Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviši sud EU-a

Europski sud u povijesnoj presudi zaštitio intelektualno vlasništvo

Sjedenje za računalom
Foto: Shutterstock
07.08.2018.
u 20:59

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uspijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj 'skinuo' fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

"Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora", kažu suci.

"Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici", dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

"Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske, komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to", dodao je.

Komentara 6

AL
Aleluja
00:00 08.08.2018.

EU će uskoro ostati bez interneta. Zbog ovakvih ridikuloznih propisa American Express povlači svoje poslovanje iz EU, mnoge internetske platforme za najrazličitije usluge ograničavaju ili prekidaju poslovanje na području EU. Uskoro će svi izbjegavati EU i dok će ostatak svijeta dalje napredovati EU će ostati tehnološki i poslovni šupak svijeta. Živi bili pa vidjeli.

DU
Deleted user
21:35 07.08.2018.

Tu uopće nije rijeć o intelektualnom vlasništvu, nego o cenzuri kao u dobra stara komunistička vremena. Političare uopće nije briga za intelektulan vlasništvo nego koriste to kao paravan za cenzuru. Da su htjeli zaštiti intelektualno vlasništvo mogli su to napraviti na jednostavniji način sa programom ili softverom koji bi štitio prava takvih intelektualnih mudrijaša koji misle da će ovako biti zaštićeni.

GO
goran2hr
02:18 08.08.2018.

Da je to dijete znalo, da će ga školski rad koštati 400€, ne bi uzelo taj snimak, a niti škole ne bi smjele tražiti djecu da rade prezentacije i čemu onda informatika... Autor svejedno ne bi dobio ništa. Autor je pak to svoje djelo postavio tako (možda i ciljano) da ga svatko može uzeti, a on ga poslije tužiti. Nova EU ludorija, koja djecu i prosječne korisnike pretvara u krimnalce, a profesionalnim piratima, falsifikatorima i plagijatorima ne će moći ništa. Koliko će sada EU djeci plaćati za izložene školske radove - njihovo intelektualno vlasništvo? EU bizarnostima nema kraja. Uzeti nešto, što je ponuđeno "na izvolite", a to "uzeto" se ne koristi dalje u komercijalne svrhe, ne bi trebalo biti kriminal. Što je slijedeće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije