Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI

UniCreditu profit rastao 87 posto

unicredit
Foto: IPA/PIXSELL
10.11.2017.
u 08:36

Uračuna li se prihod od prodaje Pioneer Investmentsa i jednokratne stavke neto dobit grupacije je 2,8 mlrd. eura

Devetomjesečna dobit UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, porasla je čak 87 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad je iznosila 447 milijuna eura – na 838 milijuna eura, objavili su jučer iz bankarske grupacije, nakon što je odbor direktora potvrdio nedavno objavljene preliminarne rezultate.

Fokusiranje na osnovni posao

Uračuna li se i prihod od prodaje ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investmentsa od 2,1 milijardu eura i dodatni nespecificirani prihod iz nebankovnog poslovanja od 80 milijuna eura, neto dobit penje se na 2,8 milijardi eura.

Zanimljivo je da su rezultate poslovanja prije nešto više od dva tjedna pogreškom prerano objavili na web stranici banke, što nije baš banalni propust jer je posrijedi cjenovno osjetljiva informacija koja se može odraziti na vrijednost dionice banke.

– U poboljšanom europskom ekonomskom okruženju i uz ohrabrujuće signale rasta u Italiji, neto profit nam se povećao 87 posto, što je dokaz da naš plan transformacije daje opipljive rezultate i potvrđuje poslovni zamah grupe – prokomentirao je devetomjesečne rezultate Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredit Grupe te dodao su oni posljedica odlučnih radnji poduzetih tijekom posljednjih 12 mjeseci.

Grupacija se usmjerila na “core” biznis, što je rejtinška agencija S&P nagradila popravljanjem rejtinga na BBB sa stabilnim izgledima.

Prihodi banke na kvartalnoj su razini pali 8,5 posto, na godišnjoj 3,9 posto, na 4,6 milijardi eura, zbog 20,3 posto niže dobiti od aktivnosti od trgovanja na burzi. Neto dobit od trgovanja na burzi spustila se na 381 milijun eura.

Prihodi od kamata niži su 3,5 posto i iznose 2,5 milijardi eura, dok su prihodi od naknada i provizija pali 7,9 posto kvartalno, no i rasli 4,2 posto na godišnjoj razini, na 1,6 milijardi eura. Operativni troškovi poslovanja spustili su se, međutim, 1,6 posto kvartalno i 4,3 posto na godišnjoj razini, na 2,8 milijardi eura.

Nastavljaju restrukturiranje

Banka je bitno smanjila rezervacije, za 38,8 posto, na 598 milijuna eura, a adekvatnost kapitala na kraju rujna iznosi 13,5 posto. Grupa bilježi snažan rast zahvaljujući oporavku poslovne mreže: broj klijenata porastao je za 425 tisuća i dosad je u 2017. plasirano 52 milijarde eura novih kredita.

Nastavljaju s restrukturiranjem poslovanja – dosad je ugašeno 59 posto poslovnica, a zaposlenici s punim radnim vremenom reducirani su 51 posto. UniCredit se prije godinu dana suočio s manjkom kapitala od 13 milijardi eura, a svjež novac morao je potražiti na tržištu kapitala izdavanjem novih dionica. Investitori su im ukazali povjerenje iako su bili na rubu kapitalne adekvatnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije