Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U igri za Petrokemiju opet Borealis, Vlada će morati popustiti

Kupci će tražiti da ulože u dokapitalizaciju, ali ne i u plaćanje dionica. Traže i jamstva države, što je pravni problem.
14. ožujka 2014. u 13:45 0 komentara 1043 prikaza
Petrokemija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Vlada će ovih dana poslati pismo potencijalnim ulagačima u Petrokemiju od kojih će tražiti da navedu uvjete i cijenu pod kojima bi ušli u kutinsku kompaniju. Kriteriji koje je država utvrdila za izbor strateškog ulagača više nisu aktualni jer u srijedu nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, nego pisma dva ulagača – češkog Agroferta i mađarskog Bige Holdinga, koji su iskazali spremnost za daljnje razgovore. U igru se opet uključuje i austrijski Borealis.

Prema našim informacijama, dva najozbiljnija potencijalna ulagača, Borealis i Agrofert, jer Bige Holding nema dovoljnu financijsku snagu, u uvjetima će tražiti samo ulaganje u dokapitalizaciju, navodno u dva kruga, a ne i plaćanje dionica. Jasno je da su ulagači odigrali i zavlačenjem ulaska u Petrokemiju izborili se da sami odluče pod kojim uvjetima žele ući u vlasništvo. A država nema prevelik izbor jer je Petrokemiji dodatni kapital potreban, kao i svjetski “igrač” koji će joj osigurati tržište. Jer ulaskom mirovinskih fondova dobio bi se novac, ali ne i tržište.

Naime, sada Petrokemija tek četvrtinu gnojiva proda na domaćem tržištu, a ostalo po niskim cijenama u inozemstvu, što se mora promijeniti. Ulagači će, navodno, tražiti da i država nekako promijeni nepovoljan ugovor o nabavi plina, koji koči opstanak, ali će tražiti i niz jamstava od države, što pak, postaje pravni problem. Zato će Vlada, koja će umjesto Povjerenstva preuzeti mogući izbor ulagača, imati težak posao, u kojem će morati izvagati što može a što ne može prihvatiti od uvjeta koje će im na stol staviti tri investitora.

>>Za preuzimanje Petrokemije nije stigla nijedna ponuda

>>Rok za predaju obvezujućih ponuda za Petrokemiju produljen do 12. ožujka

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.