Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski izvoznici

Udjelom izvoza u BDP-u iza Mađara smo, Čeha...

12.06.2017.
u 07:15

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, naglasio je da nestabilnost u odnosima EU i SAD-a, politička nestabilnost na Bliskom istoku, ali i trend smanjenja utjecaja banaka, a rast snage raznih fondova uvelike utječu na tijekove međunarodne trgovine.

Svijet je sve nestabilniji, a tokovi međunarodne trgovine promijenili su se i danas se ne može sa sigurnošću utvrditi kakav će karakter imati hrvatski izvoz u idućem razdoblju, rečeno je na 12. konvenciji hrvatskih izvoznika jučer u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika.

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, naglasio je da nestabilnost u odnosima EU i SAD-a, politička nestabilnost na Bliskom istoku, ali i trend smanjenja utjecaja banaka, a rast snage raznih fondova uvelike utječu na tijekove međunarodne trgovine.


– Udio BDP-a Europske unije i Sjedinjenih Država u globalnom BDP-u pada, a rastu Kina i Indija. Ekonomija razmjera pomaže ovim zemljama, a padaju one poput Italije. O mantri da možemo funkcionirati bez Vlade najbolje govori primjer Italije koja je u 20 godina pala sa šestog mjesta po BDP-u na deseto – rekao je predsjednik izvozničke udruge Darinko Bago.

Nažalost, istaknuo je Bago, još smo jako uvozno orijentirana zemlja. S Vladom trebamo utvrditi kako jednostavne proizvode koje uvozimo supstituirati i zaposliti radnike u Hrvatskoj. 
Za hrvatske izvoznike stabilna je Vlada i te kako važna, posebice zbog kapaciteta za političke pregovore, poput ulaska u Schengen.

U prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani hrvatski je izvoz rastao oko 15 posto, u najvećoj mjeri zahvaljujući rastu izvoza energije, odnosno njezinoj višoj cijeni, kao i kemijskih i farmaceutskih proizvoda. Iako Hrvatska posljednjih godina konstantno bilježi rast izvoza, i dalje je na začelju među zemljama Europske unije po udjelu izvoza u BDP-u. 
Na to je upozorio i Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike.
– Uspoređujući se sa zemljama srednjoistočne Europe, Hrvatskoj izvoz u BDP-u raste. No, još je niži nego u usporedivim zemljama poput Slovačke, Mađarske i Češke gdje doseže i 80 posto BDP-a. Gledaju li se razvijene zemlje EU, situacija je još poraznija – istaknuo je Marko Jurčić.

Ističući pozitivne izvozne trendove, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podsjetila je da Vlada radi na stvaranju uvjeta poslovanja koji će smanjivati troškove svim poduzetnicima, a naročito izvoznicima kako bi bili konkurentniji na međunarodnom tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije