Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Čakovcu otvorena jedna od najmodernijih klaonica u Hrvatskoj i regiji

Tvrtka ima gotovo 80 kooperanata, uglavnom na području Međimurja i Slavonije, koji su lani proizveli 142.000 svinja, a do kraja ove godine tu brojku planiraju povećati na 200.000
24. svibnja 2019. u 16:51 1 komentara 484 prikaza
Mesna industrija Vajda otvorila novi pogon vrijedan 50 milijuna kuna
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U Mesnoj industriji Vajda u Čakovcu otvorena je danas jedna najsuvremenijih klaonica u Hrvatskoj i regiji, čime je obilježen završetak 50 milijuna kuna vrijednog investicijskog projekta tehnološke modernizacije.

Grupa Pivac Igor Miljak, Grupa Pivac Kvalitetu i sigurnost svježeg mesa jamčimo vlastitim uzgojem i kooperacijom s hrvatskim farmerima

Tvrtka ima  gotovo 80 kooperanata, uglavnom na području Međimurja i Slavonije, koji su lani proizveli 142.000 svinja, a do kraja ove godine tu brojku planiraju povećati na 200.000, rekao je predsjednik uprave Alen Kajmović. Činjenica je, dodao je, da je Hrvatska početkom 90-ih uzgajala dva milijuna svinja, a primjeri zemalja kao što je Danska, u kojoj broj godišnje uzgojenih svinja dvostruko premašuje broj stanovnika, govore da je samodostatnost moguća i u Hrvatskoj.

– Cilj nam je da Vajdini proizvodi budu sinonim za 100 posto hrvatsko, odnosno da u potpunosti budemo samodostatni u osiguravanju hrvatske sirovine u svih 270 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske. Uvjeren sam kako će i država u vremenu pred nama učiniti puno više kako bi motivirala ljude da se vrate primarnoj proizvodnji. To je jedini način za zaustavljanje negativnih trendova – kazao je Kajmović.

Kobasice Prehrambene navike Naviše jedemo kobasice i hrenovke - evo koliko nam tona prodaju Talijani

Vajda je dio Grupe Pivac. Na otvorenju je bio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Osmislili smo nove programe potpore za stočarstvo, smanjili papirologiju i rokove obrade zahtjeva za potporu. Smanjili smo PDV na stočnu hranu i repromaterijal, gnojivo, a od ove godine i na žive životinje te svježe i rashlađeno meso. Uz bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja naše stočarstvo počinje se oporavljati. Ovaj pogon, u koji je uloženo 22,67 milijuna kuna kroz mjeru iz programa ruralnog razvoja, najbolji je dokaz za to. Ovakve investicije donose nova zapošljavanja i jačaju kooperaciju s lokalnim uzgajivačima koji na taj način imaju osiguran plasman svojih proizvoda. Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima – rekao je ministar Tolušić.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da podržava svaku gospodarsku aktivnost koja je usmjerena na nova zapošljavanja, pristojne plaće, veću proizvodnju, kvalitetne uvjete rada i proizvode.

Pivac TEŠKA BOLEST Preminuo jedan od trojice braće osnivača mesnice Pivac

– U tom kontekstu čestitam upravi na proširenju proizvodnje, povezivanju s domaćim proizvođačima i plasmanu na inozemna tržišta što je u skladu s proizvodnom politikom našeg gospodarstva – kazao je Posavec. Otvorena je i izložba "Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina", o povijesti Mesne industrije Vajda i njezinom osnivaču Elemeru Vajdi. Izložba u Galeriji Scheier može se razgledati do 31. svibnja.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Direkt:

    Glupost. Svatko tko ima farmu svinja može proizvoditi 100.000 svinja 4 puta na godišnjoj razini.