Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji programa

Sejšeli izdali prvu 'plavu' obveznicu u svijetu. Evo što to znači

Grande Anse, Sejšeli
Foto: Fulvio Spada/Wikimedia Commons
31.10.2018.
u 09:40

Novac namjeravaju iskoristiti za proširenje zaštićenih pomorskih područja i potporu ribarskom sektoru

Sejšeli su prikupili 15 milijuna dolara izdanjem prve 'plave' obveznice u svijetu, a novac namjeravaju iskoristiti za proširenje zaštićenih pomorskih područja i potporu ribarskom sektoru.

Obveznica s rokom dospijeća od 10 godina izravno je prodana trima ulagačima u Sjedinjenim Državama, fokusiranima na razvoj društvenih zajednica - Calvert Impact Capitalu, Nuveenu i Prutentialu, a organizator plasmana bila je banka Standard Chartered, priopćila je u utorak Svjetska banka, koja je poduprla izdanje.

"Stanovništvo će imati koristi od zdravijeg pomorskog okoliša i poboljšane opskrbe hranom", ističu u Svjetskoj banci koja je osigurala i djelomično jamstvo za obveznicu. Ocean i pomorska staništa izvor su hrane i prihoda za stanovnike tog arhipelaga na Pacifičkom oceanu, a važnu ulogu igraju i drugi sektori 'plave' ekonomije, poput turizma.

Sejšeli su u veljači objavili detalje programa očuvanja pomorskog područja koje će u prvoj fazi obuhvatiti 210 tisuća kvadratnih kilometara, kroz ograničenje aktivnosti poput ribarenja, traganja za naftom i prekomjernog razvoja nekretninskog sektora na najosjetljivijim staništima. U drugim su dijelovima područja te aktivnosti dopuštene u ograničenom opsegu. Nešto manje od 200 tisuća stanovnika arhipelaga uglavnom živi od turizma i ribarstva.

Vode arhipelaga stanište su dugonga, kornjača i tuna, a među prirodnim bogatstvima Sejšela izdvajaju se i koraljni grebeni i netaknute plaže. Proteklih su godina interes za to područje pokazale naftne i plinske kompanije.

Zemlja je 2008. godine objavila da ne može podmiriti dug koji je dospio na naplatu a u međuvremenu se osovila na noge uz financijsku potporu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), podsjeća Reuters. Vlada u međuvremenu pokušava pronaći načine da sačuva okoliš, ne ugrožavajući istodobno financijsku stabilnost.

U veljači objavili su da je organizacija za zaštitu okoliša Nature Conservancy sa sjedištem u SAD-u odlučila otkupiti gotovo 22 milijuna dolara državnog duga ukupnog iznosa 406 milijuna dolara. Vlada se zauzvrat obvezala službeno zaštititi trećinu pomorskog područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije