Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Skalušević

U novoj Ikeinoj robnoj kući posao za 300 ljudi

'skalusevic 2'
''
26.10.2011.
u 23:00

U Rugvici će robna kuća Ikea biti jedna od većih na svijetu, a planiramo godišnji promet od 60-ak milijuna eura

Otklonjene su sve prepreke koje su kočile početak gradnje Ikeine robne kuće i trgovačkog centra nedaleko od Zagreba. U tvrtki Ikea diplomatski kažu da su na otvorenje spremni u roku od 12 mjeseci od dobivanja svih potrebnih dozvola. No u razgovoru s Draganom Skaluševićem, regionalnim direktorom švedskog diva za Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju i Srbiju, doznajemo da su i više nego optimistični. Ikea bi građevnu dozvolu mogla ishoditi već za nekoliko mjeseci, a na proljeće ili ljeto konačno bi mogla otpočeti i gradnja investicije vrijedne oko 2 milijarde kuna.

U kojoj ste fazi projekta?

Nakon zastoja, prouzročenog ponajprije nekompatibilnošću zakona, posljednjih mjeseci imamo punu podršku Vlade, Zagrebačke županije i Općine Rugvica. To je primjer kako treba surađivati s investitorima bez obzira na to jesu li oni strani, veliki ili mali. Trenutačno premještamo vodni kanal sa sredine na rub našeg zemljišta. U prosincu 2010. dobili smo za to lokacijsku dozvolu, no 7 mjeseci kasnije morali smo je izmijeniti jer su zakoni o vodama i cestama bili u koliziji pa nije bila u skladu sa Zakonom o vodama. Sada smo u postupku dobivanja prava na građenje. U međuvremenu, Vlada je odobrila zajedničko ulaganje HAC-a i Ikee u rekonstrukciju novog čvorišta vrijednog 125 milijuna kuna, od čega mi ulažemo 100 milijuna kuna.

Kakvi su dalji koraci?

HAC priprema sve potrebno kako bi radovi mogli započeti. Rekonstrukcija čvorišta podrazumijeva premještaj naplatnih kućica Ivanja Reka za 9 kilometara u smjeru Slavonskog Broda. To će HAC financirati samostalno jer su pripreme za taj projekt počele 2005., dakle prije nego što je Ikea odlučila ući u Hrvatsku. Naravno, spoznaja  o tome, kao i o budućoj izmjeni urbanističkog plana, utjecala je na kasniju kupnju zemljišta. Iako taj dio ne financiramo, neposredno ćemo pomoći da se investicija isplati u relativno kratku roku. Prihod od dodatne naplate, zbog kupaca iz regije koji će dolaziti u Ikeu, prema HAC-ovoj procjeni bit će 7, a prema našim optimističnijim izračunima i do 17 milijuna eura godišnje. Rugvica će zbog premještanja kućica biti izvan sustava naplate, dok će grad Dugo Selo i manja mjesta u okolici dobiti nove mogućnosti priključka na zagrebačku obilaznicu koja se time i povećava. Mi i naši budući kupci imat ćemo jednostavan i brz pristup lokaciji.

Ipak, u Hrvatskoj ste izgubili već puno vremena.

Veliki projekt nije jednostavno napraviti nigdje u svijetu. Svjesni smo da su kupci očekivali bržu realizaciju kako više ne bi morali putovati do naših robnih kuća u okolici, no htjeli smo poštovati proceduru na pravi način. Poslujemo transparentno, poštujemo zakone i unutarnje procedure i pravila Ikee, što je važno za naše poslovanje, ali i ugled koji Ikea ima i želi zadržati. Za nekoliko mjeseci nadamo se građevinskoj dozvoli, a 12 mjeseci kasnije i otvorenju prve robne kuće u Hrvatskoj. Trgovački centar, koji je veći građevinski zahvat, bit će otvoren nekoliko mjeseci kasnije.

Ljetos ste imali natječaj za prve zaposlenike.

Od 2500 prijavljenih, izbor smo suzili na 23 kandidata. Trenutačno provodimo dodatne intervjue i odabrani bi trebali biti zaposleni kad počnemo s gradnjom. Čini se da to dugo traje, no za razliku od kompanija koje zaposlenike regrutiraju putem tehničkog opisa radnog mjesta, mi tražimo ljude koji su kompatibilni s našim vrijednostima. Oni se moraju smatrati dijelom Ikee, što ne znači da trebaju slijepo vjerovati i slušati nego prihvatiti izazove, biti znatiželjni i vjerovati da je način na koji Ikea posluje ispravan.

Znači li to da vrijednosti Ikee živite i izvan Ikee?

Bez toga ne ide. Ne kažem da su sve jednako zastupljene, ali sve jesu ugrađene u moju krvnu grupu.

Vozi li zato i Ikein osnivač Ingvar Kamprad stari volvo 240?

Mislim da da. On je štedljiv jer je to u njemu zbog okoline u kojoj je odrastao. Odrastao je na maloj, siromašnoj farmi na jugu Švedske, iako je percepcija da je to bogata zemlja. U našoj regiji takva je skromnost izgubljena i svi bi mercedese i skupa ljetovanja. Međutim, razmislimo li o našim precima, svi su oni bili kao Ingvar, koji je vrlo racionalan u najpozitivnijem smislu riječi i ne zanima ga samo profit. To se vidi po tome što stalno vodi računa o troškovima, ali je i jedan od najvećih donatora na svijetu u suradnji s UNICEFOM, WWF-om, organizacijom Save The Children.

Koliko ćete radnika zaposliti u Hrvatskoj?

Oko 300 u robnoj kući Ikee, a u trgovačkom centru, kojim će upravljati sestrinska kompanija, oko 2000.

Koliki ćete promet ostvarivati u Rugvici? Kad će biti otvoreni novi Ikeini centri u Hrvatskoj?

U Rugvici će robna kuća Ikea biti jedna od većih na svijetu i planiramo godišnji promet od 60-ak milijuna eura i oko 3 milijuna posjetitelja iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije. Zainteresirani smo za dugoročna ulaganja pa je nakon projekta u Zagrebu, Split naša sigurna sljedeća lokacija. Tamo smo već radili analizu zemljišta i mogućeg prometa. Od drugih destinacija u planu su Rijeka i Osijek.

Kakvi su planovi u regiji?

Držimo se racionalnog švedskog pristupa: prvo skočimo pa kažemo hop. Želimo robne kuće u glavnim gradovima Slovenije i Srbije, dok u Rumunjskoj imamo robnu kuću od 2007. U Beogradu smo u finalnoj fazi kupnje zemljišta, a u Ljubljani u fazi izbora lokacije.

Ključne riječi

Komentara 20

SL
Slavek
23:16 26.10.2011.

Ikea ima dobar sistem. Npr. u restoranu platis kavu i sok, a pijes koliko hoces. Roba je dosta kvalitetna i cijene su dosta nize od drugih.

BI
bilikamen
23:31 26.10.2011.

Dobro je Tuđman svojevremeno nazvao Hrvate, ovce sitnog zuba a oni to prihvatili kao zdravo za gotovo i tako se ponašaju evo već 20 godina. Što hoći time reći. Hrvatima sve što se ponudi, oberča, predstavi ili pak uveča tj. slaže, oni to objeručke prihvate, pa tako i taj div smeča kao što je IKEA. U više navrata, svratio sam u tu prodavaonu i svako puta iz nkje izašao ne kupivši ništa osim kuhače, jer je to jedini proizvod IKEA koji nešto vrijedi. Što se tiče namještaja, to vam je dragi moji gomila smeča sastavljena od prešane pilevinje. Ne da znam, već sam sto posto uvijeren da Hrvatske tvornice namještaja rade sto puta kvaletetnije, pa si postavljam pitanje s početka mog komentara..............Zar smo stvarno ovce?

JA
james49
23:11 26.10.2011.

Dok to oni izgrade, vise nitko nebu imal nofce za nekaj kupiti, a oni bogati tak i tak ne kupuju kod Ikee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije