Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U utrku za Petrokemiju uključuje se i mađarski Bige Holging

U Ministarstvu gospodarstva očekuje se otvaranje četiri pisma namjere
14. siječnja 2014. u 09:15 3 komentara 1711 prikaza
Petrokemija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uz već tri pretpostavljena imena za ulazak u Petrokemiju, pojavilo se je i novo ime – mađarski Bige Holding, koji je posljednjih dana, kako doznajemo, obavio razgovore s menadžmentom kompanije.

Tako će prema sadašnjoj računici danas Vlada otvoriti četiri pisma namjere – uz Mađare i ponudu austrijskog Borealisa, češkog Agroferta i poljskog Azotya. Na više se ponuda nije niti računalo, i prema izvorima bliskim kompaniji, takav je broj optimalan. Prošle godine nadalo se je naime ,kako bi se mogle javiti i kompanije koje imaju jeftin plin, poput Gazproma ili Novateka, no to se nije dogodilo, a interes su ipak pokazale one koje imaju tržište, a za što su navijali i dioničari tvrtke jer te tvrtke mogu jamčiti siguran plasman kutinskih proizvoda.

Mađarski Bige Holding je koncern koji ispod sebe ima više manjih tvrtki, isto kao i češki Agrofert, najveća grupacija u poljoprivredi i proizvodnji hrane te drugoj u kemijskoj industriji. Zanimljivo je da će vlasnik Agroferta Andrej Babiš postati ministar financija u češkoj Vladi, zbog čega se misli da će i odustati od ulaganja u Petrokemiju. Babiš je stranku osnovao prije dvije godine i već se je probio do vlasti kao koalicijski partner.

Borealis je prva kompanija koja je još na proljeće prošle godine imala razgovore s upravom i sindikatima, i često se spominjala kao najozbiljniji ulagač. Riječ je o kompaniji koja radi u 120 zemalja, a glavni dioničari su Petroleum Investment Company iz Abu Dhabija i austrijski OMV . Izvor nam kaže kako se o potrebnom iznosu dokapitalizacije još ne govori, ali da je za Petrokemiju dodatni kapital bitniji od cijene, jer ako se to ne dogodi Petrokemija bi mogla doživjeti sudbinu Imunološkog zavoda. A potrebno je uložiti u efikasnost, ekološku proizvodnju i radni kapital.

>> Danas istječe rok za predaju ponuda za kupnju Petrokemije

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad