Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad jeftinije: Cijena stanova na najnižoj razini u posljednjih pet godina

U Splitu i Zagrebu kvadrat stana jeftiniji 522, odnosno 341 euro

stan
Arhiv VL
30.11.2009.
u 15:35

Unatoč rekordno niskim cijenama, u Crozilli.com ističu da kupaca nikad nije bilo manje zbog nepogodnih kamata i nesigurnosti za vlastiti posao.

Za čak 522 eura, odnosno 19,4 posto, pojeftinio je prosječni četvorni metar stana u Splitu u studenome, u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci portala za nekretnine Crozilla.com. Tako je prosječni četvorni metar stana u Splitu stajao 2161 euro, u odnosu na 2683 eura u studenome 2007. Najveći pad cijena četvornog metra u posljednjih pet godina zabilježen je i u Dubrovniku, gradu koji uvjerljivo prednjači u visini cijena nekretnina. Cijena kvadrata u tome gradu spustila se u studenome u odnosu na studeni 2007. za 648 eura (16,5 posto), na 3277 eura. U odnosu na rekordni studeni 2006. kada je prosječni kvadrat u Zagrebu iznosio 2258 eura, prošlog su mjeseca cijene dotakle dno - pale su 341 euro (15,1 posto) na 1917 eura. U Crozilli ističu da u posljednjih nekoliko godina “stanovi nisu nikad bili jeftiniji, a kupaca nikad manje”.

– Stambeni kvadrat je dosta sporo, ali ipak primjetno gubio na cijeni te je četvorni metar stana u većini gradova Hrvatske znatno jeftiniji nego li proteklih godina. Jedina prepreka kupnji stanova svakako su nepogodne kamate, nesigurnost za vlastiti posao te neizvjesnost od mogućeg produbljivanja ekonomske krize – priopćili su iz Crozille.

Zamjetno je cijena četvornog metra na mjesečnoj razini pala jedino u Osijeku gdje je iznosila 1181 euro, što je u odnosu na listopad manje 4,6 posto. Ostali gradovi, uključujući i najdinamičnije zagrebačko tržište, bilježe stagnaciju ili tek blagi pad cijena. Nižu cijenu od 0,7 posto ovaj mjesec zabilježila je Pula gdje prosječna cijena četvornog metra iznosi 1484 eura. Pad od 0,3 posto u studenome zabilježili su Rijeka i Split. Želite li kupiti stan u Rijeci, za stambeni kvadrat potrebno je izdvojiti 1774 eura.

Komentara 2

SP
spancro
20:02 30.11.2009.

i to je preskupo u inostranstvu su mnogo jeftiniji a ljudi vise zarade

OB
-obrisani-
09:48 01.12.2009.

Bit ce i jeftinije, sve funkcionira po zakonu ponude i potraznje... nema povratka na bolje jos dugo jer EU-stranci vec sad mogu kupovat nekretnine a gradjani Hrvatske nece kupovat jer se svakim danom sve vise \"izvlaci tepih pod nogama na kojem stoje\", u sistemu nema one osnove (tu bi rekli: fali Rückgrat-kicma). I tko ce onda kupovat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije