Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I POSLOVNI DNEVNIK IZABRALI

Mate Rimac je gospodarstvenik godine

Zagreb: Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2019. godine
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/79
02.12.2019.
u 21:38

Gospodarski događaj godine po izboru žirija: Najava inicijalne javne ponude dionica Infobipa na burzi u New Yorku. Gospodarski događaj godine po izboru čitatelja – Refinanciranje roll-up kredita u Fortenova grupi

Za čitatelje i žiri dileme nema – Mate Rimac gospodarstvenik je godine u Hrvatskoj i prema mišljenju publike i prema mišljenju stručnjaka. Titulu je ponio na dodjeli najprestižnije poslovne nagrade u zemlji “Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2019.” koji već četvrti puta organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik. Što se tiče gospodarskog događaja, žiri je odabrao da je to najava inicijalne javne ponude dionica tvrtke Infobip na burzi u SAD-u, dok su čitatelji većinu svojih glasova dali refinanciranju roll-up kredita u Fortenova grupi. Nagrade su uručene na večerašnjoj svečanoj dodjeli u hotelu Westin koju je vodio Duško Ćurlić, a na kojoj su se okupili najutjecajniji poslovni ljudi, poduzetnici te državni čelnici poput ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata te ministra financija Zdravka Marića.

Nizanje nevjerojatnih uspjeha

– Vjerujem da je jako važno slaviti uspjeh, ali ja volim reći da smo mi tek na početku te se nadam da ćemo i mi jednog dana biti uspješni kao svi ovi gospodarstvenici s kojima sam bio u konkurenciji – rekao je dvostruki pobjednik Mate Rimac koji je titulu naslijedio od čelnika Podravke Marina Pucara i predsjednika Uprave Adris grupe Ante Vlahovića, prošlogodišnjih laureata. Ove su godinu nominirani bili i osnivači tvrtke Infobip Silvio i Roberto Kutić, predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen te predsjednik Uprave i suvlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi. Ipak, vođenje inovativne tvrtke koja je lider u razvoju električnih automobila i koja surađuje s velikim svjetskim tvrtkama, privlačenje investicija, planiranje proširenja pogona te zapošljavanje više od 600 ljudi nagradu su odnijeli u ruke Mate Rimcu.

U konkurenciji događaja godine prošle su godine nagrađeni početak gradnje Pelješkog mosta po mišljenju čitatelja te nagodba vjerovnika u Agrokoru po odabiru žirija, a ove su godine, osim odabranih, u konkurenciji bili izdavanje trezorskih zapisa Ministarstva financija kada se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu, ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila te rezultati turističke sezone koja je prema dosadašnjim podacima već sad premašila lanjske rekorde.

– Trebat će nam još sigurno dvije do tri godine da izađemo na burzu no kada se to dogodi, sigurno će odjeknuti Hrvatskom – rekao je Silvio Kutić iz Infobipa koji broji 65 ureda diljem svijeta. Upravo je najava inicijalne javne ponude dionica te vodnjanske tvrtke na burzi u New Yorku proglašena gospodarskim događaj godine po izboru stručnog žirija. Iako tek kao oprezna naznaka, to je bez sumnje bila jedna od najvećih gospodarskih vijesti ove godine, a kada Infobip napravi inicijalnu javnu ponudu dionica to bi ga pogurnulo prema tituli prvog hrvatskoj ‘jednoroga’, novije kompanije čija vrijednost prelazi milijardu dolara.

Zagreb: Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2019. godine
1/79

Zaključenje aranžmana novog financiranja Fortenova grupe, čime je u potpunosti refinanciran SPFA zajam (roll-up) i osigurana srednjoročna stabilnost, kao i dugoročna održivost, rast i razvoj korporacije nastale iz Agrokora čitatelji čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika smatrali su pak najznačajnijim događajem godine. Objašnjeno je kako je angažman zaključen u trenucima najveće krize kada je tvrtki novac bio neophodan, a tim je kreditom simbolično zaključena sanacija Agrokora te prelazak u Fortenova grupu.

– Priznanje potvrđuje važnost koju refinanciranje ima za poslovanje Fortenova grupe kao jedne od najvažnijih kompanija na ovim prostorima, kao i neizravan utjecaj koji ova kompanija ima na gospodarstvo cijele regije – rekao je Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe.

Na današnjoj manifestaciji nagrađeni su i najbolji mali i srednji poduzetnici i to u tri kategorije – rast prihoda, zaposlenosti i investicija. Pobjednike su odabrali Poslovni dnevnik i stručnjaci iz analitičke kuće Bisnode, a laureati su tvrtka Electrocoin u kategoriji rast prihoda, tvrtka Securitas Hrvatska u kategoriji rast zaposlenosti te tvrtka Novo gaming u kategoriji rasta investicija.

Poticaj drugima

Pri nominaciji i izboru stručni žiri stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo te predstavnika stručne i znanstvene javnosti vodio se prema pet kriterija, a to su izvrsnost u poslovanju, natprosječni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh, a u obrazloženju je navedeno kako su titulu ponijeli najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Čitatelji su pak imali prilike glasovati putem web portala.

– U ovoj zemlji postoji jedna tiha i izvrsna Hrvatska, anonimni i uspješni poduzetnici koje želim potaknuti da izađu u javnost, da se pokažu i da daju nadu te poticaj i ostalima da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati. Zato su ovdje Večernji list i Poslovni dnevnik, a naš je cilj bolja, uspješnija i inovativnija Hrvatska – rekao je Dražen Klarić, urednik Večernjeg lista koji je uz Poslovni dnevnik inicirao pokretanje ovog projekta čiji je cilj predstaviti najbolje kao poticaj drugima te isticati pozitivne primjere u Hrvatskoj.

U nastavku pratite tijek događaja:

21.05 - Mate Rimac proglašen je gospodarstvenikom godine po izboru čitatelja i žirija, a nagrade su mu uručili članica Uprave i direktorica Večernjeg lista Andrea Borošić i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

- Hvala na priznanju i na pozivu. Vjerujem da je jako važno slaviti uspjeh, ali često volim reći da se ne smatramo uspješnima, na tom smo putu, tek smo na početku. Mislim da je uspjeh tek dosta godina ispred nas - rekao je Rimac, pohvalivši potom druge nominirane.

20.54 - Ministar gospodarstva Darko Horvat proglasio je gospodarski događaj godine prema mišljenju žirija - najava javne inicijalne ponude dionica Infobipa na burzi u New Yorku.

Direktor Infobipa Silvio Kutić našalio se rekavši da su prva tvrtka iz Vodnjana koja će se izlistati na burzi u New Yorku.

20.48 - Gospodarski događaj godine po izboru čitatelja je refinanciranje roll-up aranžmana u Fortenovi, objavio je zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista i predsjednik žirija Mislav Šimatović.

- Priznanje potvrđuje važnost koju refinanciranje ima za poslovanje Fortenova grupe kao jedne od najvažnijih kompanija na ovim prostorima, kao i neizravan utjecaj koji ova kompanija ima na gospodarstvo cijele regije - rekao je Fabris Peruško.

20.37 - Securitas Hrvatska d. o. o. nagrađen je u kategoriji rasta zaposlenosti, a predsjedniku uprave Ivanu Ročiću nagradu je uručila Danica Purg, osnivačica IEDC-Poslovne škole Bled.

U kategoriji rasta investicija nagrađena je tvrtka Novo Gaming, čijem je prokuristu Zdravku Mariću nagradu uručio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

20.33 - Tvrtka Electrocoin d. o. o. nagrađena je u kategoriji rasta prihoda, a nagradu im je dodijelio član uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš.

- Hvala našim učiteljima što ste nam omogućili da budemo ovdje - poručio je vlasnik tvrtke Nikola Škorić.

20.30 - Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić zahvalio se gospodarstvenicima na njihovom radu.

- Hvala vam lijepa što radite i stvarate u Hrvatskoj - rekao je Klarić.

Komentirao je i štrajk u školama i današnji dogovor s Vladom rekavši da želimo da naši učitelji i nastavnici koji su stvorili sve nas budu dobro plaćeni, ali i da učenici i studenti imaju znanje potrebno za 21. stoljeće. Večernji list je preispitivao i jednu drugu poziciju s ciljem promocije izvrsnosti i zalaganja za reforme.

- Danas su učitelji i nastavnici dobili ono što su tražili, u jednom kompromisu. Sada i mi očekujemo od njih da iduće generacije budu uspješnije, da rezultati na svim državnim ispitima i maturama budu još bolji - rekao je Klarić.

Klarić je napomenuo da, iako cijeni njihovu želju za anonimnošću, želi potaknuti uspješne poduzetnike da izađu, predstave se, daju poticaj i nadu da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati.

- Smatram da je to posao i Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Cijeli niz naših konferencija i akcija bio je usmjeren prema tome - rekao je Klarić.

- Naš jedini cilj je uistinu bolja, uspješnija i inovativnija Hrvatska. Hvala svim nominiranima, jer vi pokazujete da se u ovoj zemlji može i isplati raditi - poručio je glavni urednik Večernjaka.

20.15 - Svečanost je počela nastupom popularne Ane Rucner, koja je nadahnutom izvedbom izmamila pljesak nazočnih. 

20.00 - Prema glasovanju stručnog žirija nominirani za gospodarstvenika 2019. godine su: Silvio Kutić, jedan od osnivača Infobipa, Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa, Mate Rimac, osnivač i predsjednik Uprave Rimac automobila, Marinko Došen, predsjednik Uprave solinskog proizvođača auto-dijelova AD Plastica, i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i suvlasnik Atlantic grupe. U konkurenciji za gospodarski događaj godine nominirani su ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila, najava javne inicijalne ponude dionica Infobipa na burzi u New Yorku, izdavanje trezorskih zapisa Ministarstva financija iz kolovoza ove godine kada se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu, zaključenje aranžmana novog financiranja Fortenova grupe te rezultati turističke sezone.

Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Komentara 87

ĐU
Đubar
20:22 02.12.2019.

Znači da taj ide u zatvor

CH
che99
22:39 02.12.2019.

Držim da je gospodarstvenik godine Rimac ali stariji...Ivan.... bez ulaganja, sa gen Kruljcem i ostalim "poduzetnicima" zgrnuo toliku lovu!!! E to je gospodarstvenik, otac, muškarac, kralj, rodijak, saučesnik, ...lopina

ZA
zarko815
20:47 02.12.2019.

Jadno je kada nam biranju gospodarstvenike od kojih bi neki kao što je tedeski odgovarati za kriminal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije