi kuna.

- One nisu nestale, isparile one su u nečijim vikendicama, stanovima... taj novac je negdje- rekao je Kolakušić

Kolakušić smatra da je Zakon o predstečajnom postupku vrlo lukav te da je to savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. Smatra da se radi o prijevari većoj od privatizacije.

- Kada smo imali pretvorbu i privatizaciju jednu tvrtku smo poklanjali pogodnom tajkunu. On je uništio radna mjesta, zatvorio tvornicu, prodao zemljište. Na tom zemljištu je narasla neka nova zagrada. Nešto se događalo, neka društvena korisnost od toga svega je bila. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike svoje. Vi poslujete s 10 tvrtki. Vama 10 tvrtki istovremeno otpisuje potraživanja a prvi novac biste trebali dobiti za dvije godine. Pa što ćete prvo učiniti? Prvo će te naravno otpustiti pola radnika jer morate zaštititi opstanak tvrtke, a najvjerojatnije ćete propasti. Jer nemate nikakvu nadu-rekao je.

Kazao je i da je neodrživa situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana.

- Ministarstvo financija je u sukobu interesa - ono imenuje tijela koje će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan je od najvećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto 'naplatiti', a kome nešto 'oprostiti'. Moje je pitanje koliko je uplaćeno novaca u proračun od predstečajnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici, rekao je Kolakušić.

Na kraju emisije izrazio je uvjerenje da će sljedeći zakon biti onakav kakav treba biti.

>> 'Linićev bijes samo me učvrstio da ustrajno štitim prava građana i vjerovnika'

Komentara 146

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
15:05 23.02.2014.

veli zoki....da su rješili za 11 milijardi kuna....tako što su ih otpisali hihihihihihhihi svakakvih kretena na ovoj zemljici ima

BU
bubimima
17:20 23.02.2014.

"Kazao je i da je neodrživa situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana" A ja bih još dodala, i povećava poreze stanovništvu (za sada PDV, a a uskoro i poreze na nekretnine, štednju...). Jer netko mora nadoknaditi u budžetu poreze i dugove koje je Linić otpisao svojim prijateljima.

NV
novo vriijeme
15:04 23.02.2014.

Nadam se da će se naći Vlada koja će dati priliku ovom sutcu da sredi probleme Hrvatskog pravosuđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije