Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U HGK-u prepolovljen broj direktora, ušteda od 16,6 mil. kuna


Umjesto 17 centara i sektora bit će ih osam, a iz Komore odlazi 152 radnika
08. srpnja 2014. u 19:12 1 komentara 608 prikaza
Luka Burilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora podiže kratkoročni kredit od 13,5 milijuna kuna u RBA kojim će se u idućih 20-ak dana financirati zbrinjavanje viška zaposlenih – do kraja srpnja iz sustava HGK otići će 152 radnika, a dio je to prve od dvije faze restrukturiranja ove institucije koju je danas na skupštini Komore predstavio predsjednik Luka Burilović. Od početka travnja, kada je Burilović došao na čelo HGK, broj zaposlenih u sustavu smanjit će se sa 622 na njih 470, a najveći dio, čak 90 posto, odlazi dobrovoljno.

Nove usluge

Kredit kojim se financiraju otpremnine bit će uzet na godinu dana i uz kamatu od 5,35 posto, a RBA je odabrana jer je njezina ponuda bila povoljnija nego PBZ-ova i u Kreditnoj banci, od kojih su tražene ponude za kredit. Burilović ističe kako se iz redovnih prihoda ovaj postupak nije mogao financirati jer su prihodi nakon ukidanja doprinosa i smanjenja članarine za gotovo četvrtinu niži nego prethodne godine. No, kredit će se isplaćivati iz sredstava za plaće za zaposlenike koji odlaze iz HGK, a koja su na godišnjoj razini iznosila 15,3 milijuna kuna.

Osim ove mjere, Burilović uštede u prvoj fazi namjerava postići i kroz smanjenje broja organizacijskih jedinica. Umjesto 17 centara i sektora ubuduće biti njih osam, a tom se reorganizacijom smanjuje broj rukovodećeg osoblja. Prepolovljeni broj direktora dodatno će donijeti uštede, pa će ukupan rezultat smanjenja troškova na razini prve faze kroz godinu dana iznositi 16,6 milijuna kuna.

Jedna od mjera koja je iz ovog paketa već poduzeta jest i racionalizacija voznog parka – HGK je od četiri luksuzna automobila zadržala samo jedan, za prijevoz visokih delegacija, a ostala vratila autokućama.

Nadan Vidošević nadan na slobodi HGK oštetio preplaćenim slikama, a Kraš kupnjom bagera: Ceh 980.000 kuna Luka Burilović Dobra mu srednja klasa Burilović prodaje Mercedese koje je u HGK koristio Vidošević

Osim preustroja i smanjenja broja zaposlenih što je, po Buriloviću, težak, ali neizbježan potez kako bi se osigurao efikasan i ekonomičan sustav, u drugoj fazi, koja će biti prezentirana u rujnu, namjera je uvesti nove uštede i rezove u poslovanju, ali i nove usluge. Među ostalim, najavljuje se centralizacija nabave te računovodstvenih usluga, koja se u svakoj od županijskih komora odvijaju samostalno. Što se novih usluga tiče, Burilović ne otkriva detalje, ali najavljuje da je namjera promijeniti odnos prihoda od vlastitih aktivnosti. Trenutačno, naime, više od 80 posto prihoda HGK dolazi od članarina, dok manje od 20 posto ubire od usluga. Taj odnos namjeravamo preokrenuti, poručuje Burilović.

O imovini ni riječi

Kada je pak riječ o jednoj od najatraktivnijih tema – imovini HGK koji je, osim umjetnina, u posjedu niza nekretnina, izvješće jučer nije podneseno, pa nije poznato ni kakva će konkretno njihova uloga biti u preustroju Komore. Izvješće o radu HGK u 2013. naime jučer nije razmatrano, skinuto je u zadnji tren s dnevnog reda uz objašnjenje Burilovića kako inventura započeta početkom godine nije provedena pa je on postavio novi tim, čije izvješće očekuje za 10-ak dana. Tako će i izvješće o radu s potpunim popisom imovine biti podneseno skupštini na sjednici u rujnu.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • ivanbradvic:

    Svaka čast na smanjenju zaposlenih... Nadam se da ce ostat kompetenti ljudi koji će pocet obavaljat posao za koji su jako dobro placeni i pocet pomagat gospodarstvenicima da uspješnije posluju...