Naslovnica Vijesti Svijet

Europski sud u povijesnoj presudi zaštitio intelektualno vlasništvo

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja
07. kolovoza 2018. u 20:59 6 komentara 639 prikaza
Sjedenje za računalom
Foto: Shutterstock

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

internet kupovina online kupnja Kupujete preko Amazona ili eBaya? Europski sud donio važnu odluku!

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uspijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj 'skinuo' fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

parking PRESUDA ECJ-A Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu

"Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora", kažu suci.

"Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici", dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

njemačka, migranti, izbjeglice Europski sud pravde Članice Europske unije mogu odbiti tražitelje azile povezane s terorizmom

"Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske, komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to", dodao je.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

 • Aleluja:

  EU će uskoro ostati bez interneta. Zbog ovakvih ridikuloznih propisa American Express povlači svoje poslovanje iz EU, mnoge internetske platforme za najrazličitije usluge ograničavaju ili prekidaju poslovanje na području EU. Uskoro će svi izbjegavati EU i dok će ostatak svijeta ... prikaži još! dalje napredovati EU će ostati tehnološki i poslovni šupak svijeta. Živi bili pa vidjeli.

 • Deleted user:

  Tu uopće nije rijeć o intelektualnom vlasništvu, nego o cenzuri kao u dobra stara komunistička vremena. Političare uopće nije briga za intelektulan vlasništvo nego koriste to kao paravan za cenzuru. Da su htjeli zaštiti intelektualno vlasništvo mogli su to napraviti ... prikaži još! na jednostavniji način sa programom ili softverom koji bi štitio prava takvih intelektualnih mudrijaša koji misle da će ovako biti zaštićeni.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kako bi umjetnici zaštitili svoje djelo? hm, znači, ako neki 'umjetnik' fotografira ili nekako prikaže moj kraj, u kojem se bude vidjela moja okućnica, prozor, to objavi bez moje privole, ja ga tužiti mogu i naplatiti se? ok. malo je ... prikaži još!e 'razvijeni svijet' skrenuo u zamku iz koje se neće izvući, i radi čega će ga istok prešišati. jedno je zaštita stvarnih intelektualnih prava, a drugo ovo što rade. društvo u kojem nema slobode stvaranja novih vrijednosti na temelju starih poznatih, nestaje. sva ta prava i zaštite trebaju imati jako kratak vremenski rok, nakon čega postaju opće dobro, od javnog interesa. dal su mediji dobili dozvolu za objavu snimki cura po trgovima i parkovima, plažama, kako su lijepo obučene i tako to? nisu. zamislite gdje bi bili danas da je kotač zaštićen kao nečije intelektualno vlasništvo. u vašem autu ima stotinu kotrljajućih dijelova, koji svoj oblik preuzimaju od kotača. zaštititi treba i npr. oblik čaše. i da, vrata, prozore. kao što ajfon ima takav i takav oblik ekrana, pa ga 'ne da' drugima. ovo je sad već postala smetnja i prijetnja razvoju. indija npr. ne dozvoljava stranim farmaceutima da kod njih prodaju svoje lijekove po visokim cijenama. i uspijeva u tome, giganti im ništ ne mogu. južna afrika isto počela to raditi. samo zapad, moralan i demokratski, sa vladavinom prava, omogućava deranje naroda do gole kože. dal su mediji dobili dozvolu citirati npr. vučičev govor? kojeg sad svi kod nas s pravom napadaju? nisu. pa, što smo s time? krademo tuđe