Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija

U utrku za Petrokemiju uključuje se i mađarski Bige Holging

Petrokemija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.01.2014.
u 09:15

U Ministarstvu gospodarstva očekuje se otvaranje četiri pisma namjere

Uz već tri pretpostavljena imena za ulazak u Petrokemiju, pojavilo se je i novo ime – mađarski Bige Holding, koji je posljednjih dana, kako doznajemo, obavio razgovore s menadžmentom kompanije.

Tako će prema sadašnjoj računici danas Vlada otvoriti četiri pisma namjere – uz Mađare i ponudu austrijskog Borealisa, češkog Agroferta i poljskog Azotya. Na više se ponuda nije niti računalo, i prema izvorima bliskim kompaniji, takav je broj optimalan. Prošle godine nadalo se je naime ,kako bi se mogle javiti i kompanije koje imaju jeftin plin, poput Gazproma ili Novateka, no to se nije dogodilo, a interes su ipak pokazale one koje imaju tržište, a za što su navijali i dioničari tvrtke jer te tvrtke mogu jamčiti siguran plasman kutinskih proizvoda.

Mađarski Bige Holding je koncern koji ispod sebe ima više manjih tvrtki, isto kao i češki Agrofert, najveća grupacija u poljoprivredi i proizvodnji hrane te drugoj u kemijskoj industriji. Zanimljivo je da će vlasnik Agroferta Andrej Babiš postati ministar financija u češkoj Vladi, zbog čega se misli da će i odustati od ulaganja u Petrokemiju. Babiš je stranku osnovao prije dvije godine i već se je probio do vlasti kao koalicijski partner.

Borealis je prva kompanija koja je još na proljeće prošle godine imala razgovore s upravom i sindikatima, i često se spominjala kao najozbiljniji ulagač. Riječ je o kompaniji koja radi u 120 zemalja, a glavni dioničari su Petroleum Investment Company iz Abu Dhabija i austrijski OMV . Izvor nam kaže kako se o potrebnom iznosu dokapitalizacije još ne govori, ali da je za Petrokemiju dodatni kapital bitniji od cijene, jer ako se to ne dogodi Petrokemija bi mogla doživjeti sudbinu Imunološkog zavoda. A potrebno je uložiti u efikasnost, ekološku proizvodnju i radni kapital.

>> Danas istječe rok za predaju ponuda za kupnju Petrokemije

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
10:20 14.01.2014.

Samo ne opet Mađare!

DU
Deleted user
10:04 14.01.2014.

pustiti da propadne ili poslovati s mađarima , isto je.

DU
Deleted user
11:02 14.01.2014.

Bivsi kadar iz Petrokemije je sada u HGK, to vam sve govori o poslovanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije