Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Platna bilanca

Plan HNB-a: Turiste će na crpkama ispitivati koliko su u Hrvatskoj potrošili

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
27.03.2022.
u 09:52

Anketari ispitati moraju vozače osobnih automobila, do četiri putnika po autobusu, kao i vozače kamiona, a dosad se to radilo nakon carine

Neće više biti graničnih prijelaza na kojima bi ih mogli ispitivati koliko su u Hrvatskoj potrošili, pa će turiste sad anketari loviti na benzinskim crpkama, odmorištima i motelima. Plan je to Hrvatske narodne banke (HNB), kojoj je jedna od dužnosti upravo sastavljanje platne bilance, što će, sami su procijenili, biti nešto teža misija nakon ulaska Lijepe Naše u Schengen, prema najavama, već ove godine.

Gledajte registarske oznake

Platna bilanca nije ništa drugo nego procjena novčanog iznosa koji turisti potroše u Hrvatskoj i koji su Hrvati potrošili tijekom boravka u inozemstvu, a ona se, pojasnili su u HNB-u, i inače radi vrlo jednostavnom metodom, tako da se ljude o troškovima jednostavno – pita.

– Način na koji se procjenjuje potrošnja stranih putnika u Hrvatskoj i Hrvata u inozemstvu sastoji se od anketiranja putnika na graničnim prijelazima. Tako procijenjeni iznos prosječne potrošnje jednog putnika množi se s brojem putnika u Hrvatskoj i brojem Hrvata koji su boravili u inozemstvu, kako bi se procijenio ukupan iznos priljeva i odljeva od putovanja – pojašnjavaju u HNB-u, u kojem su svjesni da je do uvođenja schengenskog graničnog režima ostalo vrlo malo vremena, pa sad dio anketa za platnu bilancu žele provesti na "alternativnim lokacijama".

– Nadolazeće pristupanje Schengenskom sporazumu komplicira situaciju jer se od tog trenutka granica prema državama unutar schengenskog prostora (Slovenija i Mađarska) prelazi bez zaustavljanja i time se gubi veliki dio povoljnih lokacija za anketiranje. Također će se izgubiti najveći dio podataka o prekograničnom prometu pa je stoga potrebno naći nove načine određivanja ukupnog broja putnika – probleme koji će nastati objašnjavaju u HNB-u, pa predlažu da se u sljedeće dvije godine barem četvrtina anketa napravi na, kao što smo spomenuli na početku, benzinskim crpkama, motelima, odmorištima, ali u onima u blizini granica. Za pronalaženje tvrtke koja će provoditi ispitivanje turista uskoro će raspisati natječaj, a posao će odabranoj firmi platiti 3,9 milijuna kuna. Da im olakša posao, HNB je pojasnio i kako da anketari detektiraju turiste, ali i domaće.

– Nerezidentni putnici najčešće putuju u vozilima stranih registracijskih oznaka – kažu u HNB-u, iz kojeg dodaju i da "rezidentni putnici najčešće putuju u vozilima registracijskih oznaka Republike Hrvatske". Vrlo je korisna to i, očito ne baš očita, pita li se HNB, informacija za anketare, koji ispitatiti moraju vozače osobnih automobila, do četiri putnika po autobusu, kao i vozače kamiona. Turiste je najbolje, kažu u HNB-u, uhvatiti nakon prolaska carine i policijske kontrole, ali nije problem, kažu, ni ako ih se o tome koliko su potrošili dok su boravili u Hrvatskoj pita dok čekaju u koloni na granici.

Naći popularne lokacije

Kako će anketiranje izgledati na odmorištima, nije propisano, odnosno znaju se samo pitanja u upitnicima, a tvrtka koja će dobiti posao s HNB-om sama mora pronaći najpopularnije lokacije uz prijelaze prema Sloveniji i Mađarskoj na kojima će obaviti posao. Strance u Hrvatskoj pitat će se iz koje zemlje dolaze, jesu li našu posjetili zbog posla, odmora, zabave, zdravstvenih razloga, obrazovanja, jesu li u tranzitu, došli u šoping ili posjetili rodbinu. Koliko su potrošili na smještaj, hranu, na suvenire i darove, koliko na najam plovila i automobila, koliko na gorivo, kao i jesu li koju kunu dali za muzeje, izlete, cestarinu. Kako su rezervirali smještaj također će zanimati anketare, odnosno jesu li to napravili online, putem putničke agencije ili sami. 

VIDEO Pad cijena kratko trajao, stigle su nove cijene goriva

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vidum
11:20 27.03.2022.

Ko troši manje od 100 eura dnevno, drugo lito može ostat kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije