Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Vukovaru se otvara pogon za proizvodnju interijera za putničke i privatne zrakoplove

Fokus Enikon Aerospacea je na plastičnim dijelovima unutrašnjosti aviona, od stropa, prostora za prtljagu, bočnih panela i prozora, vrata, kokpita…
03. prosinca 2019. u 16:24 1 komentara 1263 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Kada narednih godina budete letjeli nekim od Airbus ili Boeing putničkih aviona vrlo je vjerojatno kako će njihovu unutrašnjost činiti dijelovi interijera koji su proizvedeni u Vukovaru. Rezultat je to potpisanoga ugovora o zakupu prostora između Grada Vukovara i zagrebačke tvrtke Enikon Aerospace koja se bavi proizvodnjom dijelova interijera putničkih i poslovnih aviona za Airbus i Boeing, a koja u drugom kvartalu iduće godine u Vukovaru otvara pogon koji će zapošljavati 200-ak radnika.

LIJEPA GESTA Bojnik HV-a nagradu od 5000 kuna donirao vukovarskoj obitelji Varga

-Imamo više od 40 godina iskustva u ovoj proizvodnji i poslujemo u Hrvatskoj, Njemačkoj i SAD-u. Sada otvaramo i pogon tvrtke u Vukovaru. Uz direktno zapošljavanje u Vukovaru omogućit ćemo i poslovnu suradnju s lokalnim gospodarstvenicima kao i dobavljačima, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Marko Josip Andrijanić.

Govoreći o poslovnim planovima u Vukovaru izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Baričić kazao je kako se radi o višemilijunskim ulaganjima koja će biti realizirana u etapama. Najavio je i kako su pripreme za otvaranje pogona u Vukovaru, koji će se nalaziti unutar Gospodarske zone u halama Poslovnog inovacijskog centra, već započele. Naručeni su strojevi čija će montaža uskoro započeti, a krenut će se i sa zapošljavanjem radnika koji će biti obučavani u nekom od pogona tvrtke za poslovne koje će obavljati.   

 | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

-Ne može se doći samo s čarobnim štapićem i zaposliti 100 radnika. Ima tu puno posla i mi na tome svemu već radimo. Zapošljavat ćemo radnike svih profila, od NKV radnika do inženjera. Škole za naš posao nema tako da ćemo mi naše buduće zaposlenike obučavati, rekao je Baričić dodajući kako će pogon u Vukovaru punu zaposlenost imati za 3 godine koji će imati plaće iznad prosjeka.

U početku će dnevni kapacitet vukovarskog pogona biti 100-ak komada interijera, a kada bude došlo do pune zaposlenosti on će narasti na oko 1500 komada interijera. Govoreći o razlozima njihovog dolaska upravo u Vukovar čelnici tvrtke kažu kako su došli isključivo radi poslovnih stvari ali i da nisu imali nikakvih birokratskih zapreka.

Fokus Enikon Aerospacea je na plastičnim dijelovima unutrašnjosti aviona, od stropa, prostora za prtljagu, bočnih panela i prozora, vrata, kokpita…    

Ante Dugan ANTE DUGAN: 'U našim glavama i dalje je 1991., mislim da nas treba razumjeti'

-Avio industrija je specifična i relativno mala. Kvaliteta i preciznost su stvari broj jedan. Svakako da je neophodna i predanost radi, a u Hrvatskoj postoje sve te vrline i mi vjerujemo u njih. Sve to dovelo je da Enikon Aerospace u samo zadnjih godinu dana zaposli novih 200-ak radnika. Trenutno tvrtka zapošljava 650 radnika, istakao je Baričić.

Zadovoljan sa skorim otvaranjem nove tvrtke je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je u zadnjih nekoliko godina u Vukovaru stvoreno poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih tehnološki naprednih industrija poput farmaceutske industrije s tvrtkom Yasenka, IT industrije s perjanicom Code Consulting i drugim manjim tvrtkama    

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • Avatar glock
    glock:

    Za godinu dana bi želio vidjeti kamere u proizvodnom pogonu......nemojmo to zaboraviti.......baš će me veseliti....