Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'U Rafineriji Sisak pokrenut ćemo neki drugi posao'

Cilj mi je stvoriti što uspješniju tvrtku koja će biti na ponos Hrvatima te imati profitabilnost svim njezinim radnicima i dioničarima
20. travnja 2018. u 14:32 3 komentara 354 prikaza
Sándor Fasimon
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Rafinerija u Sisku će se izvjesno prenamijeniti, ali pošteno ćemo se pobrinuti za ljude i lokalnu zajednicu te sigurno nećemo napuštati tu lokaciju, već ćemo na njoj u perspektivi pokrenuti neku drugu industrijska djelatnost, kazao je Sándor Fasimon, novopredloženi predsjednik Uprave Ine kojem bi Nadzorni odbor svoj blagoslov trebao dati sredinom lipnja. Fasimon se predstavio hrvatskim novinarima jučer u Molovu sjedištu u Budimpešti. Preseljenje u Zagreb, kaže, očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, a kad se obave sve formalnosti oko imenovanja i radne dozvole.

Martina Dalić Dalić i Z. Marić Aldottov odlazak ne bi trebao utjecati na razgovore s MOL-om

Fasimon je čovjek za posebne zadatke u Molu s impresivnom biografijom u kojoj stoji da je studirao u Moskvi, a nakon toga radio u Mađarskoj, Rusiji te sjevernoj Africi te tečno govori, osim materinskog mađarskog, i ruski, engleski te arapski. Sa situacijom u Hrvatskoj, kako sam kaže, dobro je upoznat te će uložiti maksimalan napor da Ina postane još uspješnija kompanija.


– Odmah kada sam predložen za glavnog menadžera u Hrvatskoj, otišao sam u Zagreb gdje sam se predstavio tamošnjem menadžmentu, ali i Vladi kroz sastanke s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić i ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. Taj dan su bili pregovori u Vladi o kutinskoj Petrokemiji u kojima je Ina iskazala interes za daljnju suradnju koja bi se mogla i produbiti. Dogovoreno je da idemo u daljnje pregovore – rekao je Fasimon.


Sándor Fasimon
1 / 18
Sándor Fasimon

O mogućem otkupu Molovih dionica od strane hrvatske Vlade kaže da zna ono što je opće poznato, da postoji opća najava hrvatskog premijera Plenkovića da će se ići u otkup, ali da nema nikakve detaljne ponude niti se vodi ikakvi pregovori o tome.


– Ja sam menadžer i cilj mi je stvoriti što uspješniju tvrtku koja će biti na ponos Hrvatima i korist i profitabilnost svim njezinim radnicima dioničarima. Što će biti s dionicama, odlučit će vlasnici i to ovog trenutka nije moj posao – komentirao je Fasimon. Dodao je da će mu prvih dana u Zagrebu najveći izazov biti podići motiviranost zaposlenika Ine koji moraju znati da rade u uspješnoj kompaniji koja ima budućnost i koja im jamči sigurna i perspektivna radna mjesta.


Zoltan Aldott NEOČEKIVANA ODLUKA Zoltan Aldott podnio ostavku na čelnu poziciju u INA-i

– Mojim dolaskom neće biti promjena u Ini radi promjena, nego ću analizirati situaciju i ako uvidim se može kompanija učiti boljom i jačom, onda će i promjene biti u tom smjeru – najavljuje novi čelnik Ine.


Po pitanju Ininih naftnih polja u ratom zahvaćenoj Siriji kaže da nema nikakvih novosti jer da je situacija poznata te da je u narednih godinu do dvije teško očekivati bilo što po tom pitanju. No, čak i ako se situacija smiri, usprkos znatnim ulaganjima u ta polja, njihova daljnja eksploatacija ovisit će o aktualnim cijenama nafte. Ako ne budu na niskim razinama poput današnjih, ističe Fasimon, teško je očekivati da ta proizvodnja nafte na njima bude isplativa.


Fasimonove reference u Molu se kreću od toga da je bio šef Molova poslovanja u Rusiji, a zatim i glavni pregovarač oko prodaje njihova plinskog biznisa njemačkom energetskom divu E.Onu i ta je transakcija izvršena u samo tri mjeseca. Bio je i glavni pregovarač Mola s mađarskom Vladom oko koncesija i ostalih ugovora. Sándor Fasimon je vodio i veliku reorganizaciju i modernizaciju Mola u Mađarskoj prilikom čega je tvrtka s pet rafinerija spala na jednu, ali je pokrenut niz petrokemijskih projekata koji su tvrtki uvelike povećali prihod i profitabilnost. Koliki ugled uživa u mađarskoj energetskoj zajednici, dovoljno govori činjenica da predsjedava tamošnjom naftaškom udrugom.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Odabrali smo savjetnike za kupnju MOL-ovih dionica u Ini Zagreb: Prosvjed Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Stigli autobusi Radnici sisačke rafinerije došli na Markov trg: 'Ne damo rafineriju' Nafta Crno zlato Naftna polja kod Koprivnice, INA potrošila 2 milijuna kuna za radove
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • pavel1001:

    popravak cipela

  • Ovozemaljski:

    Bravo, dolazi covjek kapitalist, samo da jos sve to i bude tako. Svakome tko zna zbrojit 2 i 2 jasno je da ovako zastarijela rafinerija donosi gubitke i da za njom nema potrebe, ona ubija pomalo, polako, zato ju treba ... prikaži još! zatvoriti i napraviti nesto za buducnost i to nije poziv za iseljavanje iz Siska vec truncica nade da ce se tamo opet zaposljavati, samo ovaj put na realno radno mjesto koje nece placati porezni obveznici vec vlasnici firme!

  • Deleted user:

    hocete pokrenut ce te proizvodnju gljiva....zbogom grade sisak ....mozete polako iseljavati....