Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stoljeće slatkiša

Trinaest žena i majstor iz Požege ručno su u danu napravili 1000 kg čokolade

Zvecevo
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
27.08.2021.
u 23:00

Prvi prepoznatljivi proizvod požeškog Zvečeva je čokolada Seka i braco, a 1963. došlo je do spajanja riže i čokolade u brend koji je odjeknuo u svijetu - Mikado

U vrijeme njezina osnivanja 1921. godine, malo je tko mogao pretpostaviti kako će požeška tvornica čokolade i alkoholnih pića Zvečevo doživjeti takvu dugovječnost. U povodu 100. obljetnice postojanja, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo”, koja prikazuje povijest i djelovanje tvornice. Ne treba posebno isticati da ova tvornica ima važno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20. stoljeća. Njezini najpoznatiji brendovi, čokolada Seka i braco i prva čokolada s rižom u svijetu Mikado već 60 godina “vladaju” svijetom, a tu su i Volim te, Samo ti, Mond i drugi.

Ideja za izložbu nastala je lani, kada su počela opsežnija istraživanja povijesti tvornice.

– Povijest tvornice vrlo je kompleksna, a mi smo ovom izložbom dali presjek te povijesti i same djelatnosti tvornice. Ovo je tema koja je bliska mnogim Požežanima, stoga su u posudbi materijala sudjelovali mnogobrojni sadašnji i bivši radnici te drugi pojedinci – rekla je autorica izložbe Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela požeškog muzeja.

Zvečevo je proslavilo Požegu kao grad čokolade još u doba Kraljevine SHS. Nakon kaosa Prvog svjetskog rata, upravo je Zlatna dolina izabrana za savršeno mjesto za tvornicu koja će cijelom gradu donijeti čokoladnu slavu nešto kasnije, a Požegu pretvoriti u vodećeg proizvođača slatkiša.

Osmislila 30-ak čokolada

Tvrtka je započela s radom kao “Stock cognac Medicinal”, proizvodeći isključivo jaka alkoholna pića poput voćnih rakija, vinjaka i domaćeg brandyja. S proizvodnjom čokolade i čokoladnih proizvoda krenulo se nakon potpisivanja ugovora sa švicarskim Nestléom 1936. Geslo tvornice glasilo je “Budi iskren” i bilo je ispisano na jednom od zidova. Po završetku Drugog svjetskog rata proizvodnja je nastavljena i u nacionaliziranoj tvornici, a pod imenom Zvečevo tvornica počinje poslovati od 1951. godine.

U to se vrijeme sve radilo ručno. Trinaest žena i jedan majstor ručnim su miješanjem i oblikovanjem tabli za osam sati rada mogli napravili najviše tisuću kilograma, a danas se toliko napravi za 60 minuta.

Prvi prepoznatljivi proizvod požeškog prehrambenog diva je Seka i braco, najstariji čokoladni brend u Hrvatskoj i šire. Kada je 1950. počela proizvodnja ove čokolade, ona se zvala samo Mliječna čokolada, ali kako je na njoj bio lik slatke nasmiješene djevojčice, sami kupci počeli su je nazivati Seka, a onda je iduće godine dobila i Bracu. Postali su dio identiteta i kolektivnog sjećanja – zadovoljna i nasmijana lica djevojčice i dječaka koji jedu finu čokoladu. Izvozi se u brojne zemlje Europe, čak i u zemlju čokolade Švicarsku, ali i u SAD, Australiju, Kanadu, Jordan... Do danas je u svijetu prodano više od 1,4 milijarde komada ove čokoladice, koja i na Facebooku ima grupu obožavatelja.

– Imala sam pet godina kada me je mama poslala u obližnju seosku trgovinu kupiti neke kućne potrepštine. Na polici je iza trgovačkog pulta stajala velika čokolada od pola kilograma na kojoj je bio lik djevojčice. Kupila sam tri rebra čokolade, za mene i sestre, jer si nismo mogle priuštiti cijelu – prisjetila se Marica Ploužek, umirovljena voditeljica razvoja proizvoda u Zvečevu i tvorac mnogih čokolada.

Marica je 36 godina radila u Zvečevu i još tri godine putem ugovora o djelu educirala mlade tehnologe. Od stotinjak čokolada u ponudi Zvečeva ona je osmislila recepture za njih tridesetak. Dobro je poznavala tehnološke mogućnosti, putovala na sajmove i edukacije u inozemstvo i razgovarala o potrebama tržišta.

– Mi tehnolozi smo na stručnim skupovima govorili o tome što je specifikum hrvatskog tržišta i što se tu očekuje. Što se tiče robnih marki za trgovačke lance, oni su sami izražavali svoje želje, a na meni je bilo da ih prilagodim mogućnostima u Zvečevu. Naši su kupci u svakom našem proizvodu znali prepoznati staru kvalitetu, ali isto tako i promjene – ispričala nam je gospođa Ploužek.

Financijske poteškoće

Možda najznačajniji trenutak u razvoju čokoladnih proizvoda zbio se 1963. godine. Nekolicina entuzijasta, direktori, majstori i radnice prvi su na svijetu spojili nespojivo – rižu i čokoladu! Prva čokolada s ekspandiranom rižom, proizvedena od mlijeka iz vlastite mljekare, do danas je ostala dobri duh djetinjstva mnogih generacija i najpoznatiji proizvod požeškog konditora. Ime Mikado toliko je sjelo u svijetu da su se na njega kasnije nadovezivala razna druga imena i podvrste.

Kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih u tvornici počinje moderniziranje i rekonstruiranje procesa te dolazi do povećanja proizvodnje, a samim time i zaposlenosti. Nestlé i Zvečevo sklapaju ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji i Požežani osvajaju domaće i inozemno tržište. Osamdesetih godina, dok je Zvečevo prodavalo robu na tržištu bivše države, ostvarena je najveća godišnja proizvodnja. Broj zaposlenih u to doba bio je na vrhuncu, čak 1350.

U novije vrijeme Zvečevo je zapalo u financijske poteškoće, ali unatoč gašenju dijela proizvodnje i otpuštanju dijela radnika, i danas je među tri tvrtke u Hrvatskoj koje imaju 97% u konditorskoj industriji.

Ključne riječi

Komentara 1

ČS
Čuvaj se senjske ruke
08:01 28.08.2021.

Samo neka se hvale. Sutra će im doći inspekcija i pronaći dlaku u čokoladi. Nisu oni iz Austrije ili Njemačke pa da mogu raditi što hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije