Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kućni budžet i osobne financije

Upravljanje novcem i kućnim budžetom u kriznim situacijama

štednja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
28.03.2022.
u 15:23

"Ili ćemo naći put ili ćemo ga napraviti" (Hanibal)

Budžet tj. planiranje budućih zarada i troškova je brojčana provjera naših najcrnjih slutnji. Ovako je pojam budžet definirao makroekonomist Guste Santini u "Vodiču za razumijevanje osobnih financija" - jednoj od najkorisnijih knjiga, za nas obične smrtnike, dostupnih na našem govornom području iz ekonomskih znanja. Budžet je način da se o novcu počnemo brinuti i prije nego što ga potrošimo.

Pitanje koje se postavlja je - vrijede li isti principi upravljanja novcem i kućnim budžetom u kriznim situacijama, u vremenima s kakvima se danas susrećemo. Većina nas je suočena sa egzistencijalnim strahom za vlastite obitelji, strahom od mogućnosti zadržavanja poslova od kojih zarađujemo. Teško je planirati gdje ćemo biti sutra, a kamoli predvidjeti što će biti za kvartal, pola godine ili godinu. O dugoročnom planiranju da i ne govorimo.

Tu smo gdje jesmo, i nažalost ne možemo puno utjecati na prilike u svijetu, često ni u vlastitoj kući – ali možemo nešto drugo. Možemo ovu krizu doživjeti kao priliku, jer dobra vijest u svemu je da je kriza idealno vrijeme za provjeru „statike“ naših sustava. Nema boljeg vremena nego onda kada smo u krizi da zaista dotaknemo ono što jesmo, da pokrenemo one najskrivenije ljudske potencijale.

Zato odgovor na pitanje – vrijede li isti principi budžetiranja u kriznim vremenima kao i u normalnim okolnostima – je: Da, vrijede, i baš sada više nego u „normalnim vremenima“. Trebat ćemo zapamtiti ove okolnosti u kojima smo sada, kako nam mozak funkcionira, kako promišljamo krizu. Baš to što nam je sada nekako prirodno da se brinemo – e baš to ćemo trebati ponijeti u vrijeme planiranja u budućnosti tj. okolnosti krize pod kojima sada planiramo svoj život i svoje budžet bi trebali primjenjivati i kada se sve smiri i kada se vratimo u normalu. Ovo je vrijeme pravih učenja iz stvarnih, živih, najtežih okolnosti. Kriza je besplatna „škola“ svima nama da naučimo, zapamtimo i primijenimo u budućnosti.

Kriza nije vrijeme kada ćemo stati zamrznuti u vremenu i prostoru od egzistencijalnog straha i straha od recesije - kriza je vrijeme stvarnog postavljanja kućnog budžeta. Kriza je vrijeme stvaranja pravih poduzetničkih ideja. Kriza je vrijeme realizacije svih onih aktivnosti koje istinski znamo da ih trebamo pokrenuti ali smo ih „pospremili u ladicu za bolja vremena“. Olakotna okolnost života u Hrvatskoj je što smo mi, nažalost, navikli na krize i teška vremena, pa će nama utoliko biti lakše sve shvatiti i proći kroz vrijeme koje slijedi. Jedan naš prijatelj Bono (usput rečeno - dobio je ime po svecu, zaštitniku Vukovara) je 2008 - u vrijeme pojavljivanja ozbiljne financijske svjetske krize i vrlo čestog tada ponavljanog pojma „recesija“ rekao: Mare, nama je oduvijek ovako bilo, samo ja nisam znao da se to zove recesija.

Principe upravljanja kućnim budžetom, dolje navedene, možemo sami provjeriti i vidjeti kako ih je jednostavno shvatiti sada kada je kriza. Sada to znamo, sada to razumijemo. Trebat ćemo se potruditi malo ih više analizirati i promisliti, primijeniti i tako utkane u znanje ponijeti u budućnost. Mudrost prispodobe o sedam mršavih i sedam debelih krava, kao parabolom za neuspješne i uspješne godine poslovanja, u krizi razumijemo malo snažnije nego inače.

Kako bismo uspješno upravljali novcem i kućnim budžetom, trebat će se držati ova četiri osnovna principa:

1. Principi zarade – Ne postoje bajke brzih zarada, moramo znati da je potrebno dvadeset godina prethodnog rada da bi se postigao uspjeh preko noći.

2. Principi potrošnje – ne smijemo trošiti novac koji nije naš da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju. Ovdje je jednostavno shvatiti izreku: ne postoji mali trošak, postoji samo potreban ili nepotreban.

3. Principi štednje - ovog se principa osobito teško držati, pogotovo u vremenima niskih zarada, bar meni osobno. Najviše mi muke zadaje - ali ima načina. Držati nam je se one Radićeve: u radiše svega biše – u štediše još i više.

4. Principi investiranja – gotovo je uvijek jednostavnije pošteno zaraditi nego mudro potrošiti. Kineska poslovica kaže da je potrebno vrijeme da od trave nastane mlijeko.

U narednim rubrikama o temi kućnog budžeta i osobnih financija, obrađivat ćemo različite teme: novca, kredita, kamata, osiguranja, pokretanja posla, investiranja, blokiranih i zaštićenih računa, ali uvijek se vraćajući pri tome ovim osnovnim principima. I kako bi rekao na početku spomenuti Guste, kada ovladamo ovim principima neće biti potrebno prizivati sreću kako bismo povećali prihode.

VIDEO Po kojoj će cijeni Europljani kupovati plin? Gost Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije