Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Trupčević: 'Autorska prava ključna su za novinarstvo, za izdavaštvo, za očuvanje našeg europskog identiteta'

Boris Trupčević
Luka Stanzl/PIXSELL
26.04.2020.
u 15:06

Europska unija učinila je povijesni korak usvojivši srodna prava izdavača u okviru Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ta ključna mjera stvorila je odjek diljem svijeta

Prava intelektualnog vlasništva, autorska prava i srodna prava izdavača i proizvođača određenih djela i sadržaja predstavljaju kamen temeljac europske demokracije, medijske raznolikosti i europske kulture.

Pandemija koronavirusa dodatno je dokazala da su upravo novine i časopisi mediji kojima se najviše vjeruje. Naši građani pouzdali su se u to da će izdavači ponuditi kvalitetne informacije i zabavne sadržaje, a njihova digitalna izdanja dosegla su apsolutni vrhunac u odnosu na ranija razdoblja. Prava intelektualnog vlasništva ključna su za osiguravanje gospodarske održivosti ovoga sektora, koji je od tolike važnosti.

Europska unija učinila je povijesni korak usvojivši srodna prava izdavača u okviru Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ta ključna mjera stvorila je odjek diljem svijeta. Snažno i učinkovito srodno pravo za izdavače informativnih publikacija presudno je za budućnost slobodnog, zdravog, neovisnog sektora informativnih publikacija, fer digitalnog ekosustava i interneta bogatog sadržajima.

Stoga, na Svjetski dan intelektualnog vlasništva, HUP – Udruga novinskih izdavača zajedno sa svojim članovima, izdavačima novina i časopisa iz drugih dijelova Europe, poziva Vladu RH i sve parlamentarne stranke da brzo prenese Direktivu u naše zakonodavstvo i primijeni srodno pravo za izdavače informativnih publikacija.

Brza implementacija snažnih prava izdavača ključan je preduvjet za postojanje jednakih uvjeta za sve sudionike na digitalnom tržištu i nužan prvi korak u sprječavanju sustavne zlouporabe mega-platformi koje dominiraju na tržištu u odnosu na izdavače informativnih publikacija.

"Europski izdavači informativnih publikacija bili su ujedinjeni tijekom pregovora oko Direktive o autorskim pravima i ostaju i dalje ujedinjeni tijekom razdoblja njene implementacije. Autorska prava ključna su za novinarstvo, za izdavaštvo, za zaštitu i očuvanje našeg europskog identiteta, koji je u samom srcu naše demokracije. Sada više nego ikada, europske informativne publikacije trebaju brzu provedbu prava izdavača kako bi se stvorio pošteniji i bogatiji digitalni ekosustav", kazao je predsjednik HUP – Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević.

Komentara 1

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:54 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije