Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI KVARTAL

Uber u rekordnom gubitku od čak 5,2 milijarde dolara

uBER
Foto: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL
10.08.2019.
u 06:20

Uberov drugi kvartal pokazuje da profitabilnost još uvijek nije ni na vidiku

Uber, globalni taksi-prijevoznik, podnio je izvješće za drugo tromjesečje koje pokazuje ogromne gubitke od čak 5,2 milijarde dolara. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s gubitkom od 878 milijuna dolara. Rekordan gubitak u ovogodišnjem drugom kvartalu povezan je s kompenzacijskim troškovima nastalim zbog uvrštenja dionica u kotaciju newyorške burze početkom godine koji su iznosili 3,9 milijardi dolara.

Usto su bruto rezervacije, pokazatelj ukupne vrijednosti vožnji prije troškova vozača i ostalih troškova, porasle 31 posto, na 15,76 milijardi dolara. Ukupni prihodi poskočili su 14,4 posto, na 3,2 milijarde dolara. Troškovi su dosegli dvostruke vrijednosti i stigli na 8,7 milijardi dolara. Rast prihoda bio je nešto sporiji nego u prethodnim tromjesečjima zbog žestoke konkurencije, što je i dovelo do toga da je Uber zabilježio najveći kvartalni gubitak do sada. Broj aktivnih korisnika Uberovih usluga tijekom jednog mjeseca porastao je na 99 milijuna na globalnoj razini, s 93 milijuna na kraju prvog tromjesečja i 76 milijuna u drugom prošlogodišnjem tromjesečju. Tvrtka i dalje agresivno ulaže, ali očekuje se da će trošiti manje na promociju i na poticaje usmjerene na povećanje tržišnog udjela.

Ipak, u Uberu, smatraju analitičari, mogu biti zabrinuti jer je njihov konkurent Lyft iskazao puno bolje financijske rezultate koji vode prema profitabilnosti iako i oni isplaćuju razne novčane naknade kako bi privukli vozače te troše i na širenje na područja poput tehnologije samovozećih automobila i automatizirane vožnje te dostave hrane. Prije uvrštenja na burzu u Uberu su kazali da će im dugo trebati da dostignu zaradu, ali kada se to dogodi, uvjeravali su, bit će vrijedna čekanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije