Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U HAC-u 40 šefova manje, a odlazi i još 140 radnika

Na dan 30. travnja 2019. godine u HAC-u je ukupno zaposleno 2702 radnika na neodređeno vrijeme. 
Od prosinca 2017. godine do 30. travnja ove godine tvrtku je napustilo 283 radnika
07. svibnja 2019. u 09:18 15 komentara 1400 prikaza
Hrvatske autoceste
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatske autoceste do kraja ovog mjeseca ukinut će 40 rukovodećih mjesta u svojoj organizacijskoj strukturi, a do kraja godine kreću u smanjivanje broja radnika za njih još 140. Navedeno je da je to prvi dio racionalizacije odnosno restrukturiranja poslovanja, a prema preporuci konzultanata iz tvrtke Deloitte Hrvatska.

NOVE PROMETNE OZNAKE Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer na autocestama

Rezanje rukovodećih mjesta i broj radnika donijet će godišnju uštedu od 26,3 milijuna kuna. U HAC-u objašnjavaju da Deloitte Hrvatska od polovice 2018. u toj tvrtki provodi projekt pripreme tehničkog i operativnog restrukturiranja.  A to jer sve dio projekta MARS – modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora, koji Vlada RH i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provode uz podršku Svjetske banke.

Povoljnije kamatne stope

Prvi korak k tome bilo je financijsko restrukturiranje, odnosno refinanciranja dugova uz povoljnije kamatne stope, a koji je uspješno proveden. A to je, navode u HAC-u, utjecalo i na to da rejting agencije podignu, nakon sedam godina, kreditni rejting Hrvatske. U HAC-u objašnjavaju da će djelatnici kojima se ukidaju rukovodeća radna mjesta biti premješteni na niže hijerarhijske pozicije. Navode da će se putem ove kategorije racionalizacije smanjiti trošak poslovanja za nešto više od 750.000 kuna na godišnjoj razini, a što proizlazi iz smanjenja iznosa obračunskih koeficijenata radnika koji su imenovani na rukovodeće funkcije.

autocesta, cestarina, naplatne kućice predložen novi sustav Plaćanje cestarine bez zaustavljanja? Stručnjaci su podijeljeni: Cijene treba modelirati

Osim tog smanjenja vertikalne dimenzije, u HAC-u kažu da nastavljaju i s horizontalnom optimizacijom organizacijske strukture. To znači spajanje ustrojstvenih jedinca ili njihovu transformaciju iz odjela u grupu. Kada je u pitanju smanjivanje broja zaposlenika, u HAC-u kažu da se najosjetljivija kategorija racionalizacije odnosi se na usklađivanje potrebnog broja izvršitelja u administrativnim ustrojstvenim jedinicama sa službama podrške operativi te opsegom poslova i zahtjevima trenutačne razvojne faze poslovanja HAC-a.

Tako je za gotovo sve ustrojstvene jedinice predloženo smanjenje broja radnika za oko 140, uzimajući u obzir, naglašavaju u HAC-u, da se pritom ne ugrozi sposobnosti i kvaliteta provedbe trenutačnih poslovnih procesa i zadaća unutar tvrtke. Ukupni godišnji financijski učinak ove kategorije racionalizacije iznosi oko 25,5 milijuna kuna.

Trošak otpremnina

U HAC-u napominju da kod financijskog učinka navedenih mjera nije uzet u obzir jednokratni trošak otpremnina, a za što su osigurana sredstva putem zajma međunarodne razvojne banke. Od pripajanja HAC-ONC-a HAC-u, 1. prosinca 2017. do 30. travnja ove godine broj radnika smanjio se za 283, a trenutačno je 22 radnika u postupku potpisa sporazumnog prekida radnog odnosa na prijedlog poslodavca, odnosno dobrovoljnog odlaska uz poticajne otpremnine.

PILOT PROJEKT Na ovoj naplatnoj postaji noću će se moći plaćati samo ENC-om

Na dan 30. travnja ove godine u HAC-u su ukupno zaposlena 2702 radnika na neodređeno vrijeme. Ukupni prihodi HAC-a u 2018. godini iznosi 2,4 milijarde kuna, a rashodi 1.8 milijardi kuna. U toj tvrtki navode da samo na uštedama od kamata nakon refinanciranja kredita godišnje štede oko 240 milijuna kuna.

VIDEO Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar glava
  glava:

  opet priče za malu djecu kao kod spajanja agencija

 • simpatican.simap:

  Menađeri će dobiti lijepe otpremnine u HAC, pa će se ponovno zaposliti u novoj firmi HAC novi kao konzultanti i tako u krug. Stalno se prodaje ista priča, uvijek neke agencije za teške miljune utvrde nelogičnosti za koje vrabci već ... prikaži još! znaju, a sustavno nas varaju i lažu o racionalizaciji. Tu su nažalost složni i 'lijevi' i 'desni'.

 • ObrenM:

  Sve pozitivno od ove vlade je zamagljivanje pred (EU) izbore,a nakon toga gore nego prije.