Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Trump uplašio Ford i tehnoelitu

Može li Donald Trump uvjeriti Apple, IBM i Microsoft da stvaraju poslove i otvaraju tvornice u vlastitoj državi
06. siječnja 2017. u 07:00 2 komentara 503 prikaza
ford, mark fields
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon više nego iznenađujećeg poteza Forda da jednostavno ubije planove o gradnji tvornice vrijedne 1,6 milijardi dolara u Meksiku i cijelu priču premjesti u Michigan, američki automobilski div sada će potrošiti 700 milijuna dolara na širenje tvornice i izgradnju pogona u Michiganu.

Prijetnja carinama

Trump si prisvaja zasluge za očuvanje i nova radna mjesta u Fordu jer je prijetio povećanjem carina na vozila proizvedena u Meksiku koja bi se potom prodavala u SAD-u. Ili platite carine ili ih proizvodite kod kuće, objavio je svojedobno na svom Twitter profilu.

Donald Trump Oštre riječi Trump žestoko kritizirao automobilskog diva: 'Neka aute proizvode u SAD-u ili neka plaćaju velike carine!' Ubrzo je dobio odgovor iz GM-a

Direktor Forda Mark Fields rekao je da su odluku o neizgradnji tvornice donijeli zbog pada prodaje manjih automobila i da s Donaldom Trumpom nisu sklopili nikakav dogovor. Napravili smo to isključivo zbog biznisa, izjavio je šef Ford Motor Co. Mark Fields.

Ono što se sada postavlja kao pitanje jest kako će ostali reagirati te hoće li još netko pokleknuti zbog nove političke mantre vraćanja poslova u SAD ili će ipak ostaviti svoju proizvodnju gdje je i do sada bila, mahom u azijskim zemljama.

Na udaru kritike izabranog predsjednika Trumpa bili su prije svega tehno divovi poput Applea, IBM-a i Microsofta. Upravo su oni i bili na sastanku s Trumpom na kojem je jedna od tema i bila stvaranje radnih mjesta. Appleov šef Tim Cook svojedobno je već odradio razgovore s Foxconnom i Pegtronom, dvjema kineskim kompanijama koje izrađuju iPhone, da dio poslova premjeste natrag u SAD. No, zasad nisu učinili ništa, već su nakon sastanka izvijestili da je Apple već stvorio dva milijuna radnih mjesta diljem Sjedinjenih Država, i to od inženjera, maloprodaje i kontaktnih centara pa sve do dostavnih radnika.

Sele se, ne sele se

Usto, kažu, surađuju s 8000 dobavljača te ulažu mnogo i dalje u inovacije i stvaranje novih radnih mjesta. Microsoftov direktor Brad Smith pak, istaknuo je da oni trebaju što više visoko obrazovanih radnika te da je nužno da se u suradnji s javnim sektorom poradi na poticanju inovacija. Ipak, nije se izjasnio hoće li njihov proizvod tablet Surface proizvoditi u SAD-u. Iz IBM-a su, pak, u diplomatskom tonu poručili da s vladom treba razgovarati o daljnjem stvaranju radnih mjesta, posebice poticanju inovacija.

Dakle, tehnodivovi nisu zapravo jasni, niti žele reći što će činiti, dok se ostali iz tehno sektora nisu odvažili ni na reakciju, već su odabrali strpljivo čekati daljnje poteze vladajućih.

– Ono što je sigurno, nakon Fordova poteza i Trumpove pobjede svi govore o tome kako proizvoditi više u Americi. Nisam siguran hoće li, no svi to razmatraju – mišljenja je Jeff Matthews iz RAM partners hedge fonda.     

>> Europska unija ne pozicionira se dobro prema Donaldu Trumpu

>> Trump pohvalio Putinovu odluku da se suzdrži od protjerivanja diplomata: 'Oduvijek sam znao da je vrlo pametan!

Elipso