Naslovnica Vijesti Hrvatska

'50 milijardi kuna je isparilo u nečijim vikendicama i stanovima'

- Kad sam pročitao taj zakon vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu koji omogućava veliki broj zloupotreba - rekao je Kolakušić.
23. veljače 2014. u 16:30 146 komentara 23652 prikaza
Sudac Mislav Kolakušić u emisiji 'Nedjeljom u 2'
Foto: hrt.hr

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je Mislav Kolakušić sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, poznat po tome što je zatražio ocjenu ustavnosti zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, zbog čega ga je kritizirao ministar financija Slavko Linić. Kolakušić je kazao da je, kad je pročitao taj zakon, vidio da se radi o vrlo lukavom zakonu.

- Kad sam pročitao taj zakon vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu koji omogućava veliki broj zloupotreba. Istovremeno u tom zakonu sudjeluju tri državna tjela- ministarstvo financija, trgovački sudovi i upravni sudovi, a nitko ne odgovara ni zašto- rekao je.

Opovrgnuo je da je podnošenjem zahtjeva za ocjenom ustavnosti vladu htio optužiti za kriminal.

- Naravno da ne. Ja sam mislio sam da se radi isključivo o pogreškama. Zbog toga sam podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti. Sve dimenzije tog zakona i svih tih zlouporaba vidjet ćemo tek za godinu dana -kazao je Kolakušić.

Govorio je i o insolventnosti. Objasnio je i kako je Vlada smanjila insolventnost za 11 milijardi kuna. - Tih 11 milijardi kuna, to je otpisano - rekao je Kolakušić.

Kazao je i da vlada mora donijeti zakon kojim će se utvrditi gdje je nestalo 50 milijardi kuna.

- One nisu nestale, isparile one su u nečijim vikendicama, stanovima... taj novac je negdje- rekao je Kolakušić

Kolakušić smatra da je Zakon o predstečajnom postupku vrlo lukav te da je to savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. Smatra da se radi o prijevari većoj od privatizacije.

- Kada smo imali pretvorbu i privatizaciju jednu tvrtku smo poklanjali pogodnom tajkunu. On je uništio radna mjesta, zatvorio tvornicu, prodao zemljište. Na tom zemljištu je narasla neka nova zagrada. Nešto se događalo, neka društvena korisnost od toga svega je bila. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike svoje. Vi poslujete s 10 tvrtki. Vama 10 tvrtki istovremeno otpisuje potraživanja a prvi novac biste trebali dobiti za dvije godine. Pa što ćete prvo učiniti? Prvo će te naravno otpustiti pola radnika jer morate zaštititi opstanak tvrtke, a najvjerojatnije ćete propasti. Jer nemate nikakvu nadu-rekao je.

Kazao je i da je neodrživa situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana.

- Ministarstvo financija je u sukobu interesa - ono imenuje tijela koje će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan je od najvećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto 'naplatiti', a kome nešto 'oprostiti'. Moje je pitanje koliko je uplaćeno novaca u proračun od predstečajnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici, rekao je Kolakušić.

Na kraju emisije izrazio je uvjerenje da će sljedeći zakon biti onakav kakav treba biti.

>> 'Linićev bijes samo me učvrstio da ustrajno štitim prava građana i vjerovnika'

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ČENDŽAM BLENTONE
  ČENDŽAM BLENTONE:

  veli zoki....da su rješili za 11 milijardi kuna....tako što su ih otpisali hihihihihihhihi svakakvih kretena na ovoj zemljici ima

 • bubimima:

  "Kazao je i da je neodrživa situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana" A ja bih još dodala, i povećava poreze stanovništvu (za sada PDV, a ... prikaži još! a uskoro i poreze na nekretnine, štednju...). Jer netko mora nadoknaditi u budžetu poreze i dugove koje je Linić otpisao svojim prijateljima.

 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Turudic, Kolakušić, možda ima nađe za RH. Svaka čast i unatoč podmetanju i provokacijama ima stav. Ako sam shvatio suci imaju ulogu javnog biljeznika a Slavko je King Kong.