Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U šest mjeseci izvoz porastao 2,9 posto

Hrvatska od siječnja do kraja lipnja ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti gotovo 43,3 milijarde kuna
10. kolovoza 2016. u 21:00 1 komentara 55 prikaza
08.08.2012., Raski zaljev - Luka Brsica, luka za utovar drvne gradje i stoke.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatski robni izvoz u prvih šest mjeseci ove godine porastao je 2,95 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno ojačao 3,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja lipnja ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti gotovo 43,3 milijarde kuna, što je 2,9 posto više u odnosu prvih šest lanjskih mjeseci. Istodobno, vrijednost robnog uvoza iznosila je 71,2 milijarde kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je za 3,1 posto.

02.06.2016., Zagreb - Proizvodni program tvrtke Kova sastoji se od proizvoda za zastitu okolisa, opreme za djecja igralista, urbane opreme, celicnih konstrukcija za auto industriju, te stambenih kontejnera i kiosaka.   Photo: Anto Magzan/PIXSELL Hrvatski paradoks Kriza vlasti nije ugrozila oporavak  Analiza HGK Otkad smo u EU, BDP raste manje od prosjeka, ali više izvozimo

Prvi podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 27,97 milijardi kuna i bio 3,4 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani.

Istovremeno je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci smanjena za 0,2 postotna boda - sa 60,9 posto krajem lipnja lani na 60,7 posto na kraju šestog mjeseca ove godine.

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice Europske unije ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 2,3 posto, na 29,2 milijarde kuna, dok je uvoz iz tih zemalja istovremeno povećan 4,2 posto, na 56,5 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice Europske unije, Hrvatska je u prvih šest mjeseci 2016. godine izvezla robe u vrijednosti 14,1 milijarde kuna, odnosno 4,2 posto više nego u isto vrijeme 2015. godine, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 0,9 posto, na 14,7 milijardi kuna. 

>> Moramo izvoziti namještaj, a ne trupce

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Bekrija
    Bekrija:

    Dokaz da država bolje funkcionira bez vlade, a posebno bez HDZ/SDP/KPH!