Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'U Njemačkoj su vam institucije prijatelji, ovdje vas kažnjavaju'

Možete poduzetnicima nametati davanja, no oni će zatim samo povećati cijene, što je novi udar za građane, kaže Saša Matijaš
29. travnja 2014. u 08:50 66 komentara 9819 prikaza
saša matijaš
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Saša Matijaš, vlasnik tvrtke Textum Gmbh, koja posluje u Hrvatskoj i Njemačkoj, bio je gost na prošlotjednoj konferenciji HDZ-a o investicijama, a na temelju višegodišnjeg  iskustva ispričao nam je zanimljive usporedbe uvjeta poslovanja ovdje i u Njemačkoj.

Poduzetnici babaroge

– Bilo mi je vrlo čudno da se sve institucije u Njemačkoj toliko trude oko mene objašnjavajući mi što sve mogu dobiti za pokretanje privatnog biznisa. Dobio sam kredit za obrtna sredstva, a jamac mi je bila država. Jedina im je garancija bila moja vjera u uspjeh! U Hrvatskoj sam imao osjećaj da je pokretanje privatnog biznisa velika i teška stvar, a dozvole za investiciju koju sam počeo prije osam godina nemoguća misija – kaže Matijaš.

Matijaša je u Njemačku odmah nakon srednje škole odvela nogometna karijera, no zbog teške prometne nesreće ona je prekinuta, a umjesto mirovine Matijaš se odlučio na školovanje u području tekstila. Počeo je raditi u jednoj njemačkoj tekstilnoj tvrtki u kojoj je dogurao do mjesta direktora, a nakon nekoliko godina povukao se i osamostalio, prvo kao prodajni predstavnik u Njemačkoj, a nakon toga otvorio je tvrtku Textum sa sjedištem u Rijeci, koja se poslije proširila na njemačko tržište. Tvrtka se ponajprije bavi tekstilom za stanovanje te tehničkim materijalima za proizvodnju autosjedalica, dječjih kolica, dizajnerskih torbica itd., a kupci su poznati svjetski brendovi. Nedavno je pokrenuo tvrtku Lay-Z, novi brand u suradnji s dizajnerom Jurjem Zigmanom. Kaže da osobno nije imao većih problema s institucijama u Hrvatskoj, osim sa sporim sustavom i sprečavanjem poduzetnika da se bavi svojim poslom, no čuje od kolega da na njih gledaju kao na “babaroge”, a ne na jedine koji stvaraju dodanu vrijednost i na svojim leđima nose sporu, tromu i tešku državu.

Zoran Milanović 10 STRUČNJAKA Savjet Vladi: Samo pustite poduzetnike da rade svoj posao

– Institucije kao porezna uprava ili carina u Njemačkoj su prijatelji poduzetnika, oni su im sluge i savjetnici jer ih poduzetnici financiraju. Daju vam mogućnost da ispravite greške, ali ih ne smijete ponavljati. Zato je u Njemačkoj lakše raditi, jer poduzetnici i investitori imaju povjerenje u institucije. S njima rastu i uče – kaže Matijaš. U Hrvatskoj signali prema poduzetnicima nisu bili baš prijateljski, kaže, jer govoriti im da će im, čim zarade malo novca, to oduzeti – nema smisla.

Velike investicije zabluda

– Nitko ne može određivati maržu telekomunikacijama, naftnoj industriji ili bankama. To je unaprijed izgubljena borba i trošenje energije. Možete im nametati davanja, no oni će samo i uvijek povećati cijene, što je novi udar za već dovoljno siromašnog hrvatskog građanina. Jedini način da se takve cijene smanje je uvesti konkurenciju – tvrdi. Matijaš smatra da bi se hrvatsko gospodarstvo trebalo temeljiti na malom i srednjem poduzetništvu, kao što je slučaj u Njemačkoj, i da bi se na njih morale usmjeriti potpore. Oni u Njemačkoj omogućavaju sporiji rast, ali zato zdraviji, stabilniji, dugoročniji i s puno manje rizika. Kaže i da se Hrvatska ne mora zavaravati velikim investicijama, nego nam ciljna skupina trebaju postati mali privatni investitori, a onda će tu i tamo zalutati i neki veliki.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • Avatar desnicarsko_smece
  desnicarsko_smece:

  Kad sam otvorio firmu u Velikoj Britaniji, nakon2 tjedna stigla mi je pošta iz porezne, i njoj napisani rokovi, te kada i šta moram predati od porezne dokumentacije, te koje su mi "kazne" ukoliko ne platim porezna davanja na vrijeme. ... prikaži još! Naravno, UVIJEK su mi dostupni na telefon ili email, a kada dolaze u inspekciju najave se MINIMALNO 30 dana prije dolaska kako bi sredio i pripremio sve papire kada dođu. Također, ukoliko prekršiš neko pravilo, dobivaš opomenu i savjet kako to riješiti (NE KAZNU!). Baš kao što ovaj reče, državne institucije su tu da tebi služe kao malom poduzetniku, a ne kao što je u Hrvatskoj, gdje mali poduzetnik je sluga svim državnim insitucijama koje on (poduzetnik) plaća! Apsurd - isto kao da poduzetnik strahuje od djelatnika kojem daje plaću da radi svoj posao. A u Hr je svatko tko sjedi na nekakvom šalteru nekakav gazda nad gazdama. E pa ne ide to tako,i to je vidljivo. I također se slažem sa Matijašem - ovo sa "velikim investicijama" je potpuno promašena i glupa zamisao i priča. I to tupim godinama. SVE velike ekonomije bazirane su na velikoj količini malih i srednjih tvrtki. One MORAJU biti osovina ekonomije i gospodarstva. Također, investicija nije "farbanje tunela, izgradnja podzemnih tunela, izgradnja autocesta i farbanje fasada", to su troškovi. Investicija je ulaganje u razvoj tvrtki, ulaganje u modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganje u novosonovane tvrtke koje imaju dobru ideju i plan rada. To su investicije, jer tako uložen novac zarađivat će novac i otvarati radna mjesta. Nije problem niti ako pet-šest od tih malih investicija propadne, jer se u međuvremenu otvorilo novih 10 malih, ali je zato velik problem ako propadne jedna od 4 velike investicije, jer je ogroman novac propao, a druga takva velika investicija čekat će se opet godinama... Treba se oslanjat na male i srednje tvrtke. Kao i Njemačka, kao i Velika Britanija i kao i sve druge uspješne ekonomije.

 • Avatar bok
  bok:

  ...nist ane morate u Hrvatskoj novi izmisljati. Potreba je samo umrezavanje s hrvatsima u inozemstvu, razmjena iskustva i kopiranje onog sto je dobro. Zu medijsku popracenost i transparentnost. Dobro da je HDZ poceo tako razmisljati.

 • Avatar desnicarsko_smece
  desnicarsko_smece:

  Eto, ovo ja tupim 3 godine pa me ismijavaju. Valjda moram doć na neki stranački skup da netko to ozbiljno shvati?