Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOLIDAN RAST IZVOZA

Kriza u Agrokoru prikočila vanjsko-trgovinske tokove u travnju

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.06.2017.
u 15:45

Usporavanje robnih tokova s inozemstvom - izvoz od 32,2 milijuna kuna i 51,4 milijarda uvoza

Robni izvoz iz Hrvatske u prva četiri mjeseca porastao je 15,8 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz bio veći za 9,6 posto, pokazuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Premda još nema detalja o robnim kretanjima u travnju, poznata je tek brojka o ukupnoj vrijednosti izvoza od 32,2 milijarde kuna te 51,4 milijarde uvoza, evidentno je usporavanje robnih tokova s inozemstvom.

Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da to odražava krizu u Agrokoru jer je u poslovanju sa zemljama regije koncern značajno doprinosio na strani uvoza, ali i izvoza robe, no sam saldo nije promijenjen.

– Za pretpostaviti je da će se u travnju pokazati narušene brojke, ne zaboravite da je pala i industrijska proizvodnja – kaže Lovrinčević. Zvonimir Savić iz HGK kaže da su podaci očekivani i da rast uvoza u četiri mjeseca potvrđuje visoku uvoznu ovisnosti domaće proizvodnje i potrošnje, zbog čega s rastom BDP-a i potrošnje, značajno skače i robni uvoz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije