Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požgaj Grupa

Tvrtka koja je najavila otkaze za 300 radnika: 'Ucijenili su nas...'

Ilustracija drva za ogrjev
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
26.04.2021.
u 14:02

Tvrdnje Nikole Požgaja da smo ga ucijenili povlačenjem tužbi kao uvjetom za dobivanje godišnjih ugovora nisu točne, kažu u Hrvatskim šumama

Tvrtka Požgaj Grupa koja je najavila do 300 otkaza do lipnja, optužila je Hrvatske šume da su zloupotrijebile položaj monopolista na tržištu. Nakon što Hrvatske šume nisu s njezinim tvrtkama sklopile novi ugovor o isporuci drvne građe, Požgaj Grupa iz Velikog Bukovca našla se u problemima. Državna tvrtka kao razlog nepotpisivanja ugovora navodi i dug od oko 14,6 milijuna kuna tvrtki Massive Panels i Massive Lumber, članicama Požgaj Grupe.

– Svoje smo obveze prema Hrvatskim šumama uredno podmirivali, a postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja zbog prekida isporuke trupaca, na što smo Hrvatske šume unaprijed opetovano upozoravali – kaže vlasnik Nikola Požgaj koji je iznio nove detalje u toj priči. Ističe da Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama godišnje ima promet u visini oko 40 milijuna kuna, a trenutačno dugovanje odnosi se na račune iz zadnjeg kvartala prošle godine. Četiri tvrtke članice Požgaj Grupe podnijele su u studenome 2020. godine prijavu na temelju javnog poziva Hrvatskih šuma za prodaju trupaca u 2021. godini i očekivale su ugovore o kupoprodaji drvnih trupaca od minimalno 54.403 prostornih metara, koliko su imali ugovoreno za 2020. godinu. No, zahtjevi su odbačeni uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda.

Požgaj pak sad tvrdi da je pravi razlog to što su tvrtke iz Požgaj Grupe prošle godine protiv Hrvatskih šuma pokrenule nekoliko sporova za nadoknadu štete u poslovanju u vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna, i to zbog selektivnog pristupa koji traje posljednje tri godine, od dolaska aktualne uprave u državno poduzeće. U tom razdoblju Požgaj Grupi su dodijelili 38 posto manju kvotu sirovine od one koja im je trebala pripasti po propisanim kriterijima. Nikola Požgaj i odvjetnik bili su pozvani na sastanak 8. veljače u direkciji Hrvatskih šuma u Zagrebu kako bi pokušali pronaći mirno rješenje jednog od pravnih sporova.

– Na sastanku je uprava Hrvatskih šuma grubo prekršila načela poslovne etike tako da je ucjenom pokušala ishoditi povlačenje tužbenih zahtjeva kao preduvjet za potpis godišnjih ugovora za dodjelu trupaca. Na ovaj način Hrvatske šume zloupotrijebile su svoj položaj monopolista, što je protivno Ustavu – smatraju u Požgaj Grupi kojoj je redovita opskrba drvom jedan od glavnih uvjeta opstanka proizvodnje, a zbog svoje veličine ne može pronaći dovoljno alternativnih izvora sirovine na slobodnom tržištu u kratkom roku, pa sumnjaju da je namjera Hrvatskih šuma da ih "onemoguće u ravnopravnoj poziciji u nastavku pravih procesa, kao i u budućim pravnim procesima".

Požgaj Grupa zapošljava više od 500 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u nekoliko županija. U Hrvatskim šumama kažu da je Požgaj Grupa brisana iz sudskog registra i ne postoji kao pravna osoba, već da se radi o više pravnih osoba povezanih istim vlasnikom.

– Hrvatske šume sklapaju ugovore s pojedinim trgovačkim društvima te se utvrđuju uvjeti za sklapanje za pojedino društvo, a ne za grupu. S obzirom na to da se trenutačno vode tri spora na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokrenuta od strane tvrtki Massive Lumber, Massive Flooring i Massive Panels, a u tijeku je postupak po carinskom inspekcijskom nadzoru u tvrtki Massive Lumber, ne možemo iznositi nikakve podatke koji bi mogli utjecati na vođenje spora. Istodobno je u tijeku revizorski nadzor radi utvrđenja ispunjavaju li tvrtke u vlasništvu Nikole Požgaja uvjete za sklapanje okvirnih i godišnjih Ugovora o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu – odgovorili su nam u Hrvatskim šumama i dodali da se svako iznošenje podataka u medijima može smatrati utjecajem na sud, što može dovesti u pitanje zakonitost presude.

– Na sastanku 8. veljače 2021. imali smo želju i namjeru provesti postupak mirnog rješenja spora. Tvrdnje Nikole Požgaja da smo ga ucijenili povlačenjem tužbi kao uvjetom za dobivanje godišnjih ugovora nisu točne. U korektnim poslovnim odnosima kakve mi želimo sa svim našim kupcima podnošenje neosnovanih tužbi upravo mi smatramo određenom prisilom na sklapanje ugovora. Za sklapanje ugovora tražimo jedino ispunjavanje uvjeta javnog poziva i nepostojanje dugovanja. Uprava Hrvatskih šuma, društvo s ograničenom odgovornošću, uvijek je spremna na korektne poslovne odnose i mirno rješenje svih sporova, što dokazuje i činjenica da imamo vrlo mali broj sudskih sporova proizašlih iz trgovačkih ugovora – navode u Hrvatskim šumama.

Komentara 3

Avatar horuk
horuk
10:16 27.04.2021.

Pozadina je vjerojatno da je cijena drveta jako porasla i da se vise zaradi prodajom u inozemstvo nego postivanjem postojecih ugovora sa domacim proizvodjacima.

BF
bf23
22:53 27.04.2021.

Hrvatske šume su leglo nepotizma,korupcije i uhljebljivanja,tako da se ničemu ne čudim....

DU
Deleted user
16:29 26.04.2021.

Ne ulazim u razloge spora,ali licemjerje je u to mjesati radnike,od te silne brige osjecaju nelagodu,s cim su oni zasluzili to.puna su im usta radnika a najnesretniji su kad moraju dati placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije