Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Graditelji predložili konkretne mjere za poticanje stanogradnje

Ukinite plaćanje PDV-a za prvi stan i osnujte stambenu agenciju!

nekretnine
Arhiva VL
16.11.2009.
u 17:28

U RH trenutačno je neprodano čak 10.000 stanova, potrebno je olakšati pristup kreditima i sniziti kamate.

Pošto je premijerka Jadranka Kosor na opatijskom skupu ekonomista najavila kako s bankama priprema program poticanja stanogradnje, ali ne otkrivajući pojedinosti, graditelji su iznijeli konkretne poteze kojima bi Vlada mogla pomoći oporavak tržišta nekretnina.

Srbija već uvela te mjere
Subvencioniranje kamata na stambene kredite, oslobađanje od plaćanja PDV-a onoga tko kupuje prvu nekretninu te osnivanje državne agencije za stambeno zbrinjavanje koja bi jamčila za 75 posto iznosa podignuta kredita prijedlozi su Danijela Babića, direktora Profectusa.

Te bi mjere, kaže on, uvelike pomogle građanima da ponovno započnu kupovati nekretnine, a i građevinskim tvrtkama. U Hrvatskoj su oni koji kupuju prvi stan oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnine, no taj je namet samo jedan posto investicije, a neplaćanje PDV-a kupcu bi značilo pravu olakšicu.

Babić upozorava kako te mjere već postoje u susjednoj Srbiji, a riječ je o pojednostavljenu kanadskom modelu poticanja stanogradnje.

Iako je još Sanaderova vlada u sklopu antirecesijskih mjera bila najavila subvenciju kamata, od toga nije bilo ništa.

– Vlada nam je tom najavom samo pričinila još veću štetu jer su kupci apsolutno prestali kupovati stanove čekajući te subvencije koje se nisu obistinile – požalio se Babić podsjetivši kako je Vlada subvencije najavila u ožujku, što je graditeljima donijelo gotovo devet mjeseci još lošije prodaje nekretnina. Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, dodaje kako je Vladi već bilo predloženo da država osnuje spomenutu agenciju.

Nastaviti financiranje
On kaže kako banke moraju nastaviti s financiranjem kvalitetnih projekata jer stanogradnja čini 20 posto BDP-a, a kad ona tone, za sobom povlači proizvođače namještaja, PVC-a, građevinske tvrtke... U Hrvatskoj je trenutačno, procjenjuje Rudolf Rom, direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo pri HGK, neprodano čak deset tisuća stanova. Dvije godine zaredom gradilo se pak po 25.000 stanova, što je očito bilo previše.

– U prvom redu treba olakšati pristup kreditima i smanjiti kamate – smatra R. Rom koji kaže da je s obzirom na trenutačnu situaciju dobra već i premijerkina najava o bavljenju poticanjem stanogradnje.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
mikesh
17:50 16.11.2009.

normalno da će se vlada pobrinuti da grđevinska mafija rasproda stanove

Avatar punkufer
punkufer
14:06 17.11.2009.

Hrpa gluposti. Kreditna ekspanzija od prije par godina dovela je do građevinskog booma, rasta cijena stanova i pojave građevniske mafije. Pad potražnje za stanovima će dovesti do pada cijena stanova na normalnu razinu. To su osnove ekonomije - cijena robe se formira odnosom ponude i potražnje. Stanovi se ne prodaju jer investitori ne žele spustiti cijene i čekaju da se zlatno doba od prije par godina vrati. To se neće dogoditi, a oni neka samo drže prazne stanove u rukama. Cijene će skidati kad-tad. Ovi \"savjeti\" iz članka samo idu na ruku građevinskoj mafiji.

OB
-obrisani-
17:45 16.11.2009.

Prijedlog je dobar, ali ja predlazem da prijedlog obuhvati i povrat Hrvata iz bijeloga svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije