Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje'

"Rast na treću, inovacije, liderstvo, tehnologije" - Kako konačno postići gospodarski rast u Hrvatskoj, tema je tehnološko-poslovne konferencije IBM Hrvatska.
03. listopada 2012. u 22:22 6 komentara 146 prikaza
ibm forum (1)
Foto: IBM Forum
Pogledajte galeriju 1/3

- U Hrvatskoj je nepopularno biti uspješan, to nas baca dolje i to treba promijeniti. Zato želimo poslati pozitivnu poruku i progovoriti o uspjehu, pojaviti se u društvu drugih uspješnih. U Hrvatskoj ima i uspješnih tvtki i uspješnih pojedinaca. Ako to mogu nogometaši, vjerujte da smo na drugim poljima još jači! U značajnoj mjeri smo puno više željni uspjeha nego neki stari narodi Europske unije - optimistično je poručio Krešo Perica, direktor IBM Hrvatska na početku 10. tehnološko-poslovne konferencije IBM Forum u Splitu koja se ove godine održava pod temom "Rast na treću, Inovacije, Liderstvo, Tehnologije".

- Izborom teme rasta ne namjeravamo napraviti kolektivnu psihoterapiju, nego smo sigurni da možemo ostvariti taj toliko željeni gospodarski rast u Hrvatskoj.

To potvrđujemo i uspješnim primjerima, svjedočanstvima nekih od domaćih najuspješnijih tvrtki poručio je Perica, aludirajući na primjere Atlantic Grupe, Vipneta, i vinarije Matošević, gostiju panela o gospodarskom rastu. 

Iako su impresivnije brojke za pokazati imali Atlantic grupa i Vipnet zvijezda panela bila je nova državna Agencija za investicije i konkurentnost i njen ravnatelj Damir Novinić.

- Naša agencija postoji tri tjedna, za sada nas je samo 20, ali uskoro će nas biti 30, a sljedeće godine 45. Pružit ćemo aktivnu pomoć velikim investitorima. Već danas je lakše investirati u Hrvatskoj, nego prije šest mjeseci. Jer prije šest mjeseci nije bilo ove agencije, niti novog zakona o investicijama. Minimalna vrijednost početne investicije je spuštena na 50.000 eura, a omogućava se i povrat jednog dijela kapitalne investicije, te potiče zapošljavanje. Privlačit ćemo i strani kapital, ali prvi nam je fokus na velikim investicijama koje iz nekog razloga zapinju - predstavio je Novinić agenciju koja je već treći pokušaj u Hrvatskoj da takva državna agencija poluči neki konkretniji rezultat:

- Borit ćemo se da nas ne ukinu, i bit ćemo brzi i ažurni. Naša uloga je prvenstveno savjetodavna. U zakonu piše da mi koordiniramo rast državnih institucija, svih aktera u investicijskom ciklusu, brinemo da su one potpore koje je zakon omogućio doista i koriste u skladu sa zakonom. Ministarstva i lokalne samouprave moraju surađivati s nama, i ako investitor u propisanom roku ne dobije odgovor mi možemo reagirati. Svakoj velikoj investiciji dodijelit ćemo čovjeka koji će se brinuti za sve procese. Već sada imamo pet-šest velikih projekata, koji su bili u fazi zastoja. Ne mogu govoriti o imenima, ali izdvojit ću jedan primjer. Imamo investitora čiji je problem u suštini to što tri institucije nisu bile sigurne koja prvo treba napraviti rješenje, a nije bilo nikog tko bi ih okupio za isti stol i raspetljao čvor. Uglavno se radi o investicijama u turizmu - zaključio je Novinić.

Istaknuo je da iako Hrvatska pala za pet mjesta po konkurentnosti i nalazi se na 81. mjestu, brojke su bolje kad se pogleda tehnološki sektor (45.  mjesto od 102 zemlje).

- Nećemo u Hrvatskoj konkurirati u bušenju nafte, a možemo u visokim tehnologijama. Jer prag za ulazak u taj biznis nije visok, tehnološke tvrtke s velikom dodanom vrijednošću imaju dobre šanse za uspjeh, sumirao je Perica iz IBM Hrvatska. 

-  Ne treba plakati za predpristupnim fondovima, iako vjerujem da će srednja i mala poduzeća uspjeti uzeti dio tih sredstava. Baš u tom sektoru vidimo prostora za rast - rekao je Hrvoje Veselko, direktor prodaje Vipneta.

- Od ulaska u EU ne treba niti strahovati, ali niti misliti da ćemo dobiti čaroni štapić kojim ćemo riješiti sve probleme. Što se naše grupe tiče očekujemo da učvrstimo svoju poziciju - poručio je, pak, Zoran Stanković, potpredsjednik za financije i član Uprave Atlantic Grupe.

Zanimljiv nastup na početku IBM Foruma imao je i poznati vinar Ivica Matošević, koji je u više navrata isticao da u konkurentskim zemljama vinari imaju manja porezna opterećenja. 

- Vinarstvo u Hrvatskoj mi ponekad izgleda kao sajam taštine, svi si mislimo kako smo super. No, iako imamo manje obradive površine za vinovu lozu, nego prije 100 godina ja sam optimističan. Dio smo vinski originalnog mediteranskog područja, i imamo kvalitetne proizvode. Nitko nas u svijetu ne percipira kao vinsku zemlju, ali to je super, bilo bi gore da imamo loš imidž! Hrvatsku treba afirmirati kao vinsku zemlju, a da to uspješnije učinimo trebat će nam i pomoć i podrška države. Sljedeće godine morat ćemo 30-tak posto vina više plasirati u izvoz jer će ulaskom Hrvatske u EU puno vina iz Francuske i Italije stići na naše tržište - upozorio je Matošević, koji je sa žaljenjem podsjetio da agencija za promociju hrvatskih vina nikako da aktivnije zaživi. 

Nedostaje nam kultura poduzetničkog ulag

Nedostaje nam kultura poduzetničkog ulaganja

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost: 
- Bankarski sektor u Hrvatskoj je konzervativan, banke daju kredite, ali one ulažu na drugačiji način nego što je to recimo poduzetnički kapital (venture capital) koji je vrlo razvijen u zapadnom svijetu. Žap mi je što u Hrvatskoj nema više angel fondova, hrvatski biznismeni možda nemaju kulturu poduzetničkog ulaganja. Recimo Irci imaju nekoliko državnih fondova koji će ući kapital u tvrtku kako bi razvila neki obećavajući proizvod i potom će vrlo agresivno raditi na promociji tvrtke, a nakon par godina će izaći iz tvrtke i pustiti je da se razvija svojim tokom. Državni pritom nije interes da zaradi od tog biznisa nego da bude razvojna poluga.

Vipnet: Nastavljamo s investicijama, ali

Vipnet: Nastavljamo s investicijama, ali kroz veći filtar

Hrvoje Veselko, direktor prodaje Vipneta:
- Vipnet je izrazito tehnološka kompanija, tehnologija je okosnica tvrtke i daje stanje duha naše tvrtke. Inovacije treba izazivati, i morate imati dobre sparing partnere, akumulirano znanje i natjecateljski duh. Stvorili smo preduvjete, imamo i nagrade za tehničke inovacije, kao i one za marketing, a ulažemo puno u ljudske potencijale i edukaciju zaposlenika.

Prošla i ova godina bile su nam vrlo turbulentne. Imali smo veliku akviziju preuzimanjem Bneta, no investicije nisu stale, još se radi nova zgrada i prateći projekti. Također, investirat ćemo i dalje i u fiksnu infrastrukturu. U smislu inovacija dosta smo ulagali u vanjska rješenja koja bismo kupili, no sada ćemo sigurno više filtrirati projekte.

Atlantic grupa prvi put s prihodom od 5

Atlantic grupa prvi put s prihodom od 5 milijardi kuna

Zoran Stanković, potpredsjednik za financije i član Uprave Atlantic Grupe:
- Danas Atlantic grupa ima 4300 ljudi s impresivnim rastom, po prvim put godišnje ćemo preći 5 milijardi kuna prihoda. Što je 10 puta više nego što je kompanija imala prije 10 godina. Unatoč nestabilnom makroekonomskom okruženju očekujemo rast prihoda ove godine od pet posto i taj će rast biti profitabilan.

Presudno za uspjeh Atlantic grupe bila je kombinacija svega, od jake liste brendova do jakih akvizicija. Velika nam je pobjeda bila nakon akvizicija Droge Kolinske što smo zadržali ključne ljude i što se u tvrtki osjeća duh povezanosti.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • maderija:

    "Pružit ćemo aktivnu pomoć velikim investitorima", opet vrag se** na veliku hrpu!!! Gdje smo mi mali?

  • okvardz:

    Na zalost u Hrvatskoj vecina uspjesnih su mafija i bande jer nisu na posten nacin stekli to sto imaju cast izuzecima.Pogledajte te sve afere i tko se sve vuce po sudovima, policiji,USKOK-u,lista ne uplacenih obveza prema drzavi,neisplacene place radnicima mjesecima,neplacanje ... prikaži još! prekovremenog rada,rad bez slobodnih dana i bez nadoknade,rad nedjeljom ako je placen, placen je normalno,placa u bonovima za tocno odredjene trgovine,zastita na poslu(?), itd .Ako je ovo nacin i put kojim bih ja trebao proci i biti uspjesan onda kazem ne hvala bolje cu doma kopati i nekako cu prezivjeti imat cu prijatelje,nitko nece pomeni pljuvati, nemoram imati snagatore oko sebe,slobodno cu se kretati,necu se vucarat po policiji, necu razmisljat oce li me tko upucati, itd. To je Hrvatska stvarnost nazalost. Sretno uspjesnima!!!!!!!!!!!!!!

  • josmalopanestalo:

    sad već odbijaju zaposliti i ljude s fakultetom jer su prekvalificirani (ma što to značilo)