Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formula uspjeha

U osam godina Maistra uložila 2,2 milijarde kuna

lone hotel
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
09.06.2014.
u 16:43

Porezi, nameti i poskupljenja izbili vodećoj istarskoj hotelijerskoj tvrtki ove godine čak 25 milijuna kuna

Maistra, jedan od najvećih hotelijera u Hrvatskoj, nastavlja s ulaganjima koja su u osam godina narasla na 2,2 milijarde kuna. Većinu ulaganja plasirali su u podizanje kvalitete i nove hotele, pa su 50% ukupnih smještajnih kapaciteta Maistre podignuli na razinu 4 i 5 zvjezdica. Ove godine planiraju investirati 136 milijuna kuna,  a vjerojatno bi uložili i više da ih nisu opteretili neočekivani rashodi vezani za poreze i parafiskalne namete. Jedna od lanjskih investicija, plaža Mulini i rovinjska šetnica čije je uređenje stajalo 25 milijuna kuna, a stvoren je prostor za kupanje gostiju luksuzne zone, stajala je kao i rast nameta u 2014. koje je Maistra morala platiti.

– Zbog povećanja PDV-a ostali smo kratki za 20 milijuna kuna, komunalna naknada povećana je za 2 milijuna kuna, povećanje cijene vode stoji nas milijun kuna, a veća stopa zdravstvenog doprinosa iznosi 2 milijuna kuna – pojasnio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Ipak veći porezi neće utjecati na plan ulaganja. Tijekom godine rovinjska tvrtka koja posluje u sastavu Adris Grupe planira urediti manji gradski hotel Adriatic, a pripremaju se i za najveću investiciju u srednjem razdoblju – novi hotel Park. Taj će se hotel srušiti i izgradit će se potpuno novi objekt sa 200-tinjak soba. Izgradnja bi trebala početi 2016., a vjerojatno će biti završen u 2017. To će biti najljepši hotel u luksuznoj zoni, kažu u Maistri, s najboljom ponudom.

Među gostima Maistre 98 posto je stranaca, a domaći gosti čine tek dva posto. Do prošle godine bilo je devet posto Rusa, no nakon uvođenja viznog režima tržište Ukrajine i Rusije palo je za 44 posto. Inače, četvrtinu gostiju čine Nijemci, a slijede Nizozemci.

Jedino ulaganjima, pokazuju brojevi, mogu se povećati prihodi. Prosječna cijena po sobi u cijelom portfelju Maistre iznosila je lani 417 kuna. U osam godina povećana je 40 posto, a godišnji prihod po sobi gotovo je udvostručen i lani je iznosio 62.624 kune, što je prosječno 172 kune po danu tijekom cijele godine.

Popović najavljuje daljnji rast prihoda od 5 do 6 posto te očekuje dobar rezultat i u 2014. bez obzira na relativno loš svibanj i rupu u  srpnju. Lani je Maistra ostvarila neto dobit od 75 milijuna kuna uz EBITDA od 279 milijuna kuna, što je rast od 18 posto u odnosu na 2012. Ukupan broj noćenja pao je 3 posto, na 2,95 milijuna, zbog pada potražnje u kampovima i radova u naseljima, dok su hoteli ostvarili rast noćenja od 4 posto. Porasla je i prosječna cijena noćenja za 7 posto, a prihod iz redovnog poslovanja povećan je 8 posto, na 710 milijuna kuna.

Kako bi produžili sezonu na cijelu godinu, tijekom godine Maistra sudjeluje u organizaciji više od 70 kongresa i 100 evenata, a ulažu i u vlastiti sustav edukacije kroz koji godišnje prođe 50 posto od ukupno 1800 radnika.

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
18:27 09.06.2014.

Ova hotelska kuća, usprkos svemu, napreduje i dokazuje da se uz pametnu upravu ipak može uspješno poslovati. Sjetimo se nekih "uspješnih" poslovnih ljudi koji su dobili na tanjuru gotove hotele pa su propali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije