Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fortenova se rješava smrznute hrane

U igri za Ledo tri potencijalna kupca, među njima nema Podravke

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
02.11.2020.
u 22:10

Neslužbeno se doznaje kako su potencijalni kupci, koji bi u ovom krugu trebali predati obvezujuće ponude, norveška Orkla ASA, anglo-američki konglomerat Nomad Foods te češko-slovački konzorcij investicijskih fondova J&T Private Equity Group i Emma Capital.

Nakon niza pristiglih neobvezujućih ponuda za preuzimanje Ledo plusa, Ledo Čitluka i Frikoma, koji zajedno s nekoliko manjih povezanih društava čine “Poslovno područje zamrznuta hrana”, Fortenova grupa odabrane je ponuđače pozvala da započnu dubinsko snimanje, priopćili su jučer iz te kompanije.

Neslužbeno se doznaje kako su potencijalni kupci, koji bi u ovom krugu trebali predati obvezujuće ponude, norveška Orkla ASA, anglo-američki konglomerat Nomad Foods te češko-slovački konzorcij investicijskih fondova J&T Private Equity Group i Emma Capital.

Neki igrači već poznati

Kao jedan od lidera u području robe široke potrošnje i prehrane te za osobnu njegu i kućanstvo, Orkla je prisutna na tržištima nordijskih i baltičkih zemalja, srednje Europe i Indije. Nomad Foods najveći je europski i treći svjetski igrač na tržištu zamrznute hrane, dok je preostali dvojac već poznat u Hrvatskoj. J&T je u portfelj spremio Mediku, Vabu, hotel Njivice i riječki Novi list, a prije nekoliko je godina bio zainteresiran i za dionice Adrisa u turizmu, osiguranju i proizvodnji ribe.

Emma je pak većinski vlasnik najveće hrvatske kladionice Supersport. No trenutačna lista, kako doznajemo, nije “zacementirana”, što znači da bi se na nju mogli uvrstiti i neki naknadni interesenti pokaže li se njihova ponuda dovoljno ozbiljnom, u rangu 500-600 milijuna eura, na koliko u upućenim krugovima procjenjuju vrijednost Fortenovina “frozen” biznisa.

– Testiranjem tržišta potvrđeno je da među potencijalnim investitorima postoji snažan međunarodni interes za našu djelatnost zamrznute hrane. Sve kvalificirane neobvezujuće ponude dolaze od kompanija s izvanrednim investicijskim i operativnim postignućima u prošlosti. Sretni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera – rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

Iz Podravke samozatajni

– Naš krajnji cilj, povrh maksimiziranja vrijednosti, ostaje odabir strateškog partnera koji će dati najveći doprinos daljnjem razvoju “Poslovne grupe zamrznuta hrana” – napominje Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član upravnog odbora Fortenova grupe. Mišljenja javnosti su podijeljena, no mnogi bi na čelu domaće perjanice Leda radije vidjeli domaćeg vlasnika poput Podravke te Atlantica, iz kojeg su nam jučer odgovorili kako oni “nisu zainteresiran kupac u tom procesu”. Iz Podravke su, neslužbeno doznajemo, predali neobvezujuću ponudu, a jesu li i dalje zainteresirani, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

– Vjerujem da je najizgledniji kupac neki od investicijskih fondova u suradnji s nekom od najvećih multinacionalki. No najbolje bi bilo da kupac bude Podravka, bez obzira na cijenu – rekao nam je Drago Munjiza, stručnjak za trgovinu, ističući “kako je upravo sada prilika za širenje poslovanja Podravke kakva se više nikada neće pružiti, pogotovo tako povoljna i s tako velikim potencijalnim sinergijama”.  

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
11:37 02.11.2020.

Uf. Kupujmo hrvatsko polako gubi smisao kod velikih kompanija.

BF
bf22
15:39 05.11.2020.

naša politička elita dobro napreduje...još samo da uspiju nekako "utopiti" HEP,autoceste...

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:43 02.11.2020.

Prodaj gotovo sve a ono što ostane pokloni novim brzorastućim "domaćim" firmama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije