Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski paradoks

Kriza vlasti nije ugrozila oporavak

02.06.2016., Zagreb - Proizvodni program tvrtke Kova sastoji se od proizvoda za zastitu okolisa, opreme za djecja igralista, urbane opreme, celicnih konstrukcija za auto industriju, te stambenih kontejnera i kiosaka.   Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
04.06.2016.
u 22:25

Umjesto izvršne vlasti, ekonomiju će neko vrijeme gurati naslijeđene okolnosti i geopolitičke promjene u okruženju

Za razliku od država s duljom demokratskom tradicijom, politička kriza u zemlji ipak nije prošla nekažnjeno.

Kočnicu su prvi povukli strani investitori, bez obzira na to što ekonomija raste, deficit se spušta prema prihvatljivim razinama, povećava se ponuda radnih mjesta, a i poduzetnici hrabrije ulaze u nove investicije.

Dvostruka sreća

– Pozitivni pomaci koji se događaju rezultat su naslijeđenih okolnosti. Imamo zamašnjak nečega što su uz regulatore činile različite razine vlasti u zemlji, nešto je napravila i Milanovićeva Vlada, interesne grupacije prilagodile su se na situaciju i funkcioniraju, ali od tog kapitala dugoročno se ne može živjeti – komentira Zdravko Petak, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Za ekonomskog analitičara Velimira Šonju rast nije nikakav poseban misterij, nego do njega dolazi jer imamo dvostruku sreću, prvi okidač bile su geopolitičke promjene koje izrazito pogoduju turizmu, dok je rast glavnih vanjskotrgovačkih partnera pogurao izvoz i industrijsku proizvodnju.

– U šest godina krize, od kraja 2008. do kraja 2014. godine, privatni sektor jednim se dijelom spontano prilagodio i restrukturirao pa je danas sposobniji reagirati na tržišne prigode nego što je bio prije šest godina, kada je puno više ovisio o državnim investicijama i potrošnji – kaže Velimir Šonje.

Petak podsjeća da se kod ocjene pozicije neke vlasti gleda homogenost njezinih politika, koliko je Vlada ranjiva s obzirom na opoziciju i interesne grupe u zemlji te za mladu članicu kao što je Hrvatska što o njoj misli Europska komisija.

– Hrvatska Vlada najlošije stoji s homogenošću, ona nema problema ni sa sindikatima, ni s opozicijom, nego sa samom sobom. Nečinjenje će prema kraju godine ispostaviti troškove – kaže zagrebački profesor. Što dalje?

Nema komotne pozicije

Ankete pokazuju da je narod spreman za izbore, no upitno je bismo li nakon izbora dobili Vladu koja bi imala komotnu poziciju u parlamentu kakvu je prije pet godina imao Zoran Milanović.

– Ova Vlada dobila je dobru ocjenu Europske komisije, ali ona nema dobre provedbene politike. Nema jasne vizije preko kojeg mosta treba prijeći. Vlada je postavila dobre ciljeve, bilo bi dobro da ostvari barem dva od šest ciljeva koje su naveli, ali ja ne vidim da će išta ostvariti – komentira Petak. 

Komentara 4

CI
cinbenik
02:39 05.06.2016.

Pune 4 godine smo slusali da su nenarodna vlada da prave novu YU,rusiliga na svakom cosku i u svakoj priliki,sa oltara iz satora iz crkve sa obljetnica........udruzivali se u neprijateljsku organizaciju sa Madjarima i Srbima,no on trijumfira na svakom poljuu i tako zapoce spas Hrvatske i dizanje sa HDZe dno dna,ciji rast nemoze zaustaviti i najnenarodnija vlada ikada ,sa HDZe laznodomoljubnim pobjednicima ,za koje je sada vlada RH Spansko selo,i koji se nemogu snacu u uvjetima napretka i autoriteta Hrvatske u svijetu........Kako je i obeca "nikad vise nikad vise" nema povratka na HadZe zlo.

AP
apolon
07:18 06.06.2016.

Rast BDP nije nasljede vec ono sto tvrdi V.Sonje u globalnom svijetu sve je medjusobno povezano I kada lokomotiva povuce i zadnji vagon ce se sa odmakom pokrenuti.Nazalost globalni oporavak sada je Stao.

AP
apolon
07:28 06.06.2016.

Zadnjih 5god.oporavka globalnog gosp. Hrvatski udpjeh je nekoliko kvartala rasta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije