Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrde da su zakinuti

Zbog raspodjele trupaca Spačva prijeti tužbama

Spačva
Davor Javorović/PIXSELL
26.04.2018.
u 21:29

Između Hrvatskih šuma i tvrtki iz sektora počelo i potpisivanje ugovora, većina drvoprerađivača kaže da nikad nisu imali bolje uvjete

Iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo osporili zakonitost Pisma razumijevanja – kaže predsjednik uprave Spačve Josip Faletar, nezadovoljan novom raspodjelom trupaca drvoprerađivačima za 2018. Jučer je, naime, između Hrvatskih šuma i tvrtki iz sektora počelo i potpisivanje ugovora za kupnju trupaca oko čije su se raspodjele na zahtjev ministra Tomislava Tolušića prvi put u povijesti dogovorile same tvrtke okupljene u Udruženju drvoprerađivačke industrije (DPI) pri HGK potpisavši Pismo razumijevanja za kupnju trupaca.

Ostali bez 10 posto sirovine

Njime se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, pri čemu se finalisti u namještaju “nagrađuju” i s 25% rabata na sirovinu. Čak 35 drvoprerađivača glasalo je za Pismo, jedan je ostao suzdržan, a Hrast Strizivojna i Spačva protiv. Spačva je njime, tvrde u toj tvrtki, ostala zakinuta za 10% sirovine, oko 6000 kubika u odnosu na 2017., a čitava drvna industrija Vukovarsko-srijemske županije ukupno za 24%. Pojedinci u udruženju HGK dobili su pak i 50% više i rabate od 25% pa iz Spačve tvrde kako je novi način ugovaranja zapravo i jedan oblik kartelskog dogovora.

– Nezadovoljni smo. Iako bi sve članice HGK trebale bi biti ravnopravne, Udruženje DPI nanijelo je tešku štetu Spačvi i onemogućilo joj pristup tržištu sirovine pod ravnopravnim uvjetima. Odgovorno tvrdimo da je postignut protuzakonit dogovor na štetu onih koji ulažu, zapošljavaju i razvijaju lokalnu zajednicu – kaže Faletar, dok se iz drugih drvoprerađivačkih tvrtki jučer moglo čuti kako se sirovina za 2017. licitirala te da oni koji su nezadovoljni dobivenim za dio sirovine i dalje mogu licitirati kod Hrvatskih šuma. Daniel Smiljanić, čelnik Udruženja DPI HGK i uprave Pan-parketa, kaže kako je Pismo razumijevanja proizašlo iz Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2017. – 2020. i akcijskog plana koji potenciraju kružnu ekonomiju velikog broja malih i srednjih poslovnih subjekata, pretežito u ruralnim područjima RH, kako bi se kroz ruralni razvoj osigurala ekonomska, socijalna i prostorna kohezija RH i EU. To se načelo primjenjuje u nizu odluka i postupaka kako RH tako i EU, pa tako velike tvrtke poput Spačve ne mogu sudjelovati u nizu natječaja za EU fondove.

10 godina sigurnosti

– Nismo upoznati da je Spačva zbog toga pokrenula postupke protiv odluka Vlade RH ili nadležnih tijela EU – kaže Smiljanić, ističući kako je navedeni dokument, u čijoj je izradi sudjelovala i Spačva, prihvaćen s više od 90% glasova.

– Odbacujemo navode da je Spačva teško oštećena i diskriminirana. Za prijedloge tvrtke o poništenju odluka o kupnji trupaca nema nijednog opravdanog razloga, a izazvali bi ogromne štete brojnim tvrtkama u drvoprerađivačkoj industriji RH – tvrdi Smiljanić. Da većina drvoprerađivača podržava trenutačni koncept, potvrdili su nam jučer i iz Mundus Viridisa, Prima namještaja, DI Klana i Drvenjače.

– Potpisom Pisma dobili smo 10-godišnje razdoblje sigurne opskrbe drvnom sirovinom, što nam omogućava sigurno i stabilno poslovanje, a dodatni rabati i ulaganja u opremu i povećanje plaća radnika – rekao je Miladin Marković iz DI Klane. Iz Hrvatskih šuma kažu kako je šumski resurs ograničen te se njime mora svrhovito upravljati.

– U situaciji kad potražnja u RH višestruko nadmašuje ponudu drvne sirovine očekivano je da ima nezadovoljnih, iako ne vidimo razloga za toliko nezadovoljstvo Spačve – kazali su iz uprave Hrvatskih šuma.

Komentara 1

SS
sokac sa drave
08:24 27.04.2018.

Dosta je bilo pljacke nasih Slavonskih hrastova,skoro svi nista ne proizvode samo prodaju planke kao na primjer Andabak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije