Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite heroji koje Hrvatska treba

U krizi, više nego ikad, mora se poslovati društveno odgovorno

Budite heroji koje Hrvatska treba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.04.2020.
u 11:07

Svaka priča počinje na domaćem tržištu, tvrdi Pavao Vujnovac iz grupe Enna, i spremnost na ulaganja presudna je u okolnostima koje je donijela korona

Izvanredne okolnosti prouzročile su jedinstvenu situaciju koja je šokirala ne samo hrvatsko već i svjetsko gospodarstvo. Riječ je o nepredviđenoj situaciji na globalnoj razini i razmjere utjecaja ove pandemije na gospodarski sustav tek ćemo vidjeti. Načela koja vrijede u kontekstu društveno odgovornog poslovanja u redovnim okolnostima sada više nego ikada dobivaju na važnosti i dolaze do izražaja. Odgovorno ponašanje kojim se odražava poslovni integritet, razumijevanje šire slike i svijest da svaka priča počinje na domaćem tržištu te spremnost na konkretna ulaganja zbog tih uvjerenja presudna je u ovim okolnostima.

O tome govori Pavao Vujnovac, predsjednik uprave Energia naturalis grupe iz Vukovara, u čijem je sastavu i Prvo plinarsko društvo. Vujnovac je podržao kampanju koju je pokrenula Styria Media Group ''Budite heroji koje Hrvatska treba'', u kojoj s čelnicima vodećih kompanija u Hrvatskoj govorimo o tome što trebamo raditi kako bismo očuvali što veći dio gospodarstva i koliko je važno da se baš sada očuva medijski prostor u Hrvatskoj.

– Svako nacionalno gospodarstvo vrsta je ekonomskog ekosustava, o čijoj sposobnosti stvaranja dodane vrijednosti ovisi stabilnost i javnog i privatnog sektora. Svaki sektor ima svoju ulogu pa tako i mediji, stoga zajedno trebaju primarno biti usmjereni na zajednički cilj – jačanje potencijala razvoja društva i ekonomije u cjelini. Prioritet mora biti čuvanje i stvaranje novih znanja, čime se izravno utječe na kvalitetu, ali i na izuzetno važnu sposobnost stvaranja radnih mjesta – ističe naš sugovornik.

U ovakvim kriznim situacijama svi su sektori izloženi snažnim negativnim trendovima, nastavlja Vujnovac te ističe činjenicu da zajedničkim i sinkroniziranim djelovanjem svi zajedno možemo utjecati na smanjivanje negativnih posljedica krize. 

– Energia naturalis znatno investira u domaće gospodarstvo. Kao hrvatska kompanija, koja osim u Hrvatskoj posluje diljem Europe, a intenzivno od susjedne Slovenije i Mađarske do Švicarske, uspješnim poslovanjem dokazujemo da smo stabilan i pouzdan partner. Suradnju sa svim našim partnerima temeljimo na povjerenju i kvaliteti, težeći dugoročnim odnosima. Upravo nas je neposrednost, okretnost i brzina reagiranja i odlučivanja u svakodnevnom radu prometnula u jednu od uspješnijih grupacija u hrvatskom poslovnom svijetu – nastavio je Vujnovac. Nastavlja kako dobre namjere treba potvrditi sasvim konkretnim djelima te da upravo zato oni svojim ulaganjem u zaposlenike i njihova znanja razvijaju stručnjake koji pridonose njihovu uspjehu.

Uz ženski odbojkaški klub ENNA Vukovar, podrupiru i rukomateše u PPD Zagreb klubu
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Poznato je i da ulažemo u hrvatski sport, od Rukometnoga kluba PPD Zagreb do Ženskoga odbojkaškoga kluba ENNA Vukovar. Naša suradnja s tim klubovima temelji se na njihovim rezultatima, ali i potencijalima koji se ogledaju u predanosti rada s mladima putem svojih sportskih akademija. Ponosno podupiremo projekte koji populariziraju znanost te umjetničke festivale i nezavisna kazališta. Već nekoliko godina uključujemo se u različite akcije hrvatskih medijskih kuća, od podupiranja različitih konferencija do projekata popularizacije energetskih, ali i drugih društveno važnih tema – kaže naš sugovornik i dodaje:

Svjesni smo iznimne važnosti jakih i nezavisnih medija koji su u ovom razdoblju dali golem doprinos senzibiliziranju javnosti za temu pandemije. Stoga smo u ovom za medije osobito neugodnom razdoblju podržali brojne medijske projekte.

Kao grupacija uključili su se u akciju pomoći hrvatskim bolnicama doniravši sedam respiratora i više od tri milijuna kuna za nabavu potrebne medicinske opreme za borbu s koronavirusom te 20 vozila Civilnoj zaštiti RH radi olakšavanja provođenja protuepidemijskih mjera.

Naš sugovornik kaže da u krizi treba pokazati društvenu odgovornost pa su iz njihove grupacije bolnicama donirali sedam respiratora, 20 vozila za Civilnu zaštitu i drugo
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL

– U našoj smo grupaciji osnovali i Zakladu Novo sutra putem koje podupiremo brojne razvojne projekte, a najviše se orijentiramo na znanost i mlade. U protekle tri godine putem Zaklade u zajednicu smo kroz stipendije i projekte uložili više od tri i pol milijuna kuna. Energia naturalis nastavit će osluškivati potrebe zajednice u kojoj djeluje i radi, a kao i do sada, nastavit ćemo svojim znanjem i financijskim mogućnostima činiti sve da prebrodimo izazove koji su pred nama i ostavimo zdrave temelje razvoja generacijama koje dolaze – zaključuje Vujnovac.

Komentara 8

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
11:45 29.04.2020.

Da li sva ta dobrota ide na račun poreza? Odnosno, odbija li se kod obračuna poreza na dobit? Praksa je da su dobrotvori koji to daju kao dar sve to otpisali od poreza, vidjeti konto 731. Samo trebaju znati zaštoo i kome daju. Ili ide sve u poreznu masu za škole, bolnice, ceste, socijalnu pomoć, crkvu, kulturu ...

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
11:21 29.04.2020.

U krizi, više nego ikad, mora se jamiti društveno odgovorno uz thompsonovu pjesmu i obavezno mahutanje sa zastavom.

CI
cigulimiguli
13:33 29.04.2020.

NenadNikolic:, ne razumijem zašto moraš biti tako jadan, baš jadan... dali su humanitarno što nisu trebali dati , a tebi fali porezna olakšica... koliko si ti dao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije