Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU CERTIFIKAT

U Europu s diplomom i procjenom kompetencije

Član radne skupine za izradu modela certifikacije u području psihologije rada – profesor Branimir Šverko
Foto: Marko Prpić
18.10.2008.
u 11:26

Procesi globalizacije i uspostave zajedničkog tržišta u Europskoj uniji potiču mobilnost stručnjaka i pružanje njihovih usluga izvan granica zemalja u kojima žive. Zbog toga je Europska komisija pokrenula reviziju cjelokupnog sustava stručnih kvalifikacija kako bi potaknula slobodno djelovanje stručnjaka na cijelom prostoru Europske unije, a tome pripomaže i izjednačavanje europskoga sveučilišnog obrazovanja kroz Bolonjski proces.

Evaluacija kandidata
Koncem 2005. godine Europska udruga za psihologiju rada i organizacijsku psihologiju imenovala je radnu grupu za izradu modela certifikacije u području psihologije rada koja je u ožujku ove godine konačni prijedlog poslala svim nacionalnim društvima. Član te radne grupe je i Branimir Šverko, predstojnik Katedre za psihologiju rada i ergonomiju pri Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Prijedlog sustava europskog certificiranja stručnjaka u području psihologije rada i organizacijske psihologije temelji se na evaluaciji stečenog sveučilišnog obrazovanja i procjeni kompetencija stečenih u praktičnom radu. Kompetenciju kandidata procjenjujemo na temelju relevantne dokumentacije koju je podnio kandidat i strukturiranog intervjua za procjenu kompetencija, pri čemu se koristi i posebno izrađena ljestvica – objašnjava psiholog Branimir Šverko. Organizacijski psiholozi primjenjuju psihologijske principe i metode u radnom i organizacijskom okružju kako bi poboljšali učinkovitost i kvalitetu radnog života.

Predviđaju ponašanje
Oni nastoje razumijeti i predvidjeti ljudsko ponašanje u procesu rada i u organizaciji s dvojakom namjerom – da bi općenito povećali zadovoljstvo posloprimca te poboljšali sposobnost poslodavca da odabire, razvija i zadrži najbolje zaposlenike. Dok su prije radili kao stručnjaci za poslove u odabiru i razvoju ljudi u organizaciji, danas postaju savjetnici za organizacijski razvoj i menadžeri organizacijskih promjena.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije