Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autocesta Zagreb – Sisak

Turci drugi put u 10 dana zaustavili natječaj od 300 milijuna kuna

Autocesta A11 od Lekenika do čvora Sisak trebala bi biti dovršena do 2023 godine
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/4
02.07.2021.
u 08:54

Prvu žalbu Tenta Yapi podnio je 21. lipnja, dva dana prije roka za slanje ponuda – 23. lipnja

Turska tvrtka Tenta Yapi Insaat iz Ankare ponovno je zaustavila natječaj za gradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti Zagreb – Sisak, vrijedan 300 milijuna kuna bez PDV-a. 

Turci su tako u 10 dana već drugi put uložili žalbu na izmjenu dokumentacije na tom natječaju. Prvu žalbu Tenta Yapi podnio je 21. lipnja, dva dana prije roka za slanje ponuda – 23. lipnja. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) ekspresno je odbacila tu žalbu isti dan, ali je HAC ipak morao raditi izmjenu objave za europski oglasnik i rok za otvaranje ponuda pomaknuti za desetak dana. A to je trebalo biti danas, 2. srpnja.

09.03.2021., Lekenik - Hrvatske autoceste objavile su javno nadmetanje za dovrsetak gradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionicu od Lekenika do cvora Sisak. HAC je krenuo u realizaciju tog projekta vrijednog 300 milijuna kuna sukladno odluci Vlade RH od 4. veljace. Ocekuje se da dionica bude zavrsena do 2023. godine. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

DKOM je prvu tursku žalbu na ovom natječaju proglasio nedopuštenom i stoga je odbačena. A Turci su se žalili na izmjene dokumentacije koja se odnosi na novi rok za podnošenje ponuda koji je određen nakon što je Trace Group iz Bugarske uložio žalbu na natječaj i tako ga zaustavio do rješenja DKOM-a. Komisija je rješenjem od 7. lipnja odbacila žalbu Bugara koja je bila podnesena 28. svibnja. HAC je zatim kao novi rok za dostavu ponuda odredio 23. lipnja, no Turci su se žalili da tim novim rokom nisu imali dovoljno vremena da izvade jamstvo, iako je natječaj za gradnju dionice Lekenik – čvor Sisak objavljen još 8. ožujka. Kako doznajemo, i u novoj žalbi Tetna Yapi navodi iste argumente kao i u prvoj. Upućeni smatraju da će DKOM odbiti i ovu žalbu kao neosnovanu. Ako DKOM odbaci već danas novu tursku žalbu, HAC će ipak opet morati pomaknuti rok za podnošenje ponuda za desetak dana.

Video: Prošetali smo Pelješkim mostom, radovi napreduju

Bugari su se bili žalili na kriterij za odabir te da je HAC trebao pomaknuti rok za dostavu ponuda na temelju zadnjih postavljenih pitanja. No ta je žalba, kao što smo naveli, odbačena. Potkraj travnja žalbu je podnijela i crnogorska tvrtka Medius koja je tvrdila da je HAC izmjenama dokumentacije nezakonito postrožio određene uvjete sposobnosti, a DKOM je tu žalbu usvojio te je poništio dio izmijenjene dokumentacije na koji su se žalili Crnogorci. Prvotni rok za otvaranje ponuda na ovom natječaju bio je 4. svibnja, ali je više puta pomaknut jer su cijeli postupak zaustavljale žalbe koje su svaki put podnesene samo dan-dva prije roka za slanje ponuda.

A naknada za podnošenje tih žalbi iznosi samo 5000 kuna, stoga nikome nije problem izdvojiti taj novac da dobije na vremenu za sastavljanje dokumentacije za posao vrijedan nekoliko stotina milijardi kuna, kao što se to kod nas događa. 

Komentara 16

OP
ophidity
09:52 02.07.2021.

Crnogorci se javili na natječaj za gradnju autoputa xD Pa ja ću se ranit.

DR
Draconic5
09:29 02.07.2021.

Prekinite tu farsu, mijenjajte zakon pod hitno.

DU
Deleted user
09:23 02.07.2021.

Ahahaha ivo postoji samo u RH Dajte si zamislite turčine i njihovog sultana Erdogana kad bi se jedna HR tvrtka žalila za natječaj u Turskoj ili CG, znam da je SiFi da se uopće na neki sličan natječaj javi HRR tvrtka budući da su glavni kreatori takvih biznisa trenutno u istrazi. Jedino bi tražili mito da prihvate odbačaj natječaja, to sigurno da, jer bi i tu vidli osobnu zaradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije