Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CETA NA SNAZI

Trgovanje Kanade i EU bez carine i GMO-a

GMO
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
22.09.2017.
u 14:50

EU zadržava mogućnost postrožavanja standarda u budućnosti, a onemogućava se snižavanje kriterija o okolišu i radnim uvjetima

Dok pod jačanjem populizma u svijetu jača protekcionizam, između Europske unije i Kanade jučer je stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini (CETA). Obje su strane taj sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum ocijenile povijesnim, prekretnicom za Uniju, obrascem za buduće trgovinske sporazume.

Lakši i odlazak u Kanadu

“EU i Kanada odlučne su osigurati da se gospodarski rast, društveni razvoj i zaštita okoliša međusobno podržavaju. Kao rezultat, tvrtke i građani EU počet će koristiti pogodnosti koje sporazum nudi što je prije moguće. Stoga

je CETA velika prilika da EU i Kanada zajedno oblikuju globalizaciju”, rekao je u povodu stupanja na snagu CETA-e voditelj predstavništva EK u Zagrebu Branko Baričević. Iako značajno manje nego pri nesuđenom sporazumu sa SAD-om, i u ovim pregovorima bilo je zabrinutosti kako će utjecati na EU. No, sporazum uključuje šest osigurača za provedbu Unijih interesa. Njime se ne otvara tržište za osjetljive proizvode (sektore) poput piletine i jaja ni za jednu stranu, a za govedinu, svinjetinu i kukuruz Europska unija ograničila je bescarinske kvote.

Kod javnih usluga, primjerice zdravstva i obrazovanja, vlade zemalja EU zadržavaju pravo da ih ostave javnima. Princip opreza pri puštanju hrane na tržište nakon 21. rujna neće biti doveden u pitanje. Zaštita zdravlja ljudi, životinja i biljaka od mogućih rizika i ubuduće bit će u prvom planu. Sva roba iz Kanade morat će zadovoljavati europske standarde, od tehničkih, potrošačkih do sigurnosnih, što uključuje i zabranu GMO-a. EU zadržava mogućnost postrožavanja standarda u budućnosti, a onemogućava se snižavanje kriterija kad su u pitanju okoliš ili radni uvjeti.

Što CETA konkretno donosi Hrvatskoj, koja je među prvima, treća u Europskoj uniji, ratificirala sporazum? Unatoč dobrim bilateralnim odnosima, robna razmjena između Hrvatske i Kanade doseže samo 125 milijuna eura. S izvozom od 87 milijuna eura, Kanada je jedno od rijetkih tržišta na kojem ostvarujemo trgovinski suficit. CETA izvoznicima i uvoznicima ukida carine, tamošnje tržište usluga otvara se i domaćim poduzetnicima koji će moći sudjelovati na javnim tenderima. Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz, ulaganja i odlazak na rad u Kanadu.

Vrijeme za inovacije i ulaganja

– Hrvatska je dokazala svoju ambiciju za poslovanje s Kanadom time što je treća zemlja koja je ratificirala CETA-u. Došlo je vrijeme da Hrvatska ima koristi od sporazuma te pronađe kanadske partnere koji će pomoći stvaranju novih radnih mjesta, inovacija te poslovnom uspjehu – istaknuo je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Martina Dalić pozvala je poduzetnike da iskoriste mogućnosti kanadskog tržišta stvorene tim sporazumom koji će otvoriti nove prilike, nova radna mjesta i nova ulaganja.

Komentara 1

PR
prarvat
15:29 22.09.2017.

pozdravljam čvršće vezanje uz prave saveznike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije