Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZBUNA ZA RIBARE

'U nekim dijelovima Jadrana više uopće nema ribe'

ribar, riba, ribari
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
12.11.2017.
u 15:21

'U području gdje ja ribarim, većinom u priobalnom pojasu, poremećena je kompletna bioravnoteža'

Igor Kralj je 38-godišnji ribar iz Baške Vode. Ribarstvom se bavi već 17 godina, a ribari malim alatima.

Kad od ribara čujete da je riblji fond pred kolapsom, onda je zaista vrijeme za uzbunu.

Neki će reći da je ona već odavno trebala biti oglašena, piše Novi List.

- U području gdje ja ribarim, većinom u priobalnom pojasu, poremećena je kompletna bioravnoteža. Riblji fond na nekim područjima i ne postoji - priča Igor Kralj.

>> Klimatske promjene na Jadranu

ribar, riba, ribari
1/6

- Što se tiče same obale, zar zadnjih 10, 15, 20 i više godina nismo prekrili kompletna riblja staništa. Gdje na obali, ne računajući otoke, imate više od 500 metara netaknute obale? Gdje su nekad postojali glamci, kosmeji, špari… – danas je pustinja - upozorava.

Kaže kako nam ne treba dogledno vrijeme da ribe, barem za komercijalnu upotrebu, ne bude. Ribarenje u priobalnom području već sad je skoro neisplativo. Nešto se postiže povećanjem ribolovnih alata, ali to je već sad kontraproduktivno.

– Ribari su bili gladni i prije sto godina, i prije pedeset, i danas, i bit će za pedeset godina - zaključuje Kralj.

 

Ključne riječi

Komentara 24

CH
chanchir
15:46 12.11.2017.

dopi.dija im HDZ i domoljubni presering i osle u Njemacku

OV
Ovozemaljski
19:43 12.11.2017.

Ribu su izlovili i unistili jedino i iskljucivo ribari profesionalci i krivolovci, najvise su Jadran devastirale plivarice kojih u Hrvatskoj ima vise nego u Italiji, Spanjolskoj ili Francuskoj, a pogledajte kolika su njihova mora,a kolika je nasa bara, zatm mrezariri i kocari, te zatim feralisti sa ostima i ronioci sa puskama bez povlasticazahvaljujuci politici koja im je to omogucila. Samo se cupa bez reda i kontrole, a njivu nitko ne zasađuje, samo povecavaju alate, mreze, svjetla, uzas, unistili smo Jadran i sad su nam krive klimatske promjene ili ribe strijelke koje su se pojavile, sramota sta smo ucinili, ukrali smo buducnost nasoj djeci radi ribara i politickih glasova.

DU
Deleted user
20:35 12.11.2017.

Kad je struka upozoravala na taj problem i kad je komisija EU prije par godina tražila, da se ulov smanji od 40-60 % ribari su bili gluhi i protiv toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije