Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamp

Ugostitelji ogorčeni mogućim rastom naknade

Kafići Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
16.06.2014.
u 12:52

Udjeli rashoda za glazbu u prihodima i materijalnim troškovima hrvatskih ugostitelja upola su manji od europskog prosjeka

        Naknada za korištenje glazbe ugostiteljima u Hrvatskoj relativno je niska i minimalno utječe na njihovo poslovanje pa ima prostora za povećanje cijena ZAMP-a, pokazala je analiza Ekonomskog instituta Zagreb koju je naručio ZAMPIzazvalo je to negativne reakcije u ugostiteljskom sektoru. Vlasnici restorana i kafića godinama, naime, upozoravaju na visoke rashode i nelogičnost obračuna naknade ZAMP-a.

– Najbolje bi bilo da kafići isključe glazbu i da glazbenici ubuduće sviraju sami sebi – komentirao je zagrebački ugostitelj i hotelijer Zlatko Puntijar. Cilj istraživanja bio je utvrditi ekonomski opravdanu cijenu kolektivne licencije korištenja glazbe za ugostitelje u europskim zemljama, a njime je obuhvaćena 21 zemlja.

Rezultati istraživanja završenog u svibnju pokazali su da udjeli rashoda za glazbu u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima hrvatskih ugostitelja ne prelaze europski prosjek, nego su najčešće dvostruko, pa i trostruko, niži. Također, uvođenje fiskalnih blagajni pokazalo je da ugostiteljski sektor prikazuje znatno veće prihode i te su tvrtke prvi put prikazale dobit, ističu autorice studije Marina Tkalec i Maruška Vizek.

>> HDZ: Radman želi na silu progurati 67,5 milijuna kuna vrijedan ugovor sa ZAMP-om

Komentara 2

DU
Deleted user
10:19 18.06.2014.

Pa ova se vlast nece okaniti nameta i haraca dok skroz ne unisti Hrvasko ugostiteljstvo,i ljude koji iznajmljuju svoje apartmane,sobe,hotelske usluge,jer kako sada da dodje Hrvatski radnik ili seljak na more u svojoj drzavi,kad ovi vladajuci lopovi,ti i dzigere vade iz tebe,pocev od auto-cesta,pa do haraca od boravisne taxe,a onada kad izgube izbore,onda druga vlast kaze pa ni smo mi harace nametnuli,i tako u krug,udri po sirotinji,i pojadnoj Hrvatskoj bjedi.

CR
crniohhelo
14:21 19.06.2014.

Mnogi takvi doneseni zakoni su mnoge ugostitelje u inozemstvu kao naprimjer Austriju doveli do zatvaranja svojih ugostiteljskih radnji, i jos nesto ako naknade se povecavaju racune placaju gosti to znaci mi svi i to je opet jedno otkrice EU-je jer tako mozeju doci do novih novcanih izvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije