Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog većih problema na tržištu udjel loših kredita porast će i do 12-13 posto

Većim rezervacijama banke prebacuju profit u 2010. g.

Novac
Arhiva VL
17.11.2009.
u 17:18

Porast loših plasmana utjecao je, ali samo djelomično, na povećanu rezervaciju koja je upeterostručena u odnosu na lani.

Pad dobiti i porast rezervacija zbog porasta loših plasmana glavne su karakteristike poslovanja domaćih banaka u devet ovogodišnjih mjeseci. Neto dobit smanjena im je 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je dijelom posljedica povećanih loših plasmana čiji je udjel u ukupnim zajmovima na kraju rujna porastao na 6,4 posto.

Veće rezervacije
Porast loših plasmana utjecao je, ali samo djelomično, na povećanu rezervaciju koja je upeterostručena u odnosu na lani.

Jer, kako smatra konzultant Dražen Kučan, banke su izdvajale rezervaciju za mnoge plasmane koji nisu u tolikoj mjeri rizični kako bi iskazale manji profit i prebacile ga na sljedeću godinu koja će biti problematičnija.

Nelikvidnost će biti veća, mnogim će kompanijama pasti rejting, a broj nezaposlenih će se povećati. Zbog toga, a i dodatno zato što su banke ove godine reprogramirale devet milijardi kuna duga, udjel loših plasmana sljedeće godine znatno će porasti.

– Zbog takve situacije udjel loših plasmana mogao bi se do kraja sljedeće godine ili početka 2011. popeti i na 12 do 13 posto – smatra Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HAAB. No u najcrnjem scenariju taj bi se udjel mogao povećati i do 15 posto. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke SG, smatra da će se udjel loših kredita prema tvrtkama popeti na 15 posto.

Manja neto dobit
Stojić dodaje da bez obzira na situaciju imamo zdrav sustav, s obzirom na zadovoljavajuću adekvatnost kapitala banaka, zadržanu dobit, ali i stabilnu kunu, jer bi njezino slabljenje također moglo povećati rizik nenaplativosti.

Zbog povećanja loših plasmana i rezervacija, ni neto dobit banaka neće rasti.

A takva situacija rezultirala je ubrzanim ulaskom bankarske industrije u “zrelu fazu“ razvoja, smatra Šantić te kaže da će u takvim okolnostima konsolidacija na domaćem bankovnom tržištu sve izglednija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije