Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podcijenjeni turizam

Ulaganja u turizam pala za 20 milijardi kuna

turizam
Goran Jakuš/Pixsell
08.06.2010.
u 15:40

Bernard Jakelić, v.d. glavnog direktora HUP-a, kaže da su na sastanku s predstavnicima Ministarstva turizma dobili čvrsta obećanja o sudjelovanju u izmjeni zakona i podzakonskih akata vezanih uz turizam.

- S postojećim stanjem u turizmu nismo zadovoljni; ako baš hoćete, s obzirom na moje godine, mislim da neću ni doživjeti da budemo. Nismo zadovoljni ni statusom turizma koji smatramo strateškom granom - sumirao je Jako Andabak, predsjednik HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma na današnjem obraćanju novinarima.

Premda su u najavi konferencije konstatirali nepostojanje strategije turizma i istaknuli da u Vladinu programu mjera oporavka nije prepoznat kao strateška grana,  intonacija je donekle promijenjena. Bernard Jakelić, v.d. glavnog direktora HUP-a, kaže da su dobili čvrsta obećanja o sudjelovanju u izmjeni zakona i podzakonskih akata vezanih uz turizam, a posebno ih zanimaju oni koji se tiču smanjenja parafiskalnih nameta. Dogovor je, kaže Andabak, postignut i oko promidžbe:

- Osjećamo potrebu za većim budžetom za promidžbu Hrvatske. Svjesni smo da se na svemu štedi, ali u okviru sredstava kojima raspolažemo potrebno je kvalitetnije upotrijebiti novac za promidžbu, u kojoj je uvijek upitno vrati li se uloženo.

Ukupan pad investicija u turizmu procijenjen je na 20 milijardi kuna, što je oko dvije trećine.

- U zadnjih šest godina uložili smo više od milijardu kuna, sada smo pali na 75 milijuna kuna - kaže Georg Eltz, dopredsjednik Udruge.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar sidex
sidex
18:46 08.06.2010.

pa to je jasno kada se svi nasi sluzbenioci i politicari ponmasaju kao da je sve njihovo. Sve moze ali nista nije striktno odredjeno i doreceno.Kad pitas nesto napismeno, onda to nikako nemoze. Nego ako oces radi, pa kad napravis dodji do nas da ti ti pregledamo, vidjet cemo sve moze ali nikad se nezna...poslije cemo razgovarati o dozvolama. Upravo sam danas imao ovakav razgovor u jednom gospodarskom uredu ... Nunistiva je hrvatska korupcija

DU
Deleted user
23:41 08.06.2010.

ah, ovi tipovi postaju beznadni. turizam kao \"strateška grana\" je ludost koja ne pada na pamet nijednoj razvijenoj zemlji, jer turizam ne vrijedi bez industrije kojoj će stvoriti tržište. dodatni budžet za promidžbu, porezne olakšice... zar to ne treba svakojoj gospodarskoj grani?! a i jako, elektro-inženjer koji je prije mnogo godina priznao da mu treba mirniji i lagodniji posao i da je zato prešao u turizam. i to je najveći problem turizma - svatko mašta o velikoj zaradi s malo truda, što čini tu granu jednom od najriskantnijih svjetskih gospodarskih područja, toliko nepredvidivom da amerikanci odbijaju dalje je i proučavati na nekoj višoj strateškoj razini... turizam je strateška grana samo u banana-državama, gdje svi maštaju o lagodnom neradu, ozbiljne zemlje ga tretiraju kao sporednu djelatnost.

OZ
ozujsko
07:27 10.06.2010.

U pravu i postenu zemlju,ne treba cak ni promovista nista,turisti ce sami dolaziti,kao nekad u Jugoslaviju,ali eto danas se jedno promovise,a sasvim suprotno dozivit kad dodjete u promovisanu zemlju. Upitajte Svabe,koji sve manje i manje dolaze na podrucje bivse Juge,odnosno na Jadran,jer na \"standu\"cujete jedno a u zbilji drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije