Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Kralj otkriva detalje

Udružili se strani kapital i dijaspora: Dovode luksuznu stanogradnju u 30-ak projekata

pd
14.07.2021.
u 14:38

Puno se ulaže u infrastrukturu i to je jedan od razloga zašto su se odlučili investirati na tom području, pojašnjava Kralj

Čak tridesetak projekata luksuzne stambene gradnje po Dalmaciji i na kontinentu Hrvatske ući će u višemilijunski investicijski ciklus u koji je nedavno krenuo građevinski poduzetnik Robert Kralj, Varaždinac s berlinskom adresom u partnerstvu s više svojih kolega i prijatelja iz Njemačke i Hrvatske.

Radi se o projektima luksuznih vila na moru, s fokusom na Zadarsku županiju, stambenih zgrada u Varaždinu, a pregovora se i za nekoliko lokacija u Zagrebu. U ovoj godini u planu je dovršetak dvije vile na moru i prve stambene zgrade u Varaždinu. Najskuplji i najambiciozniji projekt među njima je Diamond Marina Zadar Borik, kombinacija stambenih i poslovnih prostora, vile smještene u tornjevima s kaskadnim bazenima na svakoj etaži, trgovima s puno zelenila, ukopanom garažom i trgovačkim i uslužnim sadržajima, na lokaciji između dviju marina na Boriku uz samu plažu.

Luksuza nikada dovoljno

Robert Kralj za Poslovni dnevnik otkriva da već ima rezervacije za stanove čija će cijena premašiti nekoliko tisuća eura po kvadratu, iako se dovršetak ovog složenog projekta planira tek krajem 2024.

– Na tržištu je velika potražnja za luksuznim nekretninama, kojih u Hrvatskoj i dalje nedostaje, i nakon 20 godina iskustva u građenju u Njemačkoj i Hrvatskoj, sada smo odlučili napraviti značajan iskorak i uložiti u luksuznu gradnju u Hrvatskoj. Zanima nas najbolje što možemo dobiti u estetici, stilu gradnje, materijalima, dizajnu, kvaliteti, sadržaju, lokaciji. Ne želimo raditi kompromise ni komercijalnu gradnju na kojoj se možda bolje zaradi, ali to nas ne zanima – pojašnjava poduzetnik koji živi na relaciji Berlin-Zadar-Varaždin-Zagreb.

Kvadrat 2500 eura

Ulaganje u Hrvatskoj započeo je 2019. godine, kupnjom prvog zemljišta u Sukošanu kraj Zadra, s partnerima, varaždinskim odvjetnikom Domagojem Krpinom i Poljakom Arturom Wichniarekom. Njih trojica osnivači su tvrtke Adria Europe Group, osnovane prošlog ljeta.

Kralj je svjestan da će teško pronaći izvođače, što je trenutno najveći izazov u sektoru, a plan i je zaposliti arhitekta i statičara, kojih je danas nemoguće pronaći za suradnju. Vile Diamond Marina i varaždinsku zgradu projektirala je tvrtka Cubus, a sve ostale projekte na moru potpisuje zadarska arhitektica Francesca Gotovina.

Zgradu s deset stanova većih od 100 kvadrata, koji će se prodavati po cijeni od 2500 eura po kvadratu, gradi Zagorje-Tehnobeton s podizvođačima, što se, kaže, pokazalo kao odličan izbor. Kralj ističe da nije imao loša iskustva s lokalnom administracijom, iako je ishođenje dozvola sporo, no prioritet je da svaki projekt u potpunosti udovoljava prostornom planiranju i potrebama lokalne zajednice.

VIDEO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: Nismo znali, nismo dužni pregledavati prikolicu

Komentara 6

PP
Pucvala_premium.2
02:33 15.07.2021.

Pohvalno je sto je luksuzna nekretnina , medutim , kad taj stranac kupi vilu , ne placa POREZ na nekretninu , moze se i prijavit na tu adresu pa ni boravisnu taksu nece placat , a .oze dovodit i na crno iznajmljivat , sta onda i.a Htvatska od toga , osim devasturane obale i smeca koje ce ti bogatuni razbacivat .

EC
enis.causevic1
15:08 14.07.2021.

Nista vrijedno hvalisanja,dapace !U tim stanovima ili vilama,boravit ce strani bogatuni i nasi domaci mafijasi!ne grade se stanovi za sirotinju kakve je kod nas 70% .Mladi nemaju di raditi dabi si mogli priskrbiti krov nad glavom,a to je i razlog zasto se ne zene i ne zasnivaju obitelj! Uzas od vodjenja politike,radi se samo o dovodjenju stranih trgovackih lanaca,banki i bankara,pa mi vise nemamo nista svoje sem zemlje i vode a i toga je sve manje,obala prodana ili data u koncesiju,sume se nemilosrdno skeku i izvozi sirovo drvo,4 rijecna izvora su u rukama stranaca,uz konzum je otislo pola slavonskog zemljista, i sada mi se vi hvalisete time sto se dodatno spustaju gace!!!

BI
Borg i Hrvati
14:59 14.07.2021.

Postoji li u Hrvatskoj ijedan projekt a da nisu u pitanju nekretnine ili uzimanje poticaja za nešto? A najčešće je oboje istovremeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije