Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drvna industrija

U Spačvi smatraju da su oštećeni jer im ne daju dovoljno hrastovine

prerada drva
Borna Filic/PIXSELL
31.01.2019.
u 10:12

Spačva je u obnavljanje svojih pogona uložila 60 milijuna kuna, a modernizacija se nastavlja. Više od 850 radnika ima plaće iznad županijskog prosjeka i prosjeka drvne industrije

Raspodjelom drvne sirovine Hrvatskih šuma nije zadovoljan predsjednik Uprave vinkovačke tvrtke Spačva Josip Faletar, koji je i predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast.

– Nedavnom smo raspodjelom dobili identične količine kao i prošle godine, odnosno, 50.808 trupaca s tim što smo u 2018. godini dobili deset posto manje nego u 2017. Pojedini drvni prerađivači u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili su manje količine trupaca u odnosu na 2017. godinu i zato možemo reći kako smo oštećeni – kaže Faletar.

Spačvi je, napominje Feletar, onemogućen razvoj i nova zapošljavanja jer bi sutra, zbog potreba tržišta i kada bi imali dovoljne količine trupaca, mogli zaposliti još 200 radnika. Podsjeća kako Spačva izvozi svoje proizvode u 30-ak zemalja svijeta te da su prošle godine ostvarili prihod od oko 230 milijuna kuna ali i da imaju još prostora za napredak.

Za to im je neophodna drvna sirovina do koje ne mogu.

– Možda se to nekome neće svidjeti ali nezamislivo mi je da drvoprerađivače s istoka Hrvatske, tamo gdje nastaje najveća količina hrastovih trupaca, ne mogu dobiti veće količine sirovine – kaže Faletar.

Ukazuje i na Pismo razumijevanje koje, kako je rekao, ograničava razvoj velikih tvrtki za koje kaže kako nije zakonito jer ne bi smjelo biti raspodjele, pogodovanja i sličnih modela. Mišljenja je kako treba uvesti drugačije načine dodjele drvne sirovine, gledati broj radnika, odnos kubika sirovine po broju radnika, novostvorenu vrijednost, tamo gdje raste ta sirovina ili se odlučiti na tržišni model.

– Ne tražimo da nam se bilo što pokloni nego samo priliku da kupimo sirovinu koja nam “raste u dvorištu” pod istim uvjetima kao i drugi. Govorimo o Projektu Slavonija a više od pola sirovine koja se proizvede u našoj županiji preradi se negdje drugdje – ističe Josip Faletar.

Nakon objavljenih rezultata javnog poziva za prodaju prostornog drva priopćenjem oglasio se i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić svjestan, kaže, da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne.

– Kada bismo jednima odobrili više nekom drugom bismo morali smanjiti količine. Potražnja kupaca trostruko je veća od količina kojima raspolažu Hrvatske šume, no naše je trajno opredjeljenje načelo održivosti, što znači da se iz šume nikad neće uzimati više nego što prirašćuje – stoji u priopćenju Jakupčića.

Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Komentara 5

AR
Arger
10:28 31.01.2019.

Ajde si vi kupite sumu pa rezite koliko hocete.....dosta previse su privatnici porezali suma u hrvatskoj.Ako ti je malo ti uvozi.

BF
bf2
09:50 01.02.2019.

a da možda zabranimo izvoz sirovih trupaca?? ali onda će našim dragim vođama netko iz EU javiti da je to no no,te će oni,u naj boljem Hr interesu još i povećati izvoz,jer tapšanje po ramenu od strane EU birokrata nema cijenu

JO
josmalopanestalo
11:31 03.02.2019.

kupili su nove strojeve za mljevenje drva, sto trupaca na sat... pa to izvoze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije