Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oni će vas zaposliti

Farmaceuti, inženjeri strojarstva i šivači traženi su u malim tvrtkama

farmaceuti
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
15.02.2014.
u 20:00

Unatoč rastu nezaposlenostu, u Međimurju se i traži radnike

Nezaposlenost u Međimurskoj županiji porasla je za 3,6 posto, pa je na burzi rada već 8113 građana koji čekaju radno mjesto.

Nema velikih

U siječnju je posao uspjelo pronaći njih 370, uglavnom u prerađivačkoj i građevinskoj industriji. No, te dvije industrije su i otpustile najveći broj radnika, čak 340.

U takvoj situaciji svako je radno mjesto dragocjeno, a kako Međimurje nema velikih tvrtki koje bi odjednom zaposlile stotinu ili dvije stotine radnike, sve ostaje na manjim tvrtkama koje zapošljavaju po nekoliko ljudi. Traže i visokoobrazovane i radnike sa srednjom stručnom spremom.

Jedna od njih je Marti iz Preloga, koja je u posljednjih osam mjeseci zaposlila dva diplomirana inžinjera strojarstva te trenutačno imaju potrebu za još jednim. Proizvode reklamne stolove i stolce, barove, reklamne grijače, ograde, suncobrane i drugo, a među partnerima su im, uz ostale, Coca Cola, Heineken, Red Bull.

- Okupljamo tim mladih i educiranih ljudi s 15-godišnjim iskustvom u reklamnoj industriji. Čak 70 posto od ukupnih prihoda izvozimo u dvadesetak zemalja, od država EU-a do SAD-a i Japana - kaže Mario Petković, direktor tvrtke koja zapošljava 45 radnika u pogodnima u Prelogu i Svetoj Mariji.

Prema podacima HZZ-a, poslodavci traže magistre farmacije, zavarivače, šivače, zidare, tesare... U ljekarnama upozoravaju kako već desetak godina postoje problemi sa zapošljavanjem magistara farmacije. Godišnja upisna kvota na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu iznosi 120 polaznika, što je, nedovoljan broj za potrebe cijele Hrvatske. Posljedica je visoka cijena rada.

Dobra plaća

Druga teška okolnost je, kažu vlasnici ljekarni, velika koncentracija magistara u Zagrebu, gdje studenti ostaje raditi u brojnim predstavništvima, veledrogerijama ili tvrtkama. Ljekarne su, napominju, prisiljene za svako radno mjesto na kojem se izdaju lijekovi na recept zaposliti magistre farmacije s licencom.

Takvih u Međimurju nema dovoljno, iako su plaće i pogodnosti znatno veće nego drugdje. Prema neslužbenim informacijama, neto plaća magistara kreće se oko 10.000 kuna. Osim plaće, poslodavci daju i druge pogodnosti, poput besplatnog korištenja stanova, plaćanja troškova usavšavanja i najnovije – stipendije, koje se kreću od 1600 kuna na više. Rješenje bi, predlažu, moglo biti da se u većim gradovima otvore katedre za farmaciju.

Radna mjesta nudi i tvrtka Protega tekstil, koja traži šivače, no odaziv je, kaže vlasnica Ana Protega, slab.

- Ne znam u čemu je problem, jesu li to prevelika očekivanja, beneficije koje nezaposleni ostvaruju na HZZ-u ili se snalaze na druge načine. Uglavno, teško se dolazi do radnika. Imala sam tri žene, koje se nakon tri dana više nisu pojavile na poslu - kazala je ona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije