Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Danas istječe rok za predaju ponuda za kupnju Petrokemije

Petrokemija
Foto: Željko Lukunić/PIXELL
Autor
Gojko Drljača
13.01.2014.
u 12:45

Strateškog partnera danas u Kutini moraju dočekati kao pravog spasitelja

Danas u 14 sati istječe rok do kojeg zainteresirani za privatizaciju Petrokemije trebaju predati svoje službene ponude. Tim rokom definitivno bi trebala završiti 15-godišnja era otpora privatizaciji tvrtke za koju se slobodno može reći da hrani i oblači Kutinu.

Sada već davnog lipnja 1998. godine ondašnji ministar poljoprivrede Zlatko Dominiković najavio je početak uvoza umjetnih gnojiva, a u Kutini je Stožer za obranu Petrokemije predvođen sindikalistom Željkom Klausom pokrenuo pravu malu revoluciju te spriječio prodaju kompanije, ali i nužne pokušaje racionalizacije te modernizacije poslovanja.Stožer za obranu Petrokemije i sindikat sve do prije nekoliko mjeseci zadržali su presudan utjecaj na donošenje ključnih odluka o Petrokemiji te se romantizirani bunt radnika-branitelja iz devedesetih pretvorio u kočničara promjena i razvoja.

Petrokemija je dovedena u dramatične gubitke te joj je za opstanak bila nužna nedavna dokapitalizacija od 186 milijuna kuna. Nije tajna da je interes za privatizaciju Petrokemije bio velik, ali je i dalje velika nepoznanica u kojoj je mjeri nezavidno stanje poslovanja Petrokemije obeshrabrilo zainteresirane igrače. O Petrokemiji su se ozbiljno raspitivali i veliki Borealis te poljska grupa Azoty, jedan od najvećih proizvođača gnojiva u Europi.

Više puta kao mogući ulagači spominjali su se Agofert, norveška Yara te više velikih ruskih kompanija iz biznisa s plinom.Iako je Stožer za obranu Petrokemije godinama kao glavnu zadaću imao borbu protiv prodaje, sada je upravo pronalaženje strateškog partnera za upravu te tvrtke jedina preostala varijanta u kojoj kutinska tvornica može zadržati status zaista važne kompanije.

Teško se oteti dojmu da je najpovoljniji trenutak za privatizaciju već propušten te da nakon gomilanja gubitaka ne bi bilo veliko iznenađenje ako bi se broj prijava sve na samo 2-3 ozbiljna igrača.

>>'Gospodarski' ministri traže investitore za velike projekte!

Komentara 1

DU
Deleted user
09:50 13.02.2014.

Imaju robu koja treba i traži se pa me zanima kako su uspijeli stvoriti tolike gubitke? Možda i tu ima posla za USKOK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije