Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Miljak, Grupa Pivac

Kvalitetu i sigurnost svježeg mesa jamčimo vlastitim uzgojem i kooperacijom s hrvatskim farmerima

Grupa Pivac
14.03.2019.
u 11:00

Grupa Pivac je hrvatska mesna industrija koja kvalitetu svježeg mesa jamči vlastitim uzgojem na dvjema farmama junadi i kooperacijom s više od 80 uzgajivača svinja u Hrvatskoj. O kvaliteti mesa, modelu rada s kooperantima te planovima za budućnost, razgovarali smo s Igorom Miljkom, predsjednikom Uprave PPK karlovačke mesne industrije, koja je u sastavu Grupe Pivac

Ponuditi kupcima svježe meso provjerene kvalitete prioritet je poslovanja Grupe Pivac, jedne od najvećih i najrespektabilnijih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, čiji se proizvodni pogoni nalaze u Karlovcu, Vrgorcu i Čakovcu. Upravo iz tog razloga, osim proizvodnje i prerade mesa i mesnih prerađevina, grupacijska djelatnost također obuhvaća primarnu proizvodnju sirovine.

Širenje suradnje s domaćim uzgajivačima

"Kako bi što veći udio sirovine koja ulazi u našu preradu bio iz domaćeg uzgoja, posljednjih nekoliko godina intenzivno radimo na revitalizaciji domaće svinjogojske proizvodnje. Domaću svinjetinu osiguravamo suradnjom s gotovo 80 kooperanata na području Slavonije i središnje Hrvatske, koji za naše potrebe godišnje uzgoje oko 150.000 tovljenika, s tendencijom rasta. Domaću junetinu omogućuju nam suradnja s kooperantom za uzgoj junetine i vlastiti uzgoj na farmama u Karlovcu i Pitomači. Na taj način godišnje osiguravamo 6.000 junadi iz hrvatskog uzgoja. Ulaganjima u povećanje kapaciteta vlastitog uzgoja osigurali smo našim kupcima domaće meso dobiveno od životinja uzgojenih na hrvatskim farmama", kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije, jedne od tvrtki koje djeluju u sustavu Grupe Pivac.

Kao članica uzgojnih udruženja, Grupa ostvaruje pravo na korištenje oznaka "Meso hrvatskih farmi" i "Hrvatska junetina - Junad uzgojena na hrvatskoj hrani i farmi, hrvatskim rukama", čiji je cilj na tržište isporučiti junetinu iznimne kvalitete i poznate zemljopisne izvornosti. Svježa svinjetina i junetina iz domaćeg uzgoja dostupna je, osim na policama trgovačkih lanaca, u više od 270 Pivac maloprodajnih poslovnica.

Sljedivost i transparentnost

Uz domaću svinjetinu i junetinu koju osiguravaju kooperacijom s hrvatskim farmerima i vlastitom proizvodnjom, Grupa Pivac dodatno otkupljuje raspoloživu sirovinu na domaćem tržištu. Ukupne količine domaće sirovine koje ulaze u preradu dosežu oko 200.000 svinja i 10.000 junadi godišnje. S obzirom na ukupnu potražnju i nedostatnost domaće sirovine na tržištu, dio se i dalje uvozi od renomiranih tvrtki koje svojim certifikatima garantiraju vrhunsku kvalitetu. Sve tvrtke u grupacijskom sustavu posluju sukladno ključnim načelima zajedničke poslovne politike, koja na prvo mjesto stavljaju sljedivost i transparentnost kao neizostavan dio upravljanja sigurnošću i kvalitetom proizvoda. Cjelokupni proizvodni proces obavlja se po najvišim standardima, u skladu s međunarodnim normama kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, HACCP i ISO 9001. Poslovanje po ovim načelima podrazumijeva praćenje porijekla sirovine, cjelokupnog procesa proizvodnje, distribucije i prodaje, čime se osigurava informiranje potrošača o podrijetlu mesa koje kupuje i konzumira.

Zaokružen investicijski ciklus

Osim ulaganja u razvoj domaćeg uzgoja, Grupa Pivac kontinuirano investira u modernizaciju proizvodnje. Tako je projekt širenja kooperacije s domaćim OPG-ovima pratila 50 milijuna kuna vrijedna investicija u čakovečkom pogonu, u kojemu su osuvremenjeni i prošireni klaonički, skladišni i ekspeditni kapaciteti, dok je u Karlovcu realizirana 95 milijuna kuna vrijedna investicija u proširenje i modernizaciju proizvodnih pogona. U Vrgorcu je pak u tijeku izgradnja nove, više od 75 milijuna kuna vrijedne pršutane, koja će biti najveća i najmodernija u Hrvatskoj i cijeloj regiji, a stvorit će preduvjete za višestruko povećanje proizvodnog kapaciteta zaštićenog Dalmatinskog pršuta i ostalih tradicionalnih dalmatinskih proizvoda. Nova pršutana moći će proizvesti više od 300.000 komada pršuta te više od milijun komada dalmatinske pancete, buđole i dalmatinske pečenice.

"Izgradnjom pršutane zaokružit ćemo investicijski ciklus koji smo započeli širenjem suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u primarnu klaoničku obradu, odnosno proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu. Ovi projekti omogućit će maksimalno korištenje domaće sirovine u cijeloj Grupi Pivac. To se, uz svježe meso, odnosi i na proizvodnju Dalmatinskog pršuta te ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda", poručuje Miljak.

Doprinos jačanju agrara

Sve ove investicije, uz razvijenu distribuciju, prisutnost na policama svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i vlastitu maloprodajnu mrežu, govore o pomno razrađenoj razvojnoj strategiji, čiji je cilj osigurati tržištu najbolji mogući value for money. Pritom valja uzeti u obzir i širu sliku – poslovna politika koja kupcima omogućuje kvalitetan, domaći i cijenom konkurentan proizvod u cijelosti proizveden u Hrvatskoj, ujedno je direktna podrška vrijednom radu domaćih uzgajivača i naporima hrvatskog sela te u konačnici doprinosi jačanju agrara i cjelokupnog domaćeg gospodarstva.

Grupa Pivac, odnosno Mesna industrija Vajda koja je u grupacijskom sustavu "zadužena" za primarnu proizvodnju, 2016. godine osmislila je novi model kooperacije i intenzivno krenula u veliki projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje. Kooperantski uzgoj tovnih svinja dobio je novu dimenziju i zamah, a suradnja s uzgajivačima svinja po prvi je puta proširena van Međimurja, prvenstveno u Slavoniju. Kooperantima osiguravaju kvalitetne odojke i hranu za kompletan tov, koji prosječno traje 100 dana, te im plaćaju ugovorenu fiksnu cijenu po kilogramu prirasta. "Zbog fiksne otkupne cijene, tri turnusa godišnje i urednog plaćanja unutar 7 dana, kooperanti su nas prepoznali kao pouzdane partnere.

Glavni razlog pozitivnog odaziva domaćih uzgajivača je naš model kooperacije kojime smo im pružili isplativost i dugoročnu sigurnost. Plan nam je povećati proizvodnju s 40.000 tovljenika iz 2016. godine na 200.000 do kraja 2019. godine. Nadalje, ciljevi su podići tehničko-tehnološke standarde u objektima, uzgojne rezultate dovesti na razinu europskih, pritom zadržati „domaći“ štih, a istovremeno poštivati sve mjere u zaštiti dobrobiti životinja. Širenjem kooperacije sa svim zainteresiranim OPG-ovima svakodnevno radimo na povećanju kapaciteta vlastitog uzgoja", poručuju iz Grupe Pivac. Uzimajući u obzir i otkup na domaćem tržištu, u ovom trenutku prerađuju oko 25 posto ukupne godišnje proizvodnje svinja u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije