Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiziramo ugovore

U kolektivnom HAC-a nagrada od 10 posto za prijavu korupcije

praznik rada,sindikati (1)
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
22.05.2012.
u 21:30

U Hrvatskim autocestama zaštitili su radnike od otkaza u slučaju da prijave poslodavca za korupciju

Kolektivni ugovori javnih tvrtki uglavnom su zaštitili prava radnika u dijelu plaća i dodataka na plaću te stečenih prava, ali među člancima ugovora ima i originalnih rješenja koja mogu poslužiti kao primjer kreativnosti sindikata. Otkaz je uglavnom teško dobiti, a u Hrvatskim autocestama zaštitili su radnike od otkaza u slučaju da prijave poslodavca za korupciju. U kolektivnom ugovoru stoji da se radniku jamči zaštita anonimnosti, a ima pravo i na 10 posto iznosa štete koju je koruptivnim djelom počinila osoba koju je radnik prijavio. Jedino ova tvrtka ima u ugovoru sustav kažnjavanja i nagrađivanja vezan uz mjesečna primanja. Tako se radniku može smanjiti ili povećati plaća 20 posto, prema procjeni njegovog nadređenog.

Kršenje radne etike

Kršenje radne etike kažnjava se s 15 posto plaće, a HAC-u su posebno osjetljivi na tučnjavu na radnom mjestu i alkoholiziranost. Posebnost u kolektivnom ugovoru Hrvatske pošte je nadoknada štete zaposlenicima u slučaju ugriza psa. Scena rezervirana za filmske komedije očito nije rijetkost ni u stvarnom životu obzirom da u HP-u ugrizenom radniku poslodavac isplaćuje naknadu od 2000 kuna za pretrpljene boli koje mora dokazati liječničkom potvrdom. Ipak, za radnike nema pretjeranog luksuza jer u ugovoru o pravima doslovno stoji da se podmiruju troškovi smještaja do razine hotela od četiri zvjezdice. U kakvim hotelima spavaju zaposlenici Hrvatske elektroprivrede nije određeno kolektivnim ugovorom, ali u jednom od prvih članaka stoji da svi zaposlenici i sindikati u grupi vjeruju u privatizaciju i nužnost restrukturiranja te tvrtke. Detaljno se uređuju prava po kojima u slučaju privatizacije ili gašenja neke od dijelova grupe radnik ne može dobiti otkaz, mora ga se preraspodijeliti i štititi minimalno 3 godine.

Pomoć obitelji


Sve javne tvrtke imaju definirane iznose pomoći obiteljima umrlog radnika ili samom zaposleniku sa smrtnim slučajem u obitelji, ali je HEP najdarežljiviji. Pravilo je i da se zaposlenici novčano daruju za rođenje ili usvajanje djeteta, a najraspoloženiji prema prinovama svojih zaposlenicima su u Hrvatskim cestama, koje u tom slučaju radniku isplaćuju 50 posto prosječne plaće, odnosno oko 4600 kuna. Stečena prava koja su rijetka u privatnim tvrtkama uglavnom su zagarantirana. Tako radnici u HEP-u, HAC-u, HC-u i HP-u imaju božićnicu, regres, uskrsnicu, dar za djecu do 15 godina starosti i topli obrok.

Uvećava im se plaća za minimalno 0,5 posto po godini staža, a dodatno im je plaćen rad nedjeljom ili blagdanom te rad u otežanim uvjetima. Na zdravstveno stanje radnika polaže se velika pažnja pa tako u svim tvrtkama radnici imaju plaćeni sistematski pregled, a u mnogim slučajevima tvrtka plaća specijalističke preglede radnicima kojima se otkrije neka bolest na redovnom pregledu. Gotovo zaboravljeno pravo rodilje na dnevni odmor od dva sata za dojenje djeteta dio je gotovo svakog ugovora. Godišnji odmori traju minimalno 18 do maksimalno 35 radnih dana u godini, a u svim tvrtkama postoji i pravo na neplaćeni dopust pri čemu u HEP-u zamrznuti radni status radnik može imati i godinu dana.

Ključne riječi

Komentara 15

HE
hellbani
21:40 22.05.2012.

zasto samo njima 10% ? ... evo koliko aktivista po Zagrebu otkrivaju lopovluk, pa nista ne dobiju ;)... zasto nista ne dobiju ? zato jer hdz+sdp lopovi drze sve svoje lopove pod zastitom ;)... idemo dalje ! u propast drzave :D

OB
-obrisani-
21:48 22.05.2012.

Ista kombinacija ko i sa HTVeom...

ST
\"strombolila\"
21:36 22.05.2012.

Drzavna tvrdka...........ali je korumpirana.............samo gledajte i pratite infrastruktura za IKE-u Dumovec, i premijestanje naplatnih kucica, sve ce biti jasno!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije