Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ova županija zna razvijati industriju: U sedam godina otvorilo se 4600 radnih mjesta

Najveći svjetski proizvođač kalupa za staklenu ambalažu nalazi se u Zagorju, a na temelju njihovih kalupa proizvedene su boce u kojima se prodaju Coca-Cola, Jack Daniels, Heineken, Jim Bean, ali i parfem Chanel No 5.
14. rujna 2019. u 08:29 8 komentara 5402 prikaza
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ekonomski stručnjaci u Hrvatskoj nerijetko ističu da je domaća ekonomija ranjiva zbog svoje strukture u kojoj tek manji dio zauzimaju proizvodnja i proizvodna radna mjesta. Tom trendu svođenja gospodarskih aktivnosti na rentu i trgovinu suprotstavlja se Krapinsko-zagorska županija u kojoj se u posljednjih sedam godina razvija profitabilan industrijski sektor. Tako su u sedam godina tvrtke koje posluju u toj županiji svoje prihode povećale s 9 milijardi kuna na čak 13 milijardi kuna, što je rast od visokih 44 posto. Taj veliki rast prihoda prate i investicije, zapošljavanje i dobit poduzetnika.

Andrej Plenković obišao 27. Zagorski gospodarski zbor U KRAPINI Plenković: Oduševljen sam kulturom Hrvatskog zagorja

Tvornica za cijeli svijet

Taj veliki rast prihoda prate i investicije, zapošljavanje i dobit poduzetnika. Prema skupnim podacima tako se bilježi da je od 2012. do kraja 2018. godine broj zaposlenika na području županije narastao za 4600 mjesta pa sada radi njih 21.044 u više od 2100 kompanija koje su registrirane na tom području.

Pozitivni trendovi posljedica su dobre organizacije i usmjerenosti na poticanje investicija pa je tako samo u prošloj godini u novu dugotrajnu imovinu privatni sektor investirao 360 milijuna kuna. Proizvodne tvrtke koje u županiji bilježe najveću dobit su Vetropack straža i Omco Hrvatska iz Huma na Sutli te Mass Shoes iz Klanjca. Tvrtka Omco počela je kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže u sklopu tvrtke Straža. Uskoro je počela i proizvoditi alat kojeg je dotad samo popravljala, a prometnula se u najveću tvornicu takvog tipa alata u svijetu, pa shodno tome iz Zagorja izvozi u gotovo sve zemlje na svijetu. Najveći je svjetski proizvođač kalupa za staklenu ambalažu, a na temelju njihovih kalupa proizvedene boce u kojima se prodaju Coca-Cola, Jack Daniels, Heineken, Jim Bean, ali i parfem Chanel No 5.

Oslanjaju se na vlastite izvore financiranja i punu ulažu kako bi imali modernu tehnologiju kao alat za razvoj novih proizvoda i modela. U pet godina povećali su broj zaposlenika s 445 na 726 ljudi, a zapošljavaju mlade ljude koji gravitiraju županiji pa i usko surađuju sa srednjim strukovnim školama koje im pokušavaju osigurati bazen budućih zaposlenika, dok s druge strane Omca nudi mladima praksu uz najsuvremenije strojeve za obradu metala.

Pročiščivač otpadnih voda u Karlovcu Pročišćavanje i opskrba vodom U Ličko-senjskoj 14, a u Međimurskoj županiji samo jedna tvrtka

U plaćenu praksu se uključuju gotovo svi učenici trećeg razreda strukovnih škola iz kraja. Svake godine zaposle jedan cijeli razred CNC operatera, koji su na domaćem tržištu jako traženi, a i deficitarni su jer školski sustav ne osigurava dovoljan broj radnika tog profila u odnosu na potrebe tržišta. S obzirom na to da na području županije rade uglavnom proizvodne tvrtke puno se i izvozi pa je po prošlogodišnjim podacima prihod od prodaje u inozemstvu narastao na 4,2 milijarde kuna po stopi većoj od deset posto.

Zagorski gospodarski zbor

Čak 300 tvrtki ovih se dana okupilo na 27. Međunarodnom sajmu Zagorski gospodarski zbor. To je najveće godišnje okupljanje gospodarstvenika i obrtnika na ovom području. Odazvali su se i poduzetnici iz susjednih županija te Slovenije i Njemačke, a sajmu su nazočili i predsjednik i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i Siniša Hajdaš Dončić, te župani Željko Kolar i Radimir Čačić.

FOTO Premijer Andrej Plenković obišao gradilište spojne ceste Zabok - Krapina

1 / 17
Premijer Andrej Plenković obišao gradilište spojne ceste Zabok - Krapina
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • pemulin:

  Bravo Zagorci,,vi ste svijetla točka,u ovom čemeru i jadu ostatka ostataka industrije.Netko je dozvolio i dopustio da sva industrija propadne,natavno vrh države,a tko drugi.Dalmacija ,Lika,Slavonija ,,nigdje proizvodnje...jebeš takvu politiku.Samo šverc komerc,a zna se da bez proizvodnje nema boljitka,,Pokažite ovim nepismenim,da ... prikaži još! se samo sa proizvodnjom misli na boljitak svoga naroda...Bravo Zagorci

 • Antitrogloditist:

  Da su svi Hrvati pametni i vrijedni kao Zagorci i Međimurci svima bi nam bilo bolje, samo ne HDZ-u.

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Kolike su plaće?