Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko ribarstvo

Tune sve više u 'ilegali'?

Tržnica ribe u Japanu
Foto: Matthias Schrader/DPA/PIXSELL
12.11.2018.
u 08:33

Tuna iz hrvatskog uzgoja uglavnom završava na japanskom tržištu i jedan je od top 5 naših izvoznih poljoprivrednih proizvoda

Više od 750 akreditiranih sudionika iz 52 države od danas do 19. studenog sudjeluje na 21. posebnom sastanku Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u Dubrovniku na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima vezanim za upravljanje stokovima, prikupljanje podataka te mjere praćenja, kontrole i nadzora izlova tuna. Sve to, naime, podloga je i za usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju i ulovne kvote, kojih se moraju pridržavati sve članice.

Veće kvote izlova

Hrvatske plivarice tunolovke lani su, podsjetimo, u gospodarskom ribolovu smjele izloviti 698,84 tone tune za dalji uzgoj, dok je za ribolov udičarskim alatima alocirano 60 tona. Kvota za ulov tune sukladno ICCAT preporuci za razdoblje 2018.-2020. postupno se povećava na razini svih članica, pa je Hrvatska lani dopustila i kvotu od 10 tona tune koja se “zalomi” u ribolovu plivaricama srdelarama, čime bi se ona mogla i češće naći na domaćim ribarnicama i po povoljnijim cijenama. Plavoperajna tuna najskuplja je vrsta tune na tržištu, a naša uglavnom završava na japanskim stolovima kao delikatesa.

– Uzgoj tune čini okosnicu hrvatskog ribarstva zbog same vrijednosti proizvodnje, ali i činjenice da se na tu djelatnost nadovezuju i plivaričarski ribolov male plave ribe koja služi kao hrana za tune, te drugi sektori. Osim toga, kompletan uzgoj tuna odvija se na otocima pa je ova aktivnost izuzetno važna sa socioekonomskog aspekta za lokalne otočne zajednice – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Smatra da je došlo vrijeme da se putem novog upravljačkog okvira ICCAT-a prepoznaju specifičnosti ribolova i uzgoja tune na subregionalnoj razini u Jadranu poput, primjerice, potrebe za produljenjem plivaričarske ribolovne sezone kao i dodatne fleksibilnosti u dijelu uzgoja.

No poštuju li svi pravila poput Hrvatske? Očekuje se, naime, kako će ovogodišnji sastanak ICCAT-a potaknuti raspravu i oko nedavno otkrivene ilegalne trgovine tunom u Sredozemlju u vrijednosti od čak 12 milijuna eura.

Strože kontrole

– Ilegalna trgovina uključivala je navodno španjolske tvrtke, francuske i talijanske luke te farme plavoperajne tune na Malti, a ako se “zločin” dokaže, potvrdit će se da svake godine 2500 tona plavoperajne tune (gotovo 20% prošlogodišnje kvote za cijelu EU), uspijeva izbjeći kontrolu EU i država članica – priopćili su uoči sastanka u Dubrovniku iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Drže kako zbog ilegalnog izlova u Sredozemlju, kao i dramatičnog pretjeranog izlova tropske tune ponovno prijeti opasnost od kolapsa stoka pa pozivaju EU i druge ribarske nacije da uvedu strože kontrole i sankcije protiv korumpiranih tvrtki prije nego što se donese nova odluka o povećanju kvota za ulov tune.

>> Pogledajte video i saznajte koje su to supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 2

BS
@bserver
09:43 12.11.2018.

"Osim toga, kompletan uzgoj tuna odvija se na otocima pa je ova aktivnost izuzetno važna sa socioekonomskog aspekta za lokalne otočne zajednice – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede  Tomislav Tolušić."!? Malo sutra! Jedinu korist ima Ante Gotovina i Japanci!

DI
Direkt
08:53 12.11.2018.

Što drugo očekivati kada uvezeni kriminalci iz Francuske dobiju povlastice i počnu uzgajati tune? Da će raditi pošteno ??? Bitno je da naša KikaLinda konzumira samo losose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije