Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U ZAPREŠIĆU

Nogometno slavlje nastavljeno proslavom Dana Zagrebačke županije

Dan Zagrebačke županije
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/15
10.07.2018.
u 15:24

Nakon roštiljade u kojoj su uživali svi posjetitelji, slijedio je gastro show Podravkinih kuhara koji su u golemoj tavi pripremili 800 porcija tjestenine s piletinom, graškom i pireom od rajčice.

Nakon dugonoćnog slavlja pobjede naše nogometne reprezentacije, jarko sunce je dan poslije obasjalo Zaprešić, grad u kojem se slavio 25. rođendan Zagrebačke županije. U Županiji su se prvi put odlučili na ovakvu cjelodnevnu proslavu, a Zaprešić je odabran kao najmlađi županijski grad i odličan suorganizator.

- Zagrebačka županije danas je jedna urbana sredina u kojoj se proizvode najbolji električni automobili u svijetu i koja ima najviše OPG-ova, a sve dobro što nam se dogodilo zasluga je inicijative i rada naših građana, istaknuo je u Zaprešiću zagrebački župan Stjepan Kožić.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Stoga je bilo sasvim razumljivo da se na velikom sajmu u čast županijskog rođendana okupe zagrebački obiteljsko-poljoprivredni proizvođači sa svojim proizvodima.

Jedan od izlagača bio je OPG Barišec. Barišeci uzgajaju 20 različitih vrsta chilli papričica. S obzirom na brzinu kojom šire proizvodnju, Hrvati definitivno vole ljuto!

- Da, tako ispada, jer smo 2016. krenuli s jednim plastenikom, danas ih imamo tri, a već iduće godine imat ćemo ih pet, kaže Mladen Barišec na čijem je štandu bilo mnogo posjetitelja koji nisu bili ljuti već odlično raspoloženi za degustaciju ljutog.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Nakon ljutog, dolazi slatko, a medar Dragutin Volarić jedan je od veterana ekološke proizvodnje meda i dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

- Proizvodim med, rakije od meda, medno vino, zapravo ja ništa ne proizvodim nego moje pčele, ja samo kradem od njih, ali ih zato pazim i mazim, u šaljivom je tonu rekao jedan od najstarijih i najpoznatijih zagrebačkih medara na zaprešićkom sajmu.

Kako niti jedno druženje na otvorenom nije potpuno bez dobrog roštilja, za ljubav svoje županije, roštilj timovi iz osam njezinih gradova i tim Županije, natjecali su se u najraširenijem društvenom događaju u svijetu - roštilju i roštiljanju. Zahvaljujući Pevecu, grillali su na najnovijim Gorenc BBQ roštiljima. Dobro raspoloženi, mnogi su se "ufurali" u nogometni film, pa su nam savjete o dobrom roštilju kazivali izbornici i kapetani.

- Roštilj je određena kombinacija fizike i kemije, sasvim je dovoljno da čovjek zna što se na roštilju događa uz kombinaciju dobrih začina i kontrole temperature, rekao nam je kapetan tima Ivanić Grada Dino Bošnjaković.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Tim iz Svete Nedelje prvi je počeo peći meso.

- Mi smo došli malo ranije da se pripremimo i već smo počeli peći prvu turu jer smo malo gladni. Imamo više roštilj majstora u timu, svi sudjelujemo, sve smo raspodijelili, super timski rad, pojasnila je zamjenica gradonačelnika Svete Nedelje Marija Hržak.

Tim Velike Gorice učinio nam se najsporijim u stavljanju mesa na roštilj, pa su odmah objasnili da je to dobro.

- Tko je spor, pa tajna je baš u pripremi, meso se ne peče na naglo, samo smo "pac" pripremali dva tjedna, rekli su članovi velikogoričke grill ekipe.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline i kapetan svog tima, odao nam je tajne svog dobrog roštilja.

- Kvalitetno meso, dobro posoljeno i zaliveno kraljevinom, zelinskom autohtonom sortom grožđa od koje se proizvodi najboje vino na svijetu, rekao je Košćec. Na pitanje kojem se plasmanu nada, diplomatski je odgovorio.

- Nadamo se finom zalogaju prije svega, mislim da danas neće biti lošeg roštilja.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Dobro je zelinski gradonačelnik prognozirao, jer su svi timovi ispekli ukusno meso, no četveročlani žiri je odlučio da je pobjednički tim Zagrebačke županije. Svi njegovi članovi okrunjeni su Pevecovim krunama, a tim je dobio na dar i Gorenc BBQ roštilj.

- Radili smo dobre marinade s pivom i ljutom paprikom i bruskete s povrćem i to je, uz odlično ispečeno meso tajna ove pobjede. Osjećaj je uvijek super kad pobijedite i tako si potvrdite važnost zajedništva u ekipi uz malo truda i promišljanja, rekla je zamjenica župana i roštilj majstorica Nadica Žužak.

Bez obzira na mnoštvo događanja, zaprešićki gradski trg ostao je čist, čemu je doprinijela i kampanja „Za ljepšu našu“ za promicanje odvajanja otpada koju je organizirao Fond za zaštitu okoliša.

Nakon roštiljade u kojoj su uživali svi posjetitelji, slijedio je gastro show Podravkinih kuhara koji su u golemoj tavi pripremili 800 porcija tjestenine s piletinom, graškom i pireom od rajčice.

- Atmosfera je odlična, a sve porcije koje smo pripremili su se pojele, rekao je voditelj-promotor kulinarstva Podravke Dražen Đurišević i istaknuo da su sve namirnice s domaćih poljoprivrednih gospodarstava.

Svi koji su jučer bili u Zaprešiću na Danu Zagrebačke županije složili su se da je, nakon svih dnevnih događaja, kruna manifestacije bio open air koncert jaskanskog kantautora Ivana Zaka. Dobro raspoloženi Zak čestitao je svima Dan županije i do kraja užario atmosferu na zaprešićkom Trgu Ivana Pavla II.

- Zak je super, koncert je super i svi se zajedno odlično zabavljamo, komentirali su Zaprešićani koji su, kao i večer prije, slavili do kasnih noćnih sati, a svi su se složili da je ova županijska proslava bila najbolja do sada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije