Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmaceutska industrija

Udarite na uvoznike, a ne na lijekove koji izlaze iz naših pogona

milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.02.2014.
u 20:00

Farmaceuti: Svaka kuna koju ne izgubimo u cijeni lijeka na listi HZZO-a ići će u razvoj, ali treba osigurati plaćanje i fiskalne poticaje.

U industrijskoj strategiji koju je nedavno Vlada predstavila farmaceutska industrija zauzela je prvu poziciju, no stručnjaci iz tog područja već se pitaju je li to ovaj put učinjeno iz razumijevanja ili samo zato što vodeće kompanije na tom području – Pliva, Belupo i JGL – imaju najveće investicije, koje su postignute odlukom njihovih vlasnika, a ne strateškim promišljanjem države.

Vatrogasne mjere

Ako je grana strateška, onda treba promijeniti i način razmišljanja o rješavanju problema u zdravstvu, odnosno uštede ne provoditi smanjenjem cijena generičkih lijekova koji se kod nas proizvode.

– Sve mjere koje poduzima ova vlada u zdravstvu u zadnje dvije godine isključivo su vatrogasne. Mjere štednje svode se na stavku cijena primarno generičkih lijekova. U svim drugim segmentima zdravstvenog sustava uštede nisu postignute, a vladajući ne znaju i nemaju ih hrabrosti ostvariti. Pa bez poticajnih mjera koje su vezane i za školovanje kadrova koje ova industrija treba, bez fiskalnih poticaja koji privlače i motiviraju investitore, bez stabilnih uvjeta poslovanja, redovitih plaćanja isporučenih lijekova jer su bolnice dužne i do tri godine, a i HZZO nije platio ljekarnama račune koji su dospjeli prije 210 dana, nema koncentriranja tog sektora na dugoročni rast – kaže nam jedan stručnjak iz tog područja.

– U posljednjih nekoliko mjeseci HZZO je donio niz mjera kojima određuje cijene lijekova na domaćem tržištu, koje su protupropisne i protivne postulatima koji reguliraju konkurentsko natjecanje tvrtki na tržištu. One ne osiguravaju funkcioniranje sustava jer je vrlo lako moguće da će uskoro zbog neplaćanja lijekova doći do prekida redovitih isporuka jer će puno malih dobavljača propasti... – dodaje još jedan sugovornik.

– Ako smo strateška industrija, očekujemo da ćemo ubuduće participirati u sniženju cijena lijekova proizvedenih u pogonima u RH u daleko manjem postotku od našeg tržišnog udjela te da će daleko veći teret ušteda na cijenama lijekova podnijeti uvoznici. Uostalom, svaku kunu koju ne izgubimo u cijeni lijeka na listi HZZO-a uložit ćemo u razvoj – kažu u Belupu.

Ulažu i zapošljavaju

Tihomir Orešković, čelnik Plive, potvrđuje da se domaći proizvođači lijekova u posljednjih nekoliko godina oni koji kontinuirano investiraju, povećavaju izvoz i otvaraju nova radna mjesta pa bi, kaže, i o tome pri odlučivanju o konkretnim poticajima i mjerama za farmaceutsku industriju trebalo voditi računa.

– Ako su intencije Vlade stvarne, onda bi trebalo očekivati i poticanje zdravstvene industrije u obliku zdravstvenog i lječilišnog turizma gdje fitofarmaceutika može igrati važnu ulogu. A poticanje farmaceutike u području zdravlja životinja u velikoj mjeri bi se moglo uklopiti u razvoj poljoprivrede i agrara – kaže konzultant Dario Naletilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije